The Neal Morse Band

An Evening Of Innocence And Danger: Live In Hamburg

Inside Out (2023)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 14/07/2023
Το "An Evening Of Innocence & Danger: Live In Hamburg" φέρει εκείνη τη διαφορετική αξία που έχουν τα καλοφτιαγμένα live άλμπουμ
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Θυμάμαι όταν πριν δυο χρόνια είχε φτάσει στα χέρια μου το promo της πιο πρόσφατης δισκογραφικής δουλειάς της The Neal Morse Band, το "Innocence & Danger" πως δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι αυτή η παρέα μουσικών, με μπροστάρη τον αστείρευτο Neal Morse κατάφερνε να ξεπερνάει κάθε φορά τον εαυτό της και πως συνέχισε να εντυπωσιάζει, με τόσο εμφατικό τρόπο. Με το τέταρτο στούντιο πόνημα τους, οι Neal Morse, Mike Portnoy, Randy George, Eric Gillette και Bill Hubauer απλώς επιβεβαίωναν ότι συνεχίζουν να ηγούνται του progressive rock χώρου.

Όπως σχεδόν μετά από κάθε δισκογραφική δουλειά τους, οι - εν συντομία - NMB περιοδεύουν, αποδίδοντάς την ζωντανή στην ολότητα της και εν συνεχεία κυκλοφορούν ένα άλμπουμ-ντοκουμέντο της εκάστοτε περιοδείας. Αυτήν τη φορά οι διαφοροποιήσεις είναι δυο. Η πρώτη είναι πως δεν παίζουν το "Innocence & Danger" στην ολότητά του, αλλά σχεδόν ολόκληρο, καθώς το λείπουν το ακουστικό "Emergence", ενώ το "Not Afraid Pt1" έχει αντικατασταθεί από το παρεμφερές "Waterfall". Η δεύτερη είναι πως το "An Evening Of Innocence & Danger: Live In Hamburg" θα κυκλοφορήσει μόνο με ηχητικό ντοκουμέντο κι όχι οπτικοακουστικό.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της κυκλοφορίας αυτής, στην πραγματικότητα δεν έχω πολλά να πω. Όσοι ξέρουν πόσο όμορφα είναι τα τραγούδια του "Innocence & Danger" κι όσοι ξέρουν πόσο καλά αποδίδουν οι ΝΜΒ επί σκηνής, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και θα απολαύσουν με ευκολία τις δυο ώρες και τα είκοσι λεπτά της συνολικής διάρκειας αυτού το live άλμπουμ. Θα εκμεταλλευτώ μόνο της ευκαιρίας για να υπενθυμίσω το ότι τραγούδια σαν το "Do It All Again" και το "Bird On A Wire" είναι state of the art για το σύγχρονο progressive rock, πως το ακουστικό "Waterfall" είναι μια μαγική στιγμή από μόνο του και πως η διασκευή στο "Bridge Over Trouble Water" των Simon & Garfunkel είναι απλώς τέλεια, σε όλη την prog μετάλλαξη που έχει υποστεί, έχοντας μια υπέροχη κλιμάκωση. Επίσης, στα δυο έπη - το 22λεπτο "Not Afraid Pt2" και το 34λεπτο "Beyond The Years" - οι τολμηροί ακροατές θα επιβραβευτούν τόσο από την απόδοση των μουσικών, όσο κι από τα διάφορα παιχνιδιαρίσματα (όπως τζαμαρίσματα, easter eggs κλπ) που συνηθίζουν να «στριμώχνουν» σε αντίστοιχα μακροσκελείς συνθέσεις ο Morse με τον Portnoy, σε όποιο σχήμα κι αν συνεργάζονται.

Σαν κερασάκι στην τούρτα (δηλαδή για encore) η μπάντα αποδίδει ένα medley από το υπέρτατο "The Similitude Of A Dream", ενός από τα σπουδαιότερα progressive rock άλμπουμ της τρέχουσας χιλιετίας κι ενός από τα πέντε πιο αγαπημένα άλμπουμ για την προηγούμενη δεκαετία του γράφοντα. Νομίζω δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι περισσότερο επί αυτού, πέραν του ότι κάποια στιγμή προσδοκώ να το παρουσιάσουν ξανά ζωντανά στην ολότητά του.

Με την υπερπροσφορά των μουσικών προτάσεων που κυκλοφορούν εκεί έξω, ένας ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος και δη διάρκειας 140 λεπτών ίσως έχει δύσκολο έργο για να βρει τον χρόνο που του αξίζει, πέραν του ορίου των β(λ)αμμένων οπαδών σαν του λόγου μου. Έλα μου, όμως που υπάρχει μια διαφορετική αξία στα καλοφτιαγμένα live άλμπουμ και το "An Evening Of Innocence & Danger: Live In Hamburg" είναι σίγουρα τέτοιο. Οι μουσικοί που συνθέτουν αυτό το σχήμα το εγγυόνται, προσφέροντας για μια ακόμα φορά το κάτι παραπάνω.

  • SHARE
  • TWEET