Thievery Corporation

Treasures From The Temple

ESL Music/Rockarolla (2018)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 15/05/2018
Οι καλύτεροι Thievery των τελευταίων δέκα ετών
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Καθόλου τυχαία η κυκλοφορία του νέου δίσκου των Thievery Corporation στις 20 Απριλίου,την ημέρα εορτασμού της ινδικής κάνναβης, γνωστή και ως 420. Μεγάλος ο ντόρος και το ντουέτο από την Washington δεν δείχνει να κρύβεται πίσω από το δαχτυλό του. Δεν το έκαναν πριν είκοσι χρόνια όταν κυκλοφορούσαν το "Lebanese Blonde", δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν σήμερα.

Το "Treasures From The Temple" ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του περσινού "The Temple Of I & I". Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων στα Geejam studios στην Τζαμάικα, οι Garza/Hilton διαπίστωσαν ότι συγκέντρωσαν πολύ περισσότερα κομμάτια από ότι περίμεναν αλλά, πολύ σοφά, απέφυγαν να κυκλοφορήσουν έναν δίσκο 30 συνθέσεων. Έτσι επέστρεψαν έναν χρόνο αργότερα με τα υπόλοιπα κομμάτια προσθέτωντας δυο remix στα "Letter To The Editor" και "Road Block", τις συνθέσεις δηλαδή όπου φωνητικά κάνει η ανερχόμενη στα roots/reggae φωνητικά Raquel Jones.

To θετικό είναι ότι γίνεται ξεκάθαρο από την πρώτη ακρόαση ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με τα απομεινάρια του προηγούμενου δίσκου αλλά με μια προσεκτική επιλογή, διαχωρισμό και τοποθέτηση του κάθε τραγουδιού στον αντίστοιχο δίσκο. Πιο συγκεκριμένα, στο "Treasures From The Temple" η μουσική δεν έχει τόσο ξεκάθαρη reggae κατεύθυνση όσο ο προκάτοχος του χωρίς φυσικά να λείπουν τα dub στοιχεία. Αυτόματα ο συγκεκριμένος δίσκος μοιάζει πιο ισορροπημένος και ίσως λιγότερο επιτηδευμένος. Με άλλα λόγια το Treasures έχει όλα τα χαρακτηριστικά ένος κλασικού Thievery άλμπουμ.

Για να ακριβολογήσουμε, ο δίσκος ξεκινά με το πολύ αξιόλογο dub/reggae "San San Rock" και κλείνει αντίστοιχα με τα roots στοιχεία του "Waiting Too Long". Η παρέλαση ερμηνευτών ξεκινά δυναμικά με τα ραπαρίσματα κατά της ρατσιστική καταπίεσης του Mr. Lif στο πολύ δυνατό "History". Ο ίδιος επιστρέφει αργότερα στο "Joy Ride", την πιο πατροπαράδοτη trip-hop συνθεση του δίσκου. Στα γυναικεία φωνητικά εναλλάσσονται ως συνήθως οι Natalia Clavier και LouLou Ghelichkhani με χροιές χαρακτηριστικές και συνθέσεις απόλυτα ταιριαστές στο ύφος τους.

Με τόσους ερμηνευτές καταλήγουμε συχνά να παραμελούμε τα ιθύνοντα στελέχη που δεν είναι άλλοι από τους Eric Hilton και Rob Garza οι οποίοι για άλλη μια φορά έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Κατάφεραν να επαναφέρουν στο απόλυτο τον ήχο των Thievery Corporation, τοποθετώντας ταυτόχρονα με πανέξυπνο τρόπο διάφορες πινελιές για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «γύρισμα» σε drum 'n' bass στην μέση του "Music To Make You Stagger" αλλά και η synthpop προσθήκη του "Voyage Libre".

Οι Thievery Corporation κατάφεραν να επανέλθουν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και όχι μόνο να μην κουράσουν αλλά αντιθέτως να εμφανιστούν ακόμα πιο δυναμικοί και αξιόλογοι.

  • SHARE
  • TWEET