Ky

Power Is The Pharmacy

Constellation (2023)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 12/05/2023
Μια νέα καλλιτεχνική φωνή που καταφέρνει να είναι ποιητική, πολιτική αλλά και αναμφισβήτητα cool
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν και το λογότυπο της Constellation Records λειτουργεί από μόνο του ως σφραγίδα καναδικής ποιότητας, η Ky Brooks είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα φωνή στο underground του Montreal, όντας η τραγουδίστρια και στιχουργός σε σχήματα όπως οι Lungbutter, Femmaggots και Nag. Το κοινό στοιχείο όλων αυτών είναι σαφώς η ανατρεπτική διάθεση και μια σύγχρονη, πειραματική λογική ενός καλλιτεχνικού punk.

Στο πρώτο σόλο της άλμπουμ, η Ky καταρχάς απλώνει σε εννιά tracks την ιδιαίτερη και sophisticated ρητορική της. Η καρέκλα στο εξώφυλλο καίγεται, σηματοδοτώντας έτσι πιθανόν το τέλος της «άνεσης» και, πραγματικά, το στιχουργικό περιεχόμενο του άλμπουμ δεν θέλει να κάνει τον ακροατή να νιώσει βολικά. Ξυπνάει ευαίσθητα θέματα - την μοναξιά, την λύπη, τον θάνατο, την αποξένωση - χωρίς να γίνεται βιτριολικά ενοχλητικό, διατηρώντας όμως τον σαρκασμό και την ειρωνεία που χαρακτηρίζει νεότερους δημιουργούς. Και πως να μην της βγάλω το καπέλο όταν χλευάζει όλο το δυτικό καπιταλιστικό μοντέλο, τραγουδώντας σαν να ήταν mantra:

Ξαφνικά!
Όχι, όχι ξαφνικά!
Μα με μια φανταστική κανονικότητα και αξιοσημείωτη μαλθακότητα!
Ξύπνησα σήμερα κι αποφάσισα πως ήξερα πως να εργαστώ!

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ωραία και ποιητικά, η μουσική σπάνια τραβάει την προσοχή. Λειτουργώντας περισσότερο σαν πλατφόρμα για τα spoken word ή singing performances της Ky, οι φόρμες των τραγουδιών παραμένουν ορθάνοιχτες και απλώς αλλάζουν ηχοχρώματα. Υπάρχουν τραγούδια που έχουν σαν βάση τα synths ("The Dancer", "All The Sad And Loving People") και κατευθύνονται προς την electronica ή την ambient. Το "Revolver Door" έχει θορυβώδη κιθαριστικά ακόρντα και drones και τα "Work That Superficially Looks Like Leisure" και το φανταστικό "Dragons" έχουν kraut/no wave χτισίματα και noise rock διαθέσεις.

Το "Power Is The Pharmacy" τελικά είναι ένας δίσκος που ταξιδεύει ανάμεσα στα genres, από την πειραματική pop ως τις παρυφές του noise και του post, χωρίς να ενδιαφέρεται πραγματικά να συγκροτήσει μια συγκεκριμένη μουσική πρόταση. Οι ήχοι και τα όργανα είναι απλώς διαφορετικά χρώματα. Πάνω τους και πίσω τους, η Ky είναι υπεύθυνη να σχεδιάσει μια, σχεδόν λογοτεχνική, εικόνα και το μόνο ζητούμενο είναι η ατομική έκφραση. Από αυτή την άποψη, το άλμπουμ αυτό θα λειτουργήσει υπέροχα για αυτούς που αναζητούν νέες δημιουργικές παρουσίες, που δεν διστάζουν μάλιστα να είναι και αρκετά «πολιτικές».

Το σαξόφωνο στο "The Replacement" που κλείνει τον δίσκο μελωδικά, ακούγεται σχεδόν σαν να αφήνει την ελπίδα ζωντανή. Θεωρώ πως μας κοροϊδεύει στα μούτρα! Το "Power Is A Pharmacy" είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ ψυχικής ενδυνάμωσης που δεν έχει όμως αυταπάτες: πιθανότατα δεν θα νικήσουμε, έχουμε όμως το καθήκον να γεννήσουμε ομορφιά ακόμα και μέσα από τις ήττες και τις νευρώσεις μας. Για την Ky, αυτό μοιάζει να είναι μια βασική καλλιτεχνική υποχρέωση.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET