Sepulchral Curse

Only Ashes Remain

Transcending Obscurity (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 04/08/2020
Ένα ιδιαίτερο ντεμπούτο black/death metal που συνδυάζει ιδανικά ατμόσφαιρα με τεχνική
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Φινλανδοί Sepulchral Curse, δημιουργήθηκαν το 2013, και στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το φετινό τους ντεμπούτο, είχαν κυκλοφορήσει δύο EP. Η μπάντα, με τα μέλη της να διαθέτουν προϋπηρεσία σε αξιόλογα συγκροτήματα όπως οι Solothus και οι Yawning Void, κυκλοφορεί αυτόν τον καιρό, το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ, "Only Ashes Remain". Εμφανώς επηρεασμένοι από τους Φινλανδούς death metal προπάτορες, όπως οι Demilich και οι Convulse, οι Sepulchral Curse, επιχειρούν να συνδυάσουν τον οικείο ήχο της σκηνής με black metal ατμόσφαιρες.

Το "Only Ashes Remain", στέκεται εμφανώς προς το πιο μοντέρνο τοπίο του black/death ηχητικού φάσματος, σε αντιστοιχία με συγκροτήματα όπως οι Sulphur Aeon. Έτσι, χωρίς να επιχειρούν να αποφοιτήσουν από τη σχολή των Dissection, ή να προστεθούν στους αμέτρητους κλώνους των Blasphemy και Conqueror, οι Φινλανδοί ρίχνουν το συνθετικό βάρος στα riffs. Πράγματι, οι συνθέσεις του "Only Ashes Remain" ισορροπούν με ένα ενδιαφέροντα και αξιοσημείωτο τρόπο, ανάμεσα στο δαιδαλώδες κιθαριστικό παίξιμο και στην ελεύθερη πτώση σε σκοτεινά ύδατα.

Πέρα όμως από την ίδια τη φύση των επιρροών της μπάντας, αυτό που αναδεικνύει το ντεμπούτο των Sepulchral Curse, είναι η συμπάγεια του. Σε 45 λεπτά και επτά συνθέσεις, οι Φινλανδοί ανακατεύουν το ηχητικό τους μείγμα με γενναίες δόσεις πιο ξερού death/thrash metal αλλά και death/doom, θυμίζοντας τους συγχρόνους τους Desolate Shrine και τους Vanhelgd. Κατά αυτόν τον τρόπο, η δυνατότητα της μπάντας να εμφανίζει μια ομοιομορφία ανάμεσα σε κομμάτια όπως το εναρκτήριο "From Within The Bowels Of The Earth" και το πιο ατμοσφαιρικό "Eyes Inside" είναι ικανή να ωθήσει τον ακροατή σε αρκετές ακροάσεις μέχρι να «ξεκλειδώσει» το βάθος του δίσκου.

Οι Sepulchral Curse, επιτυγχάνουν αυτή τη φαινομενική ομοιομορφία, τιθασεύοντας την τεχνική τους προς όφελος των συνθέσεων. Το ισοπεδωτικό "Swarming Blackness", μεταδίδει την αγωνία των συνεχόμενων κιθαριστικών επιθέσεων βασιζόμενο στα riffs του, ενώ το "Church Of Loss", εξάγει την ίδια αίσθηση εκμεταλλευόμενο αγχωτικά leads που, θυμίζοντας Dead Congregation, αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές του δίσκου. Η μπάντα όμως, φτάνει και σε σημείο να κλείνει το ντεμπούτο της με ένα εντεκάλεπτο επιβλητικό έπος, ονόματι "Maan Tuhkien Uneen".

Ξεδιπλώνοντας την doom/death τεχνοτροπία, φέρνοντας στη μνήμη τους ιδιαίτερους συντοπίτες, Vainaja, που πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικό EP, και κατά βάθος τους obscure Rippikoulu, οι Sepulchral Curse επιτυγχάνουν την πιο μνημειώδη στιγμή τους. Το «ταξίδι» του μακροσκελούς αυτού κομματιού επεκτείνει τον ήχο τους, συνοψίζοντας ταυτόχρονα το όραμά τους. Η προαναφερθείσα συμπάγεια, λοιπόν, του δίσκου, βασίζεται και στο γεγονός πως οι Sepulchral Curse, ενσωματώνουν ομοιόμορφα διαφορετικές κατευθύνσεις.

Εν τέλει, ο ήχος των Sepulchral Curse όπως ξεδιπλώνεται στο "Only Ashes Remain", είναι επί της ουσίας σκοτεινό death metal. Φροντίζοντας, με κατάλληλες εναλλαγές φωνητικών και ταχυτήτων, να μεταδίδουν μια απόκοσμη αισθητική, που ισορροπεί ανάμεσα στις διαφορετικές της ρίζες, οι Φινλανδοί συνθέτουν ένα ώριμο ντεμπούτο, που παρουσιάζει μια συγκροτημένη ηχητική πρόταση. Ανάμεσα σε πλήθος παλαιομοδίτικων death metal ντεμπούτων και μη, που ξεπηδούν κάθε τρεις και λίγο, υπάρχουν κυκλοφορίες που δικαιωματικά αξίζουν τον χρόνο που θα τους αφιερωθεί, όχι επειδή είναι δύσπεπτες, αλλά επειδή απαιτούν από τον ακροατή να προσέξει κάθε λεπτομέρεια που του παρουσιάζουν. Το "Only Ashes Remain", είναι ένας τέτοιος δίσκος, από μια πολλά υποσχόμενη μπάντα.

Bandcamp

 

  • SHARE
  • TWEET