Rev Theory

Justice

Interscope (2011)
Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 03/03/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Δικαιοσύνη. Μεγάλη λέξη και βαριά έννοια. Τι είναι δίκαιο; Τι άδικο; Ποιος είναι αρμόδιος να το κρίνει; Όποια και να είναι η απάντησή σας σε αυτά τα φιλοσοφικά ερωτήματα, ένα είναι σίγουρο: η προκατάληψη απέναντι στο οτιδήποτε δε μπορεί να αποτελεί πηγή δικαίου.

Δηλαδή, ερχόμενοι και στο θέμα μας, η συσχέτιση μιας μπάντας όπως οι Rev Theory με ονόματα με τα οποία έχει περιοδεύσει στο παρελθόν (όπως οι Hinder, οι Papa Roach και οι Buckcherry) και ο συνακόλουθος περιορισμός της αποκλειστικά στη σύγχρονη party rock σκηνή είναι μάλλον άστοχη και βιαστική κίνηση. Ναι μεν με το "Light It Up" του 2008 η παρέα από τη Νέα Υόρκη έκανε μια αποφασιστική στροφή προς πιο mainstream φόρμες, φιλικά προσκείμενες προς το σύγχρονο αμερικανικό rock ραδιόφωνο, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ τα στοιχεία που ξεχώρισαν το σχήμα εξ αρχής.

Απόδειξη αυτού; Πρώτον, η αρκετά καλή ποιότητα του παραπάνω δίσκου αλλά και η κυκλοφορία την οποία θα πραγματευτούμε στο συγκεκριμένο κείμενο, το ολοκαίνουργιο "Justice". Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ακρόασης συνειδητοποιούμε πως οι Rev Theory στέκονται σταθερά στα πόδια τους. Ήδη από την αρχή, μνήμες από το ντεμπούτο τους, "Truth Is Currency" (ως Revelation Theory τότε), έρχονται μέσω του τσαμπουκά του εναρκτήριου "Dead In A Grave" (σπάζοντας μάλιστα και κανα τζάμι του σπιτιού σας στο τέλος). Μιλώντας για τσαμπουκά, τα αθώα αυτάκια μας δεν έχουν ακούσει ακόμα τίποτα, μιας και το lead single "Justice" έρχεται να μας ταρακουνήσει γερά, συστήνοντας μας για τα καλά σε αυτό που ονομάζεται Rev Theory. Δυνατές και αγριεμένες κιθάρες από τους κυρίους Rikki Lixx και Julien Jorgensen, δυναμική μπασογραμμή από τον Matty McCloskey και βέβαια παθιασμένα φωνητικά από τον frontman, Rich Luzzi.

Φυσικά έπεται και συνέχεια. Μετά από ακροάσεις επί ακροάσεων γίνεται όλο και φανερότερο πως πρόκειται για μια μπάντα με πολύ μέλλον και ακόμα περισσότερες ικανότητες. Ικανοί για δυναμικές alternative metal στιγμές, συνδυασμένες όμως με διάφορες μελωδίες που κολλάνε στο μυαλό, όπως στα "Guilty By Design", "Loaded Gun" και στο εξαιρετικότατο "Wicked Wonderland". Τραγούδια που και σκληρά είναι -σκληρότερα από οτιδήποτε μας έχει παρουσιάσει το συγκρότημα από το ντεμπούτο του και μετά (ειδικά εάν λάβουμε υπόψιν και το στιχουργικό περιεχόμενο)- αλλά ταυτόχρονα δε φαίνεται να μειώνεται ούτε στο ελάχιστο η ικανότητα τους να διασκεδάσουν κάθε είδους rock ή metal ακροατή.

Έχει κι άλλο όμως. Πέρα από την παραπάνω πλευρά τους, οι Rev Theory μπορούν να δημιουργήσουν και εκπληκτικά mid-tempo κομμάτια. Τρανά παραδείγματα τα πανέμορφα "Say Goodbye" και "The Fire" (ένα από τα φοβερότερα ρεφραίν της χρονιάς μέχρι τώρα), τα οποία παρακαλάνε να παιχτούν σε σημείο καψίματος σε κάθε mainstream rock ραδιοφωνικό σταθμό. Ακόμα, το τραγούδι που κλείνει ιδανικά το άλμπουμ, το "Hollow Man", μας χαρίζει μια μοναδική ερμηνεία του μπασίστα της μπάντας, Matty McCloskey, παρέα με μια ακουστική κιθάρα και μερικούς ωραίους στίχους.

Οι Rev Theory, λοιπόν, ξεκίνησαν τη δισκογραφική τους πορεία με το "Truth Is Currency", το διασκέδασαν και δοκίμασαν την εμπορικότητα τους στο "Light It Up" και τώρα, πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ, μας παρουσιάζουν το "Justice". Ο συγκεκριμένος δίσκος δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα εμπειρίας τους, καθώς θεωρώ πως είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα στο όποιο όραμα είχαν τα μέλη των Rev Theory για τη μπάντα τους.

Υ.Γ. Αξίζουν συγχαρητήρια και για το (μια ακόμα φορά) πανέμορφο εξώφυλλο, το οποίο αποτελεί μια έξυπνη παραλλαγή της έπαρσης της αμερικάνικης σημαίας στην Iwo Jima.
  • SHARE
  • TWEET