Cradle Of Filth

Hammer Of The Witches

Nuclear Blast (2015)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 26/06/2015
Το "Hammer Of The Witches" μπλέκει την ατμόσφαιρα του "Dusk...", τις μελωδίες του "Cruelty..." και την αισθητική του "Nymphetamine" με τρόπο ικανό να επαναφέρει την μπάντα από το Suffolk στο προσκήνιο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Δεν περίμενα ότι θα έφτανε η στιγμή που θα εντυπωσιαζόμουν από έναν δίσκο των Cradle Of Filth μετά τα χλιαρά "Darkly Darkly Venus Aversa" του 2010 και "The Manticore And Other Horrors" του 2012. Κι όμως, το "Hammer Of The Witches" το καταφέρνει. Με διάρκεια 56 λεπτά και 3/11 ορχηστρικά κομμάτια, οι Βρετανοί επιλέγουν συνειδητά να θυσιάσουν την ποσότητα για την ποιότητα. Με άλλα λόγια, στο "Hammer Of The Witches" δύσκολα θα βρεις filler.

Η φυγή του Paul Allender αναμενόταν να προκαλέσει μια αστάθεια στην πολυτάραχη πορεία των Cradle Of Filth, αφού επρόκειτο για το μόνο σταθερό μέλος εδώ και 15 χρόνια - πέρα από τον Dani, καθώς και το μοναδικό σημείο επαφής με το μακρινό ένδοξο δισκογραφικό παρελθόν. Ωστόσο, καμία διαταραχή δεν προέκυψε, αντιθέτως το "Hammer Of The Witches" φαίνεται ό,τι καλύτερο έχουν κάνει οι Cradle Of Filth τα τελευταία 15 χρόνια.

Με την έναρξη του "Walpurgis Eve" κάτι στην ατμόσφαιρα είναι αισθητά αλλαγμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σαφώς προς το καλύτερο, κάτι που επιβεβαιώνει και η τσιρίδα του Dani στο αμέσως επόμενο κομμάτι, "Yours Immortally". Λίγα δευτερόλεπτα αρκούσαν και πλέον ήξερα ότι ο δίσκος θα ήταν καλός. Οι Filth που αγαπήσαμε, επέστρεψαν. Μπλέκουν και πάλι το heavy metal με το thrash, το black και το gothic, χωρίς να είναι πάντα ευδιάκριτο το μονοπάτι τους. Τα κιθαριστικά riff αποτελούνται πλέον από περισσότερες μελωδικές γραμμές και επιστροφή σε twin guitar αρμονίες. Οι ρυθμοί ποικίλλουν από blastbeat σε mid-tempo, ενώ η δουλειά της Lindsay Schoolcraft σε πλήκτρα και φωνητικά δεν είναι διόλου άσχημη. Ο Dani ξαναπιάνει τα πιο ακραία φωνητικά του, αδιαφορώντας πλέον για το ποιος καταλαβαίνει τους στίχους του, και αυτό μόνο καλό κάνει στο άλμπουμ. Οι νέοι κιθαρίστες αποδεικνύουν ότι είναι αρκετά ικανοί να συνθέσουν σε υψηλό επίπεδο, έχοντας μελετήσει εξονυχιστικά την δισκογραφία της μπάντας. Ας ελπίσουμε να τα βρουν με τον ιδιόρρυθμο, αλλά και χαρισματικό frontman, για να μπορέσει το συγκεκριμένο ελπιδοφόρο line-up να μακροημερεύσει διατηρώντας έναν συμπαγή κορμό, με τον «παλιό» Skaroupka στα τύμπανα και τον Daniel Firth των Devilment στο μπάσο.

Ο ενθουσιασμός λοιπόν για το νέο έργο των Cradle Of Filth πηγάζει και από το γεγονός πως ο Dani και η παρέα του έχουν πετάξει εντέχνως σημεία από παλιότερα κομμάτια, που σίγουρα θα ξυπνήσουν αναμνήσεις στους μεγαλύτερους οπαδούς τους. Πάρε για παράδειγμα τα "Deflowering The Maidenhead, Displeasuring The Goddess", "Blackest Magick In Practice" και το κορυφαίο κατά τη γνώμη μου κομμάτι του δίσκου "Onward Christian Soldiers" (βλέπε "Cruelty And The Beast", "Midian" και "Nymphetamine", αντίστοιχα). Εκεί λοιπόν που θεωρείς πως μια μπάντα δεν έχει τίποτα πλέον να σου προσφέρει, κυκλοφορεί έναν δίσκο σαν το "Hammer Of The Witches" και ανατρέπει τα πάντα. Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια αναλαμπή και η συνέχεια θα είναι ανάλογη.
  • SHARE
  • TWEET