Neil Young

Prairie Wind

Reprise (2005)
Από τον Αντώνη Μουστάκα, 22/10/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο απρόβλεπτος όπως πάντα καλλιτέχνης με το όνομα Neil Young επιστρέφει 2 χρόνια μετά το ηλεκτρικό concept "Greendale" (το οποίο περιελάμβανε εκτός από το μουσικό cd, ένα βιβλίο αλλά και την ομώνυμη ταινία). Αυτή τη φορά χωρίς τους Crazy Horse και με μια τελείως διαφορετική διάθεση και κατεύθυνση.

Η νέα δουλειά ακολουθεί μουσικά τα χνάρια παλαιότερων κλασσικών album όπως τα "Comes A Time" και "Harvest" και φυσικά περιέχει και καινούρια στοιχεία που για πρώτη φορά αγγίζει ο Young. Η μουσική πατάει κυρίως πάνω σε folk και country βάσεις ενώ εντύπωση προκαλεί η χρήση πνευστών και εγχόρδων αλλά και το πρώτο gospel τραγούδι που εμφανίζεται στην πλούσια δισκογραφία του Καναδού.

Στιχουργικά τα πράγματα δείχνουν φαινομενικά απλά αν τα συγκρίνουμε με προηγούμενες δουλειές του, αλλά ύστερα από μερικά προσεκτικά ακούσματα πιάνεις περισσότερα νοήματα και καταλαβαίνεις ότι στίχοι όπως "When God made me / Was he planning only for believers / Or for those who just have faith?" έχουν κάτι παραπάνω να πουν μετά από λίγη σκέψη εκ μέρους του ακροατή.

Σε λίγες γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι το "Prairie Wind" είναι ένα flashback που επιχειρεί να κάνει ο Neil Young σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Θυμάται τη ζωή του σαν παιδί στον Καναδά, το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και το Nashville αργότερα, ενώ τιμά τα είδωλα του, Hank Williams και Elvis Presley, που ήταν και οι βασικές του επιρροές. Τέλος πολλά κομμάτια έχουν αναφορές στον πατέρα του που έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων αυτού του album, ενώ δε χάνεται η ευκαιρία να περάσει τα δικά του οικολογικά αλλά και αντιπολεμικά μηνύματα. Φανερή είναι και μια καινούρια οπτική που έχει πάνω στα πράγματα μετά τη σοβαρή περιπέτεια που είχε με την υγεία του.

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μερικά τραγούδια, πρώτα θα έλεγα το "The Painter" το οποίο αποτελεί έναν ύμνο στα απλά πράγματα στη ζωή και το "When God Made Me" (το οποίο ακούστηκε πρώτη φορά στο Live 8). To δεύτερο κλείνει το album ανατρέποντας την μέχρι τότε γλυκιά αναπόληση που κυριαρχεί και αποτελεί στιχουργικά τη συνέχεια, κατά κάποιον τρόπο, του "War Of Man" από το "Harvest Moon". Ένα τραγούδι που για μένα είναι το "Imagine" και το "Blowing In The Wind" της νέας χιλιετίας.

Από τα αγαπημένα μου έχει γίνει επίσης και το "Falling Off The Face Of The Earth" που τελειώνει με τον φοβερό συνδυασμό ηλεκτρικού βιολιού και ακουστικής κιθάρας, αλλά και το "Prairie Wind" με τα Memphis rhythm n' blues πνευστά του που θα σας θυμίσουν πολύ την Blues Brothers band.

Συνολικά το αποτέλεσμα είναι μια καταπληκτική δουλειά με νοσταλγική αλλά αισιόδοξη διάθεση, σε ένα album που σε λίγα χρόνια ίσως να θεωρείται κλασσικό. Η φωνή του Young είναι και σε αυτή τη δουλειά ο πρωταγωνιστής και πάνω σε αυτή πατάνε και αναδεικνύονται οι πολύ όμορφες ενορχηστρώσεις.

Προτιμήστε την έκδοση με το bonus DVD που δείχνει το συγκρότημα στο studio να ηχογραφεί το album (ουσιαστικά ακούτε και βλέπετε όλο το album, τραγούδι - τραγούδι, δεν πρόκειται για ένα απλό making of).

  • SHARE
  • TWEET