Jason Becker

Triumphant Hearts

Music Theories (2018)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 21/01/2019
Ένα ταξίδι εσωτερικότητας, λύτρωσης και αναγνώρισης της δύναμης που αντλεί κανείς από την αγάπη για ζωή σε ένα μάθημα για όλους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το μακρινό 1969, μια ζεστή μέρα του Ιούλη στο Richmond της Καλιφόρνια ήρθε στον κόσμο ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικούς, βιρτουόζους κιθαρίστες και συνθέτες. Ο Jason Becker θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να θεωρείται από τους πιο αναγνωρίσιμους κιθαρίστες στον κόσμο. Θα μπορούσε να έχει πληθώρα συνθέσεων, δίσκων, συνεργασιών και να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια παγκόσμια περιοδεία μαζί με τους Steve Vai, Joe Bonamassa και Joe Satriani. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια για τον νεαρό Jason. Στα 16 του κιόλας έχοντας μεγάλη έφεση στην κιθάρα σχηματίζει μαζί με τον φίλο του Marty Friedman τους Cacophony και βγάζουν δυο 'άγουρους' heavy metal δίσκους με πολλά σόλο, νεο-κλασικές κλίμακες και εξωτικές μελωδίες ενώ με τη διάλυση τους το '89 ο μεν Friedman θα πάει στους Megadeth ο δε Becker θα βγάλει δυο σόλο άλμπουμ και το 1991 θα συνεργαστεί με τον David Lee Roth στο τρίτο άλμπουμ του "A Little Ain't Enough". Μόλις μια εβδομάδα αφού άρχισαν οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ έρχεται η διάγνωση 'σοκ'. Ο Jason Becker πάσχει από τη νόσο του Λου Γκέριγκ (πλάγια μυατροφική σκλήρυνση) η οποία χαρακτηρίζεται από τον προοδευτικό θάνατο των νευρώνων που ελέγχουν την εκούσια κίνηση, όπως το περπάτημα και η ομιλία. Ήταν μόλις 20 χρονών και οι γιατροί του είπαν ότι έχει τρία με πέντε χρόνια προσδόκιμο ζωής.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά ο Jason ζει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και επικοινωνεί μόνο με την κίνηση των ματιών του, μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος που κατασκεύασε ο πατέρας του. Έχει κυκλοφορήσει πέντε δίσκους οι οποίοι περιέχουν συνθέσεις που ξεκίνησε πριν αρρωστήσει ή νέες συνθέσεις που συνθέτει με τη βοήθεια του αρμονίου του και φυσικά με τη βοήθεια των καλών μουσικών του φίλων αλλά και τη βοήθεια της οικογένειας του που δεν έπαψε λεπτό να βρίσκεται δίπλα του και να τον βοηθάει να ακολουθεί ακόμα και έτσι το όνειρο του. Τη μουσική. Και ο Jason Becker αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση ως προς την αγάπη του για τη ζωή και τη μουσική. Αποτελεί κλισέ να γράφεις καλά λόγια για κάποιον άνθρωπο με προβλήματα που δεν τα παρατάει αλλά αν δεν γράφουμε για αυτούς τους ανθρώπους τότε από που θα αντλήσουμε δύναμη όλοι εμείς που σαν εξωτερικοί παρατηρητές ίσως τα παρατάμε στην πρώτη ευκαιρία, δεν έχουμε χρόνια για τίποτα και απλά παραπονιόμαστε για τα πάντα; Δεν γίνεται να γράψω κριτική για το νέο του άλμπουμ χωρίς να συμπεριλάβω τα συναισθήματα που μου γεννάει η ιστορία του Jason, αποστασιοποιημένος από το γεγονός ότι πρόκειται για έναν δίσκο που γράφτηκε με τόση δυσκολία αλλά και άλλη τόση αγάπη και ανιδιοτελή προσφορά.

Τo "Triumphant Hearts" αποτελεί το αποτέλεσμα μιας crowdsurfing καμπάνιας που ξεκίνησε το 2016 με σκοπό να χρηματοδοτήσει την παραγωγή και διανομή του νέου project του Jason. Συγκέντρωσε πάνω από $100.000 και έτσι το Δεκέμβρη του 2018 κυκλοφόρησε ο 'θρίαμβος' της καρδιάς και της θέλησης ενός ανθρώπου που ο ίδιος λέει ότι όχι μόνο δεν θέλει κανείς να νιώθει λύπηση για αυτόν αλλά πως ο ίδιος νιώθει τυχερός που μπορεί ακόμα να γράφει μουσική και να έχει δίπλα του την οικογένεια του και τους φίλους του. Και τί φίλοι: Satriani, Vai, Bonamassa και άλλοι πολλοί. Όλοι τους έχουν βάλει το λιθαράκι τους για αυτό το δισκογραφικό διαμάντι που ακτινοβολεί δύναμη και αγάπη από τις πρώτες νότες του "Once Upοn A Melody", ένα υπέροχο κομμάτι κλασσικής μουσικής με το βιολί του Glauco Bertagnin, τσέλο από τη Hiyori Okuda και ένα καθαρτήριο σόλο από τον σύζυγό της και παιδικό φίλο του Becker, Marty Friedman. Μια ονειρική εισαγωγή στον δίσκο, ένα κινηματογραφικό κομμάτι που σε πηγαίνει σε όλα τα μέρη που φαντάζεται ο Jason όταν κλείνει τα μάτια του και ονειρεύεται και που ολοκληρώνεται με τον νεαρό Jason να μιλάει στον -επίσης μουσικό- πατέρα του.

