Pattern-Seeking Animals

Pattern Seeking Animals

Inside Out (2019)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 20/06/2019
Το ντεμπούτο άλμπουμ των Pattern-Seeking Animals περικλείει όλη την ομορφιά του μελωδικού και ανεπιτήδευτου progressive rock
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μπορεί τυπικά να είναι πρωτοεμφανιζόμενο όνομα στον χώρο, αλλά στην πραγματικότητα οι Pattern-Seeking Animals είναι ένα spin off project των σπουδαίων Spock’s Beard και συγκεκριμένα αποτελούν το πνευματικό παιδί του John Boegehold.

Για όσους - ορθά εν μέρει - δεν αναγνωρίζουν το όνομά του ανάμεσα στα μέλη των Spock’s Beard, ο Boegehold, πρόκειται για τον πιο σημαντικόςεκ των εξωτερικών συνθετών με τους οποίους συνεργάστηκαν τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Neal Morse το 2003. Έκτοτε ο Boegehold όχι μόνο συμμετέχει συνθετικά σε όλα τα άλμπουμ, αλλά έχει υπογράψει και μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της μπάντας, με αποτέλεσμα να θεωρείται ως εξέχων μέλος της «ευρύτερης οικογένειας».   

Έχοντας μαζέψει κάποια τραγούδια, που για διάφορους λόγους θεωρούσε ότι δεν ταιριάζουν στους Spock’s Beard, ο Boegehold έβαλε μπροστά ένα νέο project ώστε να τα αξιοποιήσει. Για το εν λόγω project προφανώς δεν κοίταξε πολύ μακριά, καθώς επιστράτευσε τον Ted Leonard (φωνητικά και κιθάρα), τον Dave Meros (μπάσο) και τον μέχρι πρόσφατα drummer των Spock's Beard, Jimmy Keegan. Στην πορεία οι δυο πρώτοι ενεπλάκησαν και στο συνθετικό κομμάτι και τελικά οι Pattern-Seeking Animals εξελίχθηκαν σε μια κανονική μπάντα.

Όσοι θεωρήσουν πως το πρώτο τους άλμπουμ περιλαμβάνει τραγούδια δεύτερης διαλογής, δεν θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο έξω. Αντιθέτως, το ομότιτλο ντεμπούτο των Seeking-Pattern Animals μοιάζει με την φυσική συνέχεια του υπέροχου "Brief Nocturnes & Dreamless Sleep" των Spock’s Beard και συγκεκριμένα τραγουδιών όπως το "A Treasure Abandoned" που διόλου τυχαία είναι σύνθεση του Boegehold. Μάλιστα, τολμώ να πω θα το κατέτασσα με ευκολία πάνω από τα δυο τελευταία άλμπουμ των Beard, ακόμα και το περσινό, πολύ καλό "Noise Floor".

Κι αυτό γιατί το άλμπουμ είναι γεμάτο πανέμορφες συνθέσεις μελωδικού, ανεπιτήδευτου progressive rock, που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με περιττές τεχνικές δεξιοτεχνίες ή με βεβιασμένες καινοτομίες, αλλά εστιάζει στις συνθέσεις αυτές καθαυτές, αποπνέοντας ταυτόχρονα έναν αέρα συνθετικής ελευθερίας. Είτε πρόκειται για απλά τρίλεπτα/τετράλεπτα τραγούδια, όπως τα εθιστικά "No One Ever Died And Made Me King" και "We Write The Ghost Stories", είτε για 10λεπτα έπη, όπως τα "No Burden Left To Carry" και "Stars Along The Way", οι Seeking-Pattern Animals ακούγονται το ίδιο πειστικοί και το τελικό αποτέλεσμα είναι απλά απολαυστικό.

Ο Leonard δίνει μερικές από τις πιο όμορφες ερμηνείες της (σπουδαίας) καριέρας του και ξεχωρίζει, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικός και στα κιθαριστικά καθήκοντα, μια πλευρά του που δεν έχει συχνά την ευκαιρία να επιδείξει. Ταυτόχρονα, ο Boegehold πέραν του συνθετικού κομματιού, έχει κάνει σεμιναριακή δουλειά τόσο σε ηχητικό και ενορχηστρωτικό επίπεδο σε αυτό το άλμπουμ. Το δε rhythm section των Meros/Keegan είναι εγγύηση.

Οι Pattern-Seeking Animals αποτελούν μέχρι στιγμής την ωραιότερη νέα είσοδο, στον χώρο του progressive rock, με το ομότιτλο ντεμπούτο τους να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την λίστα με τις καλύτερες κυκλοφορίες στο τέλος της χρονιάς. Πέραν των σπουδαίων ονομάτων που αναδείχθηκαν μέσω της Inside Out και ηγούνται του prog ήχου, τέτοιες δουλειές με έκαναν να λατρέψω ακόμα περισσότερο αυτή την εταρεία.

  • SHARE
  • TWEET