​夢遊病者 (Sleepwalker)

Noč Na Krayu Sveta

Sentient Ruin Laboratories (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 18/06/2021
Avant-garde πειραματισμός άνευ ορίων σε ένα μετρημένο, black metal περίβλημα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η ταυτότητα των 夢遊病者, από εδώ και στο εξής Sleepwalker, είναι τόσο δύσκολο να οριοθετηθεί, όσο και η μουσική τους. Ενεργό από το 2015, το συγκρότημα με μέλη από Ιαπωνία, Ρωσία και Η.Π.Α., το συγκρότημα επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου, ως προς το αποτέλεσμα, μείξη ριζικά ετερόκλητων ιδιωμάτων. Η μπάντα, αντιμετωπίζει τον ήχο της ως πειραματικό/ψυχεδελικό black metal, με την αλήθεια να είναι, καθώς φαίνεται, πως το ηχητικό τείχος που ορθώνουν νιώθει ιδιαίτερα άνετα μες τα απόκρυμνα ηχοτοπία του παγωμένου ιδιώματος.

Το νέο τους άλμπουμ, "Noč Na Krayu Sveta", περιλαμβάνει δύο μακροσκελείς συνθέσεις ίσης διάρκειας με το αποτέλεσμα να υπολείπεται ελαφρώς της μισής ώρας. Κάτι ανάμεσα σε mini-LP και κανονικό δίσκο, το "Night At The Edge Of The World" όπως μεταφράζεται ο τίτλος, ξεδιπλώνει μια εμπειρία η οποία, σκηνοθετημένη πάνω σε ένα ιδιαίτερο concept, εκτυλίσσεται θεατρικά σε τέσσερις πράξεις. Οι δύο συνθέσεις με τους δυαδικούς τίτλους, "Boundless Love/ Resilience" και "Redemption/ Retaliation", επεξεργάζονται, όπως ενημερώνει η μπάντα στο δελτίο τύπου, την έννοια της διχοτομίας. Η αυτοαναφορικότητα του σύμπαντος εντός του οποίου βυθίζονται με κάθε κυκλοφορία τους οι Sleepwalker, εδώ μετατρέπεται σε ένα σενάριο πένθους και επιφοίτησης, αρχής και τέλους, απόσυρσης και ανέλιξης, μια διαρκή κίνηση επηρεασμένη από την ενότητα που πρεσβεύουν ανατολίτικες φιλοσοφίες.

Είναι ακριβώς αυτή η ολότητα η οποία προσδίδει χαρακτήρα στο ηχητικό μανιφέστο που εξαπολύει το σχήμα. Οι Sleepwalker, ηχητικά ακολουθούν μια φιλοσοφία, η οποία θυμίζει αρκετά το κολοσσιαίο "A Umbra Omega". Το black metal αποδομείται στο σκοτάδι και στο metal ως εκφραστικό όχημα. Η εξέλιξη των συνθέσεων είναι περιπετειώδης, όχι γιατί βασίζεται σε ρυθμικές εναλλαγές. Οι Sleepwalker παίζουν με τις εντάσεις δημιουργώντας συναισθηματικές ακροβασίες. Οι εναλλαγές διασχίζουν ηχοτοπία, με τις free-jazz, kraut, noise rock, avant, ψυχεδελικές και κάθε λογής επιρροές να σμιλεύονται σε ένα ενιαίο, ρευστό οικοδόμημα το οποίο δεν φοβάται τους μετασχηματισμούς. Η εσωτερική εικόνα όμως, δεν είναι απόμακρη, αλλά ζεστή. Η μπάντα κάλεσε, φίλους, συγγενείς, οπαδούς, επικαλέστηκε samples, τόλμησε πολυεπίπεδα φωνητικά και ηχητικές διαστρωματώσεις και αυτή η νύχτα δεν εκπέμπει κίνδυνο αλλά μελαγχολία.

Θεωρώ πως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να προσπαθήσω να αναζητήσω ηχητική συνάφεια με άλλα συγκροτήματα. Οι αχαλίνωτες δομές των συνθέσεων ίσως θυμίσουν τους Neptunian Maximalism. Η μείξη ιδιωμάτων όμως και ο πειραματικός αλλά παθιασμένος χαρακτήρας δεν έβγαλε τους Non Serviam στιγμή από το μυαλό μου. Στο δελτίο τύπου, οι ίδιοι οι Sleepwalker αναφέρουν τους Ved Buens Ende, Urfaust, Bohren & Der Club Of Gore και The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Αυτά όμως, αν και στους μυημένους που ακούσουν το άλμπουμ θα βγάλουν νόημα, θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα όταν το riff του πέμπτου λεπτού του "Redemption/Retaliation" μεταδώσει μια υπαρξιακή αγωνία. Το "Noc Na Krayu Sveta" είναι όσο εσωστρεφές χρειάζεται για να αδιαφορήσει για το κοινό του, και τόσο απρόβλεπτο και συμπαγές ώστε να ηχεί προσβάσιμο.

Αν αντιληφθείς την δυαδικότητα ως ιδέα, και αν λατρεύεις τον πειραματισμό τότε πιθανώς να έχεις ακούσει ήδη αυτόν τον δίσκο. Αν δε, θεωρείς πως το extreme metal είναι το κυρίαρχο όχημα ώστε η αχαλίνωτη φαντασία και έμπνευση να δύνανται μετουσιωθούν σε ηχητική επικινδυνότητα, τότε αυτός ο δίσκος απευθύνεται σε εσένα. Η πρωτοπορία των Sleepwalker είναι κατά βάση αποκύημα της αισθητικής τους άποψης, ενώ η ηχητική τους πρόταση, παρά την άτακτη παρουσίαση της, συνεχίζει να δεσμεύεται από τους άγραφους κανόνες του καλουπιού που επιλέγει. Αυτή η μισή ώρα είναι μια από τις πιο ξεχωριστές μουσικές εμπειρίες της χρονιάς, και πιθανώς η πιο ουσιώδης στιγμή στην πορεία μιας εντελώς αλλοπρόσαλλης μπάντας που μόνο να την παρακολουθεί με θαυμασμό και εντύπωση μπορεί κανείς/καμιά.

Youtube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET