King Diamond

Songs For The Dead Live

Metal Blade (2019)
Από τον Σπύρο Κούκα, 21/01/2019
Η επιστροφή του Βασιλιά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι από τη στιγμή της επιστροφής των King Diamond στην ενεργό δράση, την αναγγελία κυκλοφορίας του εν λόγω live CD/DVD και την πραγματοποίηση εκείνης. Από τη μία, είναι λογικό, μιας και το καλό πράγμα αργεί να γίνει (όπως λέει πολύ εύστοχα ο θυμόσοφος λαός), αλλά από την άλλη, μέσα σε αυτό το διάστημα που ο Βασιλέας Διαμαντής ανάρρωνε από τα διάφορα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν, διάφοροι «σφετεριστές» του θρόνου του εμφανίστηκαν θρασύτατα στο προσκήνιο.

Όπως και να 'χει, η κουβέντα για τους αμέτρητους King Diamond κλώνους και την αμφιλεγόμενη αξία τους είναι μεγάλη και σίγουρα όχι της παρούσης, καθώς το πλέον σημαντικό, η επιστροφή του Βασιλιά στη δράση, επισφραγίζεται καταρχάς με την παρούσα κυκλοφορία κι ακολούθως με το επερχόμενο full-length άλμπουμ (12 χρόνια έπειτα από το "Give Me Your Soul Please") που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα απολαύσουμε εντός της χρονιάς που διανύουμε (βάσει και των όσων μας είπε ο Andy LaRocque).

Μιλώντας για το "Songs For The Dead Live", το νέο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ/DVD των King Diamond απαθανατίζει δύο εμφανίσεις της μπάντας εντός της περασμένης τετραετίας, εκείνη στο Fillmore Philadelphia (το Νοέμβριο του 2015) κι αυτή στο Graspop Metal Meeting (τον Ιούνιο του 2016), στα πλαίσια μιας περιοδείας όπου το συγκρότημα θα παρουσίαζε ζωντανά ολόκληρο το κλασικό "Abigail" άλμπουμ του.

Σε δύο κατάμεστα venues και με όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί η ιδανική πραγματοποίηση ενός King Diamond show να πληρούνται, η μπάντα δεν δυσκολεύτηκε να πραγματοποιήσει δύο εξαιρετικές εμφανίσεις, με σαφείς θεατρικές προεκτάσεις χάρη στην αποτελεσματική οπτικοποίηση πολλών από τα στιχουργικά τους θέματα.

Με εξαιρετικά και λεπτομερή σκηνικά, χρήση κανονικών ηθοποιών για την ενσάρκωση διαφόρων από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στα κλασικά "Them", "Conspiracy" και "Abigail" άλμπουμ (όπως η «αγαπημένη» grandma που κάνει την εμφάνιση της από την αρχή των εμφανίσεων, στο "Welcome Home") και ένα τρομερό line-up μουσικών να τον συνοδεύει (προεξεχόντων των Andy LaRocque και Mike Wead), ο King Diamond επιτυγχάνει τη βέλτιστη επιστροφή του στα μεταλλικά δρώμενα, όντας πιο πειστικός και φωνητικά επιβλητικός από ποτέ.

Η σκηνοθεσία της Denise Korycki (η οποία είχε επιμεληθεί και την κυκλοφορία του "Centuries Of Torment" των Cannibal Corpse) μπορεί να κριθεί ως επιμελέστατη, με αρκετές κι επαρκείς λήψεις των όσων διαδραματίζονταν επί σκηνής (αλλά και του κοινού και των venue), με ορισμένες μικρές λεπτομέρειες (όπως η λήψη πάνω από το καροτσάκι της γιαγιάς στο "Out Of The Asylum" ή η οπτική μέσα από το φέρετρο στο "Funeral") να κάνουν τη διαφορά και να κρατούν αμείωτο και το οπτικό ενδιαφέρον, πέραν του έτσι κι αλλιώς φανταστικού μουσικού σκέλους.

Το setlist των δύο προαναφερθεισών εμφανίσεων (και, κατ' επέκταση της συγκεκριμένης κυκλοφορίας) μοιάζει - τηρουμένων των αναλογιών και της ολοκληρωτικής απόδοσης του "Abigail" άλμπουμ - ιδεατό, εστιάζοντας ορθά στην 1983 - 1990 δισκογραφική περίοδο του Βασιλιά, είτε με το προσωπικό του σχήμα, είτε με τους Mercyful Fate (με εκπροσώπηση κάθε full-length κυκλοφορίας του από το "Melissa" μέχρι και το "The Eye"). Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, προσωπικά θα ήθελα και κάτι από την post - 1990 δισκογραφία του, μάλλον ως επιπλέον συμπλήρωμα των όσων τραγουδιών υπάρχουν, παρά στη θέση κάποιου από τα όσα επιλέχθηκαν.

Είναι γεγονός. Ο Βασιλιάς επέστρεψε και το "Songs For The Dead Live" φαντάζει ως η καλύτερη υπενθύμιση των όσων σπουδαίων έχει προσφέρει, αλλά και μια καλή γεύση των όσων μπορεί να κάνει επί σκηνής ακόμη και τώρα, σχεδόν τέσσερις γεμάτες δεκαετίες στη heavy metal εμπροσθοφυλακή.

  • SHARE
  • TWEET