Στο "Hold On To Love" η βελούδινη φωνή του Codany Holiday μας εξηγεί την προσωπική ιστορία και τα συναισθήματα του Jason που χρησιμοποιεί την αγάπη για να ξεπεράσει τα ιατρικά του προβλήματα. Τόσο υπέροχα προσωπικό μέσω των φαινομενικά απλοϊκών του στίχων που φέρνει ρίγη συγκίνησης. Ο βιρτουόζος του ukulele παρακαλώ, Jake Shimabukuro μας μεταφέρει στην Καλιφόρνια των παιδικών χρόνων του Jason με το instrumental "Fantasy Weaver" το οποίο συνεχίζεται στo "Once Upon A Melody" το οποίο περιέχει δυο κιθαριστικά μέρη του Jason από την εποχή των Cacophony. Το funk "We Are One" μας πηγαίνει πίσω στα 80’s και είναι ένα από τα κομμάτια που έγραψε ο Jason λίγο πριν χάσει την ικανότητα να παίζει λόγω της πάθησης του. Προσωπικά το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το επόμενο, "Magic Woman" το οποίο ακούω και ξανα-ακούω και λέω δεν μπορεί κάπου το έχω ξανακούσει. Uli Jon Roth και Chris Broderick στα κιθαριστικά μέρη που σε σημεία ακούγονται σαν Eric Clapton σε ένα ορχηστρικό ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης που ολοκληρώνεται με τη διασκευή του Bob Dylan "Blowin' In The Wind" το οποίο ‘κλείνει’ το πρώτο μέρος.

Στο δεύτερο μέρος ο Jason καλεί μερικούς πολύ καλούς του φίλους για να τζαμάρουν όλοι μαζί και να μας δώσουν τα τρια επόμενα κομμάτια δηλαδή το "River Of Longing" στο οποίο συμμετέχουν (κρατηθείτε): Joe Satriani, Aleks Sever, Guthrie Govan, Steve Morse,το "Valley Of Fire" όπου συμμετέχουν οι 'Magnificent 13'. Δηλαδή οι (βαθιά ανάσα): Michael Lee Firkins, Steve Vai, Joe Bonamassa, Paul Gilbert, Neal Schon, Mattias Eklundh, Marty Friedman, Greg Howe, Jeff Loomis, Richie Kotzen, Gus G., Steve Hunter, και Ben Woods και το "River Of Longing" με τους Joe Satriani, Aleks Sever, Guthrie Govan, και Steve Morse. Σοβαρά τώρα δεν μπορώ να ασκήσω καμία κριτική. Απλά απολαύστε τους. Ο καθένας 'προδίδει' το προσωπικό του στυλ πάνω στις νότες που εμπνεύστηκε ο Jason Becker και το αποτέλεσμα είναι διασκεδαστικό, συγκλονιστικό, 'προβλέψιμα' τέλειο. Στο "Taking Me Back" είσαι σίγουρος ότι από κάπου θα πεταχτεί να τραγουδήσει ο David Lee Roth, ένα καλογραμμένο '80s hard rock κομματι ενώ το "Tell Me No Lies" είναι ένα blues κομμάτι που έγραψε και παίζει ο ίδιος ο Jason από ένα demo που ηχογράφησε το 1990.

Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες αναλύοντας το κάθε τραγούδι και ίσως θα χρειαζόταν κάποιος έμπειρος μουσικός, βετεράνος της κιθάρας για να μας αναλύσει το μεγαλείο των τραγουδιών ένα-προς-ένα. Επικεντρώνομαι όμως στο συναίσθημα που όλη αυτή η μουσική γεννά σε συνδυασμό με τον άνθρωπο Jason Becker. Το "Triumphant Hearts" αποτελεί την πεμπτουσία της θέλησης ενός καλλιτέχνη να δημιουργήσει παρά τις όποιες (πάρα πολλές) αντιξοότητες, Αντιπροσωπεύει τον 'θρίαμβο' της ‘καρδίας’ απέναντι στην άδικη και σκληρή πραγματικότητα και αν σε αυτό προσθέσεις υπέροχες συνθέσεις, συγκινητικές μελωδίες και απίστευτες συνεργασίες από την ελιτ του κόσμου της κιθάρας τότε το αποτέλεσμα είναι ένας αληθινός ΘΡΙΑΜΒΟΣ.

  • SHARE
  • TWEET