Σtella

The Break

Arbutus (2020)
Hit the dancefloor baby
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ξέρετε τα διαλείμματα, οι απρόσμενες παύσεις μπορούν να δημιουργήσουν μερικά θαύματα. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της Σtella, η οποία αβίαστα και φυσικά κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες το καινούργιο της άλμπουμ “The Break” με δεκατρία τραγούδια στην πιο ηλιόλουστη πλευρά της synth pop γεμάτα beats που σε καλούν να μπεις στο ρυθμό. H άλλοτε ντροπαλή δημιουργός μετά την κυκλοφορία των δίσκων "Σtella" και "Works For You" έκανε ένα μικρό διάλειμμα, ταξίδεψε, συνεργάστηκε με άλλους καλλιτέχνες (The Man From Managra feat. Σtella - Tonight), σύλλεξε εικόνες και πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε τη συλλογή τραγουδιών η οποία παράχθηκε μετά από το σύντομο ταξίδι της.

Για τον δίσκο "The Break", η Σtella συνεργάστηκε με την εταιρεία Arbutus Records της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Όπως φαίνεται και από το εξώφυλλο του δίσκου που διατηρεί ένα προσωποκεντρικό ύφος όπως και το "Works For You" η καλλιτέχνης ανοίγει τα φτερά της και στοχεύει η μουσική της να ακουστεί σε περισσότερα μέρη του κόσμου. Άλλαξε λοιπόν δισκογραφική στέγη με τη διαφορά πως η παραγωγή έγινε από το studio που διατηρεί στο σπίτι της. Ήρθε αντιμέτωπη με την πρόκληση της δημιουργίας του δίσκου, καθώς ένιωσε την ανάγκη να τον πραγματοποιήσει μόνη της και να μάθει μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Η βαθιά ζεστή φωνή της και τα ραδιοφωνικά ρυθμικά τραγούδια που δημιουργεί ήταν οι αρχικοί λόγοι που μας τράβηξαν την προσοχή και γι’ αυτό μέχρι σήμερα το όνομά της συγκαταλέγεται στους καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής που κάθε μουσικό τους βήμα μας αφορά και παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξή τους. Τον περασμένο Απρίλιο αντιληφθήκαμε μέσω της κυκλοφορίας του τραγουδιού "Samba" πως η Σtella μπήκε ξανά στο studio, περιεργάστηκε τα όργανα σαν παιδί που έρχεται πρώτη φορά σ’ επαφή μαζί τους και συνέθεσε μελωδίες που την εκφράζουν και την απελευθερώνουν. Η "Samba" σε μαγεύει από τις πρώτες κιόλας disco pop νότες της και σε συνδυασμό με το video-clip, στο οποίο απεικονίζονται δύο άνθρωποι που πλησιάζουν κοντά ο ένας στον άλλο, χορεύουν και περνούν μια τρελή βραδιά στην Αθήνα, σου μεταφέρει ένα κύμα θετικότητας γεμάτο χαμόγελα και όμορφες στιγμές.

Κατόπιν, ήρθαν τα τραγούδια "The Race" και "Forest" τα οποία αφηγούνται αφενός δύο ξεχωριστές ιστορίες, αφετέρου παρουσιάζουν ομοιότητες στον τρόπο σύνθεσης των μελωδιών και φυσικά στο πως αντιλαμβάνεται και εκφράζει η δημιουργός την πραγματικότητα μέσω του ήχου και της εικόνας. Ακούγοντας το "The Break" ερχόμαστε σε επαφή με electro pop διηγήματα με σύντομη χρονική περίοδο και παρακολουθούμε τους ήρωες τους, να βυθίζονται στη θλίψη, να ερωτεύονται, να κουνιούνται στο ρυθμό των funk beats, να ζουν. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα beats που μοιάζουν με κραυγές και τους στίχους στο "Forest", "I’ll bring the beer, you’ll bring the wine and if I want I’ll make your body mine", ούτε φυσικά και τη μελωδία από το γλυκό γαλλικό μουρμούρισμα της Σtella στο κομμάτι Numéro, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη νυχτερινή διασκέδαση της δημιουργού στο Παρίσι. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Σtella δεν είναι εντελώς μόνη όπως περιγράφει στο τραγούδι "I’m Alone" αλλά πλαισιώνεται από το μπάσο του Βελισσάριου Πράσσα, τα πλήκτρα του Ορέστη Μπένεκα και τα τύμπανα του Ηλία Αρωνίδη.

Μετά τις μελαγχολικές μπαλάντες του προηγούμενου δίσκου η Σtella φοράει τα λευκά της φτερά και μεταμορφώνεται σε ένα πλάσμα σύγχρονο, φρέσκο και ενθουσιώδες. Ακούγοντας ξανά και ξανά πια το "The Break", θαυμάζουμε το ταλέντο της να συνδυάζει την εμπειρία, την αγάπη της για τη μουσική και την τυχαιότητα της στιγμής και τελικά να φιλοτεχνεί μουσικές οι οποίες αποτυπώνονται στη μνήμη του ακροατή. Φυσικά, η '80s αισθητική της καλύπτει μεγάλο μέρος της προσωπικότητας του δίσκου με τη διαφορά πως αυτή τη φορά εμφανίζεται σε μια πιο πειραματική εκδοχή. Το σημαντικό είναι ότι Σtella δεν βαριόμαστε να ακούμε ποτέ και όπως πολύ σωστά γράφει ένα σχόλιο κάτω από το τραγούδι της "Samba" στο YouTube: "baby your smooooth tsifteteli rocks my home".

  • SHARE
  • TWEET