Health

Rat Wars

Loma Vista Recordings (2023)
Από την Ειρήνη Τάτση, 05/02/2024
Ο ήχος της πόλης όταν οι αρουραίοι αναπόφευκτα κατακτήσουν τον κόσμο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αναμφίβολα οι Health είναι από τους καλλιτέχνες που γράφουν για μια βρώμικη και πολύ ζοφερή, όχι και τόσο μακρινή δυστοπία. Είναι ο ήχος που θα είχε μια καταστροφή, ή τουλάχιστον, αυτός που θα ήθελα εγώ. Αργά, έξυπνα και μελωδικά, οι Health έστρωσαν ένα πετρόχτιστο μονοπάτι αναγνώρισης των ιδιαίτερα σκληρών, ηλεκτρονικών τους ήχων, που συνδυάζονται με πολλές δόσεις metal μουσικής γραφής. Η πρώτη δόση αναγνώρισης ήρθε με remix τους σε κυκλοφορία των Crystal Castles, ενώ σιγά σιγά αρχίσαμε να τους βρίσκουμε σε διάφορα soundtracks παιχνιδιών με τίτλους όπως τα Cyberpunk 2077 και Grand Theft Auto V.

Η πορεία τους, υπήρξε μόνο ανοδική, μέχρι και τη στιγμή της κυκλοφορίας του διπλού δίσκου "Disco4", γεμάτου με συμμετοχές καλλιτεχνών από όλες τις μεριές της μουσικής – κάτι που έκανε την αναμονή για την επόμενη, εντελώς δική τους κυκλοφορία να θεριεύει. Τελικά, το "Rat Wars" δεν απογοητεύει. Σαράντα και λίγα ακόμη λεπτά αποκρουστικά σκοτεινής, φουτουριστικής μελωδίας, από αυτή που έχεις φανταστεί να παίζει σε sci-fi ταινίες αλλά δεν είχες ακριβώς μπροστά σου. Οι Health στέκονται με πυγμή δίπλα στον μάστορα του είδους Perturbator (ειδικά αν αναλογιστούμε τις τελευταίες κυκλοφορίες του) και τον κοντράρουν στα ίσια. Σύμμαχός τους, η γλυκιά μα απόκοσμη φωνή του Jake Duzsik, που ντύνει τις συνθέσεις των Health με ένα απογοητευμένο παράπονο άνευ προηγουμένου.

Το "Rat Wars", είναι πρακτικά μια εναλλαγή ηλεκτρονικής ατμόσφαιρας με πάρα πολύ σκληρά κιθαριστικά περάσματα συνδυασμένα με samples που σπάνε κόκαλα. Όλα αυτά, στα πλαίσια μιας παραγωγής τόσο γεμάτης που σε ακουστικά, σε ταξιδεύει με ευκολία σε ένα παράλληλο σύμπαν. Και από μόνες τους οι συνθέσεις στέκονται χωρίς καμία απολύτως ανάγκη βοήθειας από τους συγκατοίκους τους στο δίσκο. Το εναρκτήριο "Demigods" σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα ολόκληρου του δίσκου. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν με μεγάλη ευκολία τα πολύ χορευτικά hard beats των "Future Of Hell" και "Children Of Sorrow", "DSM-V", αλλά και το μελαγχολικό "Ashamed" (για να συνεχίσει μόνο ακόμη πιο σπαραξικάρδια στο "(Of Being Born)").

Τέχνη που έχεις τελειοποιήσει όμως δεν την βάζεις στο συρτάρι τόσο εύκολα, κι έτσι φυσικά και συναντάμε guest καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια του "Rat Wars". Από τη μία, έχουμε την συμπαραγωγή με την ανερχόμενη, εξαιρετική Ιταλίδα Sierra, dark-synthwave συνθέτριας και DJ που εκτός του ότι άφησε το αποτύπωμά της στο περσινό Roadburn, διέλυσε τον κόσμο πέρισυ ανοίγοντας για τον Carpenter Brut στη χώρα μας. Έτσι και το "Hateful" δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα μεθυστικό industrial metal παραμύθι για μεγάλους. Στην αντίπερα όχθη του δίσκου, συναντάμε κάτι που θα αναγνωρίσουμε με χαρακτηριστική ευκολία – τους στακάτους ρυθμούς κρουστών και τα εφιαλτικά φωνητικά των Godflesh να συνοδεύουν την αγγελική φωνή του Jake με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στο κομμάτι "Sicko".

Για μια ακόμη φορά, οι Health αποδίδουν έναν δίσκο καθ' όλα άρτιο, με πολλά κομμάτια που θα σου μείνουν για καιρό, ενώ αποτελεί μια εύκολη επιλογή για κάτι σκοτεινά ανεβαστικό στις στιγμές που θα χρειαστεί κανείς κάτι τέτοιο. Θεωρώ όμως, ότι έχουν ακόμη λίγο περιθώριο μέχρι να βγάλουν το αριστούργημά τους, αυτό που μέσα θα έχει μόνο κομμάτια δεκαετίας και θα τους καθιερώσει παγκοσμίως. Μέχρι τότε, δηλώνουμε αμετανόητοι οπαδοί.

Bandcamp | Spotify

  • SHARE
  • TWEET