Venom

Hell

Sanctuary (2008)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 20/08/2008
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η πτώση ενός γίγαντα. Κάπως έτσι θα χαρακτήριζα τα τελευταία χρόνια τα albums των Venom αν ήταν βιβλίο και όχι μουσική. Δυστυχώς η αίγλη που είχε αυτό το τεράστιο συγκρότημα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα τελευταία χρόνια οι Venom, μια από τις μετρημένες στα δάχτυλα μπάντες που έχουν ορίσει το σκληρό ήχο και έχουν επηρεάσει στρατιές συγκροτημάτων, έχει καταντήσει να είναι ένα περιπλανώμενο φάντασμα που προσπαθεί να ξαναγίνει ζωντανό ον, χωρίς όμως επιτυχία. Όλες τους οι κυκλοφορίες από το "Resurrection" του 2000 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει απαρατήρητες, τουλάχιστον σε μένα. Πραγματικά στο άκουσμα της είδησης ενός νέου δίσκου ήλπιζα ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει. Ήλπιζα ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός.

Δύο χρόνια μετά το επιεικώς απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μου, "Metal Black" κυκλοφορούν τη δωδέκατη δουλειά τους με το λιτό τίτλο "Hell". Δυστυχώς και αυτή όμως η προσπάθεια τους είναι πολύ μέτρια. Το πρώτο κομμάτι που ανοίγει το δίσκο, "Straight To Hell", όντας πραγματικά καλό δίνει κάποιες ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα, οι οποίες όμως πολύ γρήγορα εξανεμίζονται. Τα υπόλοιπα κομμάτια είναι πολύ μέτρια και δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση το όνομα του group. Για άλλη μια φορά -κάτι που φαίνεται και από το γενικό τίτλο αλλά και το εξώφυλλο του δίσκου- καταπιάνονται στιχουργικά κυρίως με τα θέματα που κάθε αρχιεπίσκοπος θα ήθελε να αποφύγει, αλλά τι να το κάνεις;

Σχεδόν όλες οι συνθέσεις δεν έχουν αυτή τη σπιρτάδα και τη φρεσκάδα που είχαν κάποτε, και οι οποίες έχουν καθιερώσει την εικόνα του group, και ηχούν πολύ ρηχές και πεζές. Θα μου πείτε: καλά περίμενες να ξαναβγάλουν ένα "Black Metal", "Welcome To Hell" ή "At War With Satan"; Σίγουρα όχι. Θα περίμενα όμως να έχουν γράψει υλικό που να στέκει έστω λίγο αξιοπρεπώς, βάσει της μουσικής υπόστασης που έχουν. Είναι για μένα πολύ λυπηρό να ακούω πχ τον Cronos να κραυγάζει κάποιες φορές με βρυχηθμούς που κάνουν κάποιοι νέοι τραγουδιστές που το παίζουν κακοί και brutal. Όταν έχεις συνηθίσει έναν άνθρωπο να έχει ένα συγκεκριμένο στυλ ερμηνείας, μάλλον σου κακοφαίνεται όταν αλλάζει κάτι, ίσως και λόγω ρεύματος. Αυτό πάντως για το οποίο πρέπει να του βγάλω το καπέλο είναι το ότι τραγουδάει σαν έφηβος, κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη εμφάνιση τους στην Ελλάδα, όπου ήταν πραγματικά μόνος του όλη η μπάντα. Ακόμα και σήμερα είναι πραγματικά πολύ evil.

Ο Cronos τώρα πια είναι το μόνο ιδρυτικό μέλος από την αυθεντική σύνθεση, αφού τις θέσεις των Mantas και Abbadon έχουν πάρει οι La Rage και Antton αντίστοιχα. Να σημειώσω ότι ο Antton είναι ο αδερφός του Cronos. Δυστυχώς ο La Rage είναι πολύ καλός κιθαρίστας με καλή τεχνική κατάρτιση, αλλά δεν κάνει για τους Venom. Η βρωμιά και η «αλητεία» που είχε ο Mantas, σήμα κατατεθέν του ήχου του group, δυστυχώς δεν υπάρχει σε κανένα σημείο της «κόλασης των Venom», κάτι που φαίνεται περίτρανα σε όλο ο δίσκο. Όλες οι συνθέσεις αλλά και η επιμέλεια παραγωγής είναι δημιουργήματα του Cronos, ο οποίος ναι μεν έχει κάνει μια καλογυαλισμένη παραγωγή, αλλά από την άλλη σε αυτό το album μάλλον δεν είχε έμπνευση, αφού από τις 12 συνθέσεις άντε να ξεχωρίζουν οι 4. Τουλάχιστον σε γενικές γραμμές είναι σαφώς καλύτερο από το προηγούμενο τερατούργημα. Πάλι καλά. Να αναφέρω ότι στη limited digipack συσκευασία υπάρχουν ως bonus live εκτελέσεις των κομματιών "In League With Satan" και "Burn In Hell". Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά για να θυμόμαστε πως ηχούσαν κάποτε.

Θεωρώ πως όταν ένας μουσικός δεν έχει να δώσει κάτι καλό στον οπαδό πρέπει να τα παρατάει. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι Venom, αφού και το "Hell" δεν ξεφεύγει από τη μετριότητα των τελευταίων ετών. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βαδίζουν στο δρόμο της μέγιστης παρακμής και είναι ένα βήμα πριν την γελοιοποίηση. Αν είναι να συνεχίσουν έτσι, καλύτερα το "Hell" να είναι το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου που λέγεται Venom. Τουλάχιστον να μας μένει η καλή πλευρά του παρελθόντος κι όχι η κακή του παρόντος...

  • SHARE
  • TWEET