The Answer

New Horizon

Napalm (2013)
Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 25/09/2013
Η μπάντα αποδίδει ακριβώς τα αναμενόμενα, όντας σχεδόν διεκπεραιωτική
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Answer αποτελούν σταθερή αξία. Το 2006 που πρωτοεμφανίστηκαν δισκογραφικά, τράβηξαν τα βλέμματα με το κλασικό, βουτηγμένο στη blues μαρμίτα, hard rock τους, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή του συγκεκριμένου ήχου στο προσκήνιο. Το «μυστικό» τους ήταν ότι δεν έπεσαν στην παγίδα της στείρας αντιγραφής ιδεών απ’ το παρελθόν, καταφέρνοντας έτσι να είναι ένα από τα πιο συμπαθή σχήματα των τελευταίων ετών, έχοντας μάλιστα συνεπέστατη δισκογραφική αλλά και συναυλιακή παρουσία.

Επιπλέον, δύο χρόνια πριν, με την κυκλοφορία του "Revival", οι Βορειοϊρλανδοί έδειξαν να μην επαναπαύονται διόλου στις δάφνες τους, εξελίσσοντας πολλά στοιχεία του χαρακτηριστικού τους ήχου. Αποτέλεσμα, να παρουσιάζεται μια μπάντα που πατούσε γερά στα πόδια της, ήξερε από πού ερχόταν και είχε ξεκάθαρο στόχο να προχωρήσει μπροστά. Με λίγα λόγια, ακριβώς ό,τι χρειαζόταν για να αναρριχηθεί ακόμα περισσότερο το όνομα των Answer στις συνειδήσεις όλων.

Αλλά ο δρόμος σχεδόν ποτέ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Από τότε το σχήμα αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες όσον αφορά τη συνέχεια της καριέρας του. Οι έντονες διαφωνίες με τη δισκογραφική εταιρεία, οδήγησαν στη διάλυση του συμβολαίου και στη «μετακόμιση» σε νέα δισκογραφική στέγη. Αυτή η κίνηση άνοιξε και το δρόμο για τον τέταρτο δίσκο του συγκροτήματος, με τον προφανής σημασίας τίτλο, "New Horizon" (συνοδευόμενο από το χαρακτηριστικότατο artwork του εκλιπόντος Storm Thorgerson).

Βέβαια, δεν πρόκειται απλά για τον τέταρτο δίσκο για τους Answer, αλλά για μία σημαντική για τη δισκογραφική τους συνέχεια κίνηση. Αυτό, διότι όπως στο "Revival" είχαν τη σιωπηρή υποχρέωση να αποδείξουν ότι είχαν την ικανότητα να πάνε ένα βήμα παραπέρα απ' τα δύο προηγούμενα άλμπουμ, έτσι τώρα θα περίμενε κανείς να μείνουν σ' αυτό το επίπεδο, εξελίσσοντας τα δείγματα ωρίμανσης που έχουν ήδη παρουσιάσει.

Η αλήθεια είναι όμως, πως αν λάβεις τα παραπάνω υπόψη κατά την ακρόαση του "New Horizon", δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα το ευχαριστηθείς. Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για τον μικρότερο σε διάρκεια δίσκο των Βορειοϊρλανδών, κάτι που μεταφράζεται στην ουσία σε πιο «συμπυκνωμένα» κομμάτια. Αυτή τη φορά, παρουσιάζονται πιο άμεσοι από ποτέ, με απλούστερες συνθέσεις, κάτι που δεν θα ήταν φυσικά de facto αρνητικό. Στην προκειμένη όμως, αυτή η «συμπύκνωση», η αμεσότητα και η απλούστευση δεν νομίζω πως ήταν συνειδητά η κατεύθυνση που ήθελε να πάρει το συγκρότημα. Μπορεί τα τραγούδια που απαρτίζουν το άλμπουμ, να μην αποτελούν σε καμία περίπτωση κακές στιγμές, είναι φανερό όμως ότι έχουν γραφτεί δίχως να επιστρατευτεί ό,τι καλύτερο έχουν στη φαρέτρα τους τα μέλη του σχήματος. Ένα μικρό preview είχαμε πάρει εξάλλου με το απογοητευτικό πρώτο single, "Spectacular".

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως οι δυνατές στιγμές δεν είναι αρκετά ξεσηκωτικές, στο συνηθισμένο στυλ των Answer ("Leave With Nothin'", "New Horizon", "Somebody Else"), αλλά και με πιο μουντές κιθάρες ("Concrete", "Burn You Down"). Συνθέσεις σαν κι αυτές όμως είναι αναμενόμενο πως μπορεί να μας δώσει η εν λόγω μπάντα και μάλιστα με «κλειστά τα μάτια». Γι' αυτό και τη διαφορά δεν την κάνει κανένα απ' τα οκτώ «φασαριόζικα» τραγούδια, αλλά ένα απ' τα δύο mid tempo, "Speak Now" και "Call Yourself A Friend". Αναφέρομαι στο πρώτο, το οποίο κατεβάζει μαεστρικά τα γκάζια και δίνει μια αναγκαία φρέσκια ανάσα λίγο πριν το μέσο της ακρόασης, θυμίζοντας τι είναι ικανό να δώσει τούτο το συγκρότημα, τόσο όταν πρόκειται για αδρεναλίνη όσο και για συναίσθημα. Μερικές εκλάμψεις σαν κι αυτή συναντούμε εδώ κι εκεί, δίχως όμως να παρουσιάζονται ποτέ τόσο συνειδητοποιημένα και με τόση σταθερότητα.

Οι τέσσερις Βορειοϊρλανδοί λοιπόν, είχαν κάποια σκαμπανέβασμα τελευταία στην καριέρα τους και αυτά απ' ότι φαίνεται αποτυπώνονται στο νέο τους πόνημα. Η κυκλοφορία του δεν έρχεται να φέρει τίποτα το καινούργιο, μιας κι η μπάντα αποδίδει ακριβώς τα αναμενόμενα, όντας σχεδόν διεκπεραιωτική. Έτσι, το "New Horizon" δεν πρόκειται σίγουρα να ξενίσει κανέναν, οπαδό των Answer ή απλό μουσικόφιλο, αλλά δεν πρόκειται και να ενθουσιάσει, στο σύνολό του, ούτε τον μεν ούτε τον δε.
  • SHARE
  • TWEET