Draconian: «Θέλουμε vα αμφισβητούμε τα πάντα!»

Μιλήσαμε με τον κιθαρίστα Johan Ericson για το νέο άλμπουμ των Σουηδών doom metallers και για το αν πρέπει να θεωρούνται ένα αντι-θρησκευτικό συγκρότημα

Από τον Άλκη Κοροβέση, 10/11/2015 @ 19:30
Μετά από απουσία μερικών ετών, απαραίτητων για ανασύνταξη οι Σουηδοί Draconian με το ιδιαίτερα προσφιλές στη χώρα μας ατμοσφαιρικό doom metal τους επιστρέφουν δισκογραφικά με το "Sovran". Βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό, αλλά και για αρκετά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως την αλλαγή τραγουδίστριας, και τις ενδυματολογικές επιλογές του τραγουδιστή τους,Anders. Δείτε παρακάτω τι είχε να μας πει ο κιθαρίστας της μπάντας, Johan Ericson.

Καλησπέρα, Johan. Μιας και είναι η πρώτη φορά που κάνουμε συνέντευξη μαζί, μπορείς να μου πεις πώς προέκυψε το όνομά σας;
Καλησπέρα. Ο Anders ήταν μπλεγμένος στην κοινότητα Dragon Rouge εκείνη την εποχή και έτσι προέκυψε το όνομα.

Μάλιστα. Έχει περάσει καιρός από το "A Rose For The Apocalypse". Γιατί άργησε τόσο το "Sovran";
Αφού έφυγε η Lisa to 2011 μας πήρε σχεδόν δυο χρόνια να βρούμε αντικαταστάτρια και άλλα δυο ώστε η Heike να κάνει τα χαρτιά της να μπορέσει να εγκατασταθεί στη Σουηδία. Δεν θέλαμε να βγάλουμε δίσκο προτού να γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να μείνει εδώ.

Η Lisa γιατί έφυγε;
Δεν το ένιωθε πλέον. Μόλις είχε κάνει ένα παιδί και είχε το δικός της κατάστημα με λουλούδια. Οπότε αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτό.

Πλέον η Heike Langhans είναι πίσω από το μικρόφωνο. Πόσο δύσκολο ήταν να την βρείτε;
Κάναμε οντισιόν από το διαδίκτυο και η Heike και εμείς συμφωνήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη για εμάς. Η αφοσίωση της και η θέλησή της να έρθει στην μπάντα μας εξέπληξαν.

Η Heike επίσης παίζει κάποια όργανα. Βοήθησε καθόλου στη σύνθεση του υλικού του "Sovran";
Σχεδόν όλα τα κομμάτια γράφτηκαν πριν έρθει η Heike αλλά βοήθησε και έγραψε και μερικούς στίχους για το δίσκο.

Draconian

Πόσο διαφορετικό είναι να δουλεύεις μαζί της;
H Heike ξέρει τι θέλει και φέρνει ιδέες για φωνητικές γραμμές και διάφορα άλλα. Η Lisa δεν το έκανε αυτό ποτέ. Οπότε γίνεται πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό πλέον. Είναι πάντα καλό να έχεις συνεισφορά από κάποιον άλλο όταν γράφεις κάτι.

Ο νέος δίσκος λοιπόν λέγεται "Sovran". Τι σημαίνει; Υπάρχει κάποιο concept;
Είναι βασικά το να κοιτάς μέσα σου και να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και βλέπεις παραπέρα. Να βρίσκεις τον εαυτό σου στο σύμπαν και να είσαι κύριος του εαυτού σου.

Το εξώφυλλο του δίσκου έχει αρκετούς συμβολισμούς. Μπορείς να εξηγήσεις μερικές από τις ιδέες πίσω από αυτούς;
Όπως είπα και πριν, το μάτι αναπαριστά εσένα, εμένα, εμάς. Και το αστέρι, το σύμπαν. Η φυσική πλευρά αυτού με τα δέντρα και όλα αναπαριστά τη μητέρα φύση και πως πρέπει να προσέχουμε και να σεβόμαστε το «σπίτι» μας.

