Jeff Scott Soto

Damage Control

Frontiers (2012)
Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 08/03/2012
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Στην εποχή μας, είναι γεγονός πως οι σπουδαίες φωνές σπανίζουν. Λίγο η εξέλιξη των στουντιακών «διορθώσεων», λίγο η άνοδος μουσικών ιδιωμάτων που δε βασίζονται τόσο στα φωνητικά, οι μεγάλοι τραγουδιστές -όπως τους είχαμε συνηθίσει παλαιότερα- δεν είναι συχνό φαινόμενο. Μια τέτοια μεγάλη φωνή δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το εύρος και τις δυνατότητές της, αλλά και από τον βαθμό ιδιαιτερότητάς της. Όταν δηλαδή μπορεί να σε συγκινήσει και ταυτόχρονα να γίνει άμεσα αντιληπτό σε ποιον ανήκει, τότε πρόκειται για μια φωνή ξεχωριστή απ' τις άλλες.

Σε αυτήν την κατηγορία έχει αποδείξει πως ανήκει ο Jeff Scott Soto. Ο Αμερικάνος τραγουδιστής έχει εμπλακεί σε αναρίθμητα project ανά τα χρόνια, συνεργαζόμενος με ονόματα όπως οι Journey, ο Yngwie Malmsteen, ο Michael Schenker, ο Axel Rudi Pell και όντας ο frontman σε μπάντες όπως οι Talisman, οι W.E.T. και οι Soul Sirkus. Έτσι, αν και μπορεί να του λείπει η μεγάλη επιτυχία σε ένα πιο ευρύ κοινό, το όνομά του προκαλεί μόνο σεβασμό στους μελωδικούς κύκλους, και σίγουρα όχι άδικα.

Κάπου ανάμεσα σε όλες αυτές τις συνεργασίες, ο Soto είχε βρει τον χρόνο να γράψει και να ηχογραφήσει τρία συνολικά σόλο άλμπουμ. Φέτος, έρχεται να δώσει το δισκογραφικό παρών, προσθέτοντας άλλο ένα, το οποίο φέρει τον τίτλο "Damage Control". Η επίσημη ανακοίνωση της κυκλοφορίας του συνοδεύτηκε κι απ' την ανακοίνωση των ονομάτων των μουσικών που δούλεψαν μαζί με τον τραγουδιστή για τη δημιουργία και ηχογράφησή του. Ανάμεσα σε αυτούς, οι Casey Grillo και Joel Hoekstra των Kamelot και Night Ranger αντίστοιχα, όπως και ο ηγέτης των Y&T, Dave Meniketti. Η πρώτη επαφή έγινε με το single και video clip, "Look Inside Your Heart". Τα σημάδια ήταν ενθαρρυντικά μεν, διόλου άξια ενθουσιασμού δε. Πρόκειται για μια ευχάριστη σύνθεση, με κλασικούς για το ιδίωμα στίχους, σχετικά καλό ρεφρέν και μελωδικό κιθαριστικό σόλο. Οι προσδοκίες μου όμως, προσωπικά, ήταν υψηλότερες. Επόμενο ήταν λοιπόν να περιμένω με ανυπομονησία να ακούσω το σύνολο του νέου υλικού.

Έτσι, πατώ το play για να ακούσω το "Give A Little More" να ανοίγει -λίγο απότομα είναι η αλήθεια- τον δίσκο, τραντάζοντας τα ηχεία. Δυνατό riff, groove-άτο ρεφρέν και μελωδικά κουπλέ. Πολύ καλύτερη αρχή απ' ότι προμήνυε το πρώτο single. Στη συνέχεια ακολουθεί το κομμάτι που μοιράζεται τον τίτλο του με το άλμπουμ. To "Damage Control" καταφέρνει να ενθουσιάσει και αυτό, με τις δυναμικές του κιθάρες και το ωραίο του ρεφρέν, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει πανομοιότυπη δομή με τη σύνθεση που προηγήθηκε. Όπως και να 'χει, πάντως, αυτά τα δύο κομμάτια, μαζί με το "Look Inside Your Heart", αποτελούν εντέλει μια εξαιρετική εναρκτήρια τριάδα. Ως εδώ όλα καλά. Η συνέχεια του άλμπουμ, όμως, κάπου δείχνει να χωλαίνει. Ο Soto μοιάζει να αναλώνεται σε χιλιοπαιγμένες AOR μελωδίες, δημιουργώντας πολλές φορές την εντύπωση πως έχεις ακούσει το ίδιο τραγούδι πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Ναι, υπάρχουν κάποιες καλές στιγμές, όπως το "AfterWorld" και οι αρκετά όμορφες μπαλάντες "If I Never Let Her Go" και "BonaFide", αλλά γίνεται κάτι παραπάνω από αισθητή η έλλειψη κάποιας ξεχωριστής σύνθεσης, ή έστω κάποιας σύνθεσης του επιπέδου των τριών πρώτων.

Το "Damage Control", όμως, πάσχει και σε ένα άλλο σημείο. Η δουλειά που έχει γίνει στην παραγωγή θεωρώ πως είναι πολύ κατώτερη του αναμενομένου. Αν και σίγουρα τα τραγούδια δεν θα άλλαζαν δραματικά, πιστεύω πως τουλάχιστον θα ακούγονταν πιο ευχάριστα. Ειδικά ο ήχος των κιθάρων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο γεμάτος και λιγότερο «μουντός», κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια θετικότερη αρχική προδιάθεση του ακροατή προς τα κομμάτια.

Ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος του Jeff Scott Soto, λοιπόν, κινείται στα ίδια μουσικά πλαίσια που τον έχουμε συνηθίσει. Η χαρακτηριστική φωνή του είναι εκεί, παρέα με δυναμικές κιθάρες, ωραία σόλο και μερικά όμορφα τραγούδια. Συνολικά, όμως, το "Damage Control" δεν καταφέρνει εντέλει να αποτελέσει μια δουλειά που θα έλειπε από την έως τώρα καριέρα του ταλαντούχου τραγουδιστή.
  • SHARE
  • TWEET