Spiritbox

The Fear Of Fear

Rise (2023)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 06/11/2023
Είναι ήδη δημοφιλείς, πόσο καλοί είναι όμως πραγματικά οι Spiritbox; Αυτό το όμορφο EP δίνει μια κάποια απάντηση
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι δύσκολο να εντοπίσεις ποιο ακριβώς είναι αυτό το κάτι που έκανε τους Καναδούς Spiritbox μια τόσο επιτυχημένη μπάντα εν μία νυκτί, με το "Eternal Blue" του 2021. Η εύκολη απάντηση θα ήταν: η Courtney LaPlante. Δεν θα διαφωνήσω φυσικά για το πόσο εντυπωσιακή είναι η φωνητική της παρουσία, με εξαιρετικότατη απόδοση τόσο σε καθαρά όσο και σε extreme φωνητικά αλλά, δεν μπορεί, το γκρουπ μάλλον κάνει κι άλλα πράγματα σωστά.

Σίγουρα ένα είναι η σωστή διαχείριση του hype. Ενώ έχουν μόνο ένα full length, με το νέο "The Fear Of Fear" μετράνε ήδη τρία EP σε έξι χρόνια δισκογραφίας, με τα singles και τα video να έρχονται συχνά και να διατηρούν το όνομα τους επίκαιρο. Τέσσερα από τα έξι τραγούδια του παρόντος EP είναι πιθανόν ήδη γνωστά στους φίλους της μπάντας, αφού έχουν κυκλοφορήσει κατά πλάτος του 2023.

Το σημαντικότερο όμως είναι σίγουρα το γεγονός ότι οι Spiritbox είναι μια αυθεντικά καλή μπάντα που ξέρει να στήνει όμορφα και πλήρη τραγούδια. Προσπαθώντας να καλύψουν όλο το έδαφος από το metalcore ως το djent/alternative metal, με την σωστή χρήση παράλληλα ηλεκτρονικών και popular στοιχείων, γνωρίζουν πως να ζυγίσουν καλά στυλ κι επιρροές και να τα μετατρέψουν σε συμπαγή τετράλεπτα tracks. Αυτό δεν μπορεί κανείς να τους το αρνηθεί.

Αν και καλοί, οι Spiritbox δεν είναι ακόμα σπουδαίοι, ίσως γιατί δεν έχουν ακόμα αποφασίσει οι ίδιοι ποιοι θέλουν να είναι. Όπως είπε ο τετραπέρατος συνάδελφος μου Αντώνης Μαρίνης, η μπάντα με τις μωβ αποχρώσεις του "The Void" δεν είναι καθόλου ίδια με την μπάντα που αφήνεται στην metalcore βία του "Cellar Door". Κι ενώ σε αυτό το δεύτερο, όλα είναι όπως πρέπει - τα μετρήματα, οι ρυθμοί, η ένταση - δεν είναι αυτό το ύφος που θα κάνει το σχήμα να ξεχωρίσει.

Μπορεί όμως να ξεχωρίσει, θα έλεγα πως σχεδόν επιβάλλεται, όταν γράφουν ένα αριστουργηματικό "Jaded". Εκεί το τέλεια κολλητικό ρεφρέν και η pop κινησιολογία έρχονται να μονιάσουν με την σύγχρονη μεταλλική - κι ελαφρώς προοδευτική - επικάλυψη, δημιουργώντας κάτι που, ναι, είναι ικανό να κάνει τους Spiritbox σπουδαίους, εκτός από δημοφιλείς. Ίσως πρόκειται για το καλύτερο τραγούδι που έχουν γράψει ως τώρα. Τα υπέροχα "Too Close Too Late" και "Ultraviolet" με τις έντονες, εμπορικές ευαισθησίες δεν βρίσκονται και πολύ μακριά.

Το "The Fear Of Fear" είναι συνολικά ένα απολαυστικό EP που, ενώ δείχνει μια μπάντα που ακόμα ψάχνει και δοκιμάζει πράγματα, επιδεικνύει χωρίς αμφιβολία και μια σειρά από σημαντικά χαρίσματα. Κάτι μου λέει πως οι Spiritbox θα διατηρήσουν ψηλά το ενδιαφέρον γύρω από την μουσική τους τουλάχιστον μέχρι το επόμενο studio άλμπουμ τους και ίσως τότε φανεί καλύτερα ποιος είναι ο ορίζοντας τους. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν αυτός ο ορίζοντας αποδειχτεί μεγαλύτερος απ' ότι αρχικά πιστέψαμε.

Spotify

  • SHARE
  • TWEET