Στο "Rivers Between Us" συνεργαστήκατε με τον Daniel Anghede των Crippled Black Phoenix. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Με ποιόν καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς στο μέλλον;
Ξέρουμε τον Daniel από τους Black Hearts Of Science και είχε κάνει ένα κομμάτι με την Heike πέρσι. H Heike και ο Daniel παίζουν μαζί στους ISON. Θέλαμε μια πιο goth φωνή, οπότε προέκυψε ο Daniel. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με την PJ Harvey ή την Susanne Sundför.

Παρατήρησα ότι κατά τη διάρκεια των promo φωτογραφήσεων ο Anders νομίζω φόραγε All Star παπούτσια. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο gothic στυλ των υπολοίπων, ωραία κίνηση. Πόσο σημαντικό είναι το image για σας σαν μπάντα;
Όχι και τόσο σημαντικό θα έλεγα. Βέβαια πάντα θέλουμε να φαινόμαστε σαν μια οντότητα, απλά εκείνη τη στιγμή ο Anders δεν είχε άλλα παπούτσια.

Διαβάζω ότι γράφετε στίχους αντι-θρησκευτικούς. Θα το κάνατε ακόμα και αν ήσαστε θρήσκοι;
Θέλουμε πάντα να αμφισβητούμε τα πάντα και προσπαθούμε να τα βλέπουμε από διαφορετικές πλευρές. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει αλλά προσωπικά δεν θεωρώ σωστή οποιαδήποτε θρησκεία καταπατά και υποτιμά άλλους ανθρώπους. Έχουμε  πει ιστορίες από την πλευρά του Εωσφόρου αμφισβητώντας το Θεό αλλά δεν είμαστε αντι-θρησκευτική μπάντα.

Draconian

Θα έπρεπε οι προσωπικές πεποιθήσεις ενός μέλους της μπάντας να επηρεάζουν την εικόνας της; Για παράδειγμα, στην Ελλάδα μια από τις πιο σημαντικές death metal μπάντες ηγείται από μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης. Πώς υποστηρίζεις την μπάντα χωρίς να ενστερνίζεσαι τις ιδέες των μελών της;
Προσωπικά θεωρώ ότι, αν τα υπόλοιπα μέλη δεν συμφωνούν, δεν θα έπρεπε οι απόψεις του ενός να ενσωματώνονται στην εικόνα της μπάντας. Μπορώ να υποστηρίξω μια μπάντα ακόμα και αν ένα μέλος της έχει διαφορετικές πεποιθήσεις από μένα αλλά όχι αν η μπάντα προσπαθεί να εξαπλώσει τις ιδέες της με το ζόρι.

Μάλιστα. Το 2010 θυμάμαι είχατε έρθει στην Αθήνα. Θυμάσαι κάτι αξιόλογο από τότε; Σκέφτεστε να επισκεφτείτε ξανά την Ελλάδα;
Ναι είχαμε περάσει τέλεια τότε στην Ελλάδα. Η κατάσταση τότε ήταν λίγο ασταθής σε διάφορα σημεία της Αθήνας και ο κόσμος ήταν λίγο νευρικός, ενώ μια βόμβα έσκασε κοντά στο μέρος που κάναμε το πάρτι μετά, οπότε ο κόσμος επέστρεψε σπίτι νωρίς για διάφορους λόγους και δεν είχαμε πολύ χρόνο να γνωρίσουμε όλους τους fan μας. Σχεδιάζουμε να επιστρέψουμε του χρόνου και να μπορέσουμε να μιλήσουμε από κοντά με εσάς λίγο περισσότερο αυτή τη φορά.

Φτάνοντας στο τέλος της συνέντευξης, στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας και φίλους των Draconian.
Ανυπομονώ να σας ξαναδώ από κοντά και θα προσπαθήσουμε πραγματικά να είμαστε εκεί πάλι το 2016.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
  • SHARE
  • TWEET