Grave Digger

Return Of The Reaper

Napalm (2014)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 11/09/2014
Οι Γερμανοί έχουν τον τρόπο να συγκινούν ακόμα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Grave Digger αποτελούν έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στο heavy metal οικοδόμημα. Κάθε δουλειά που έχουν κυκλοφορήσει αποτελεί ωδή στον παραδοσιακό ήχο, κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Παρόλο που πολλοί τους θεωρούν άκρως τετριμμένους, εκείνοι αψηφώντας τα όποια σχόλια κρατάνε ψηλά την σημαία του ήχου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι οπαδοί και τα Μέσα ενημέρωσης ασχολούνται μαζί τους συνεχώς. Γι' αυτό και η προσμονή είναι πάντα μεγάλη όταν ξέρεις ότι θα κυκλοφορήσουν νέο υλικό.

Παρόλο που από το σχήμα ξέρεις πάνω κάτω τι να περιμένεις μουσικά, πάντα θέλεις τα τραγούδια που θα εμπεριέχονται στην κάθε τους δουλειά να είναι τέτοια που να σε κάνουν να αναφωνήσεις από χαρά ακούγοντας  καλό και ποιοτικό heavy metal. Επειδή οι απαιτήσεις είναι πια μεγάλες, δεν θέλεις απογοητεύσεις από τέτοια σχήματα. Ο γραφών είναι από αυτούς που δεν εμπιστεύονται πια το κύρος, την αίγλη αλλά και το «όνομα» που έχει κάνει ένα σχήμα πριν την κάθε ακρόαση, αφού ανά τα έτη έχουμε ακούσει πολλές «μούφες» από διάσημα συγκροτήματα. Έτσι, ήμουν κάπως συγκρατημένος. Σίγουρα ήξερα εξαρχής ότι το ηχητικό αποτέλεσμα θα ήταν γνώριμο, αλλά φοβήθηκα ότι θα άκουγα συνθέσεις απλά καλές, που θα διατηρούσαν το όνομα των Grave Digger ζωντανό στα χείλη των οπαδών, και μόνο. Όλα αυτά μέχρι που πατήθηκε το play στο ηχοσύστημά μου.

Μετά το ομώνυμο πένθιμο intro, το "Hell Funeral" ανοίγει τον δίσκο χωρίς κανείς να περιμένει το επίπεδο των υπολοίπων συνθέσεων. Το εν λόγω τραγούδι αποτέλεσε το πρώτο επίσημο video clip του άλμπουμ και όλοι πήραμε μια πρώτη γεύση της νέας δουλειάς. Τραγούδι - σήμα κατατεθέν του ύφους της μπάντας. Σαφώς όμως περίμενα να ακούσω και το υπόλοιπο υλικό, αφού αρκετές φορές το πρώτο δείγμα είναι καλό αλλά τα υπόλοιπα μέτρια. Ευτυχώς δεν δικαιώθηκα. Οι Grave Digger φέτος κυκλοφόρησαν έναν από τους καλύτερους σε σύνολο δίσκους της καριέρας τους αλλά και της μεταλλικής χρονιάς που διανύουμε. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της νέας προσπάθειας ακούς ό,τι ακριβώς θέλεις και επιδιώκεις από το σχήμα. Τραχείς και στακάτες συνθέσεις με κύριο χαρακτηριστικό τις δυναμικές μελωδίες και το ηχητικό τσαγανό που υπάρχει, ντύνουν μουσικά και το καινούργιο τους άλμπουμ. Για άλλη μια δουλειά το «in your face metal» κύμα που έρχεται κατά πάνω σου δεν θα μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις.

Οι συνθέσεις έχουν όλα τα στοιχεία που έχουν κάνει το σχήμα γνωστό. Οι κλασικές φόρμουλες του παραδοσιακού κλασικού metal ήχου συνδυάζονται αρμονικά με πιο power στοιχεία. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Σε όλα τα τραγούδια υπάρχει μπολιασμένο το feeling που υπήρχε στις πρώτες τέσσερις δουλειές του σχήματος. Στο "Return Of The Reaper" τα πολλά power σημεία έχουν δώσει την θέση τους σε πιο κλασικού ύφους μέρη και έτσι η νέα δουλειά θα αρέσει πάρα πολύ και σε όσους είναι «κολλημένοι» στην αρχική περίοδο του σχήματος. Τα νέα τραγούδια έχουν πιο «αέρινα» και ξεσηκωτικά riff σχετικά με το πρόσφατο παρελθόν τους. Είναι σίγουρο ότι θα σου κολλήσουν αμέσως στο μυαλό και δεν θα φεύγουν με τίποτα. Αν θυμάστε το riff του "Home At Last" από την προηγούμενη προσπάθειά τους, θα καταλάβετε τι εννοώ. Τα τραγούδια είναι «απλά» με ένα ή δύο χαρακτηριστικά riff να αποτελούν την βασική ιδέα και πάνω εκεί να στήνεται όλη η υπόλοιπη σύνθεση. Παρόλα αυτά, σε καμία χρονική στιγμή της ακρόασης ο οπαδός δεν θα βαρεθεί, αφού ό,τι ακούει είναι 100% ποιοτικό heavy metal.

Οι Grave Digger για ακόμα μια φορά δίνουν στον οπαδό ένα άλμπουμ ολοκληρωμένο, έχοντας και εκπληκτικό εξώφυλλο αλλά και πανέμορφες συνθέσεις. Θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε κομμάτι άνισο σε σχέση με τα υπόλοιπα. Θέλοντας και μη, το δάχτυλό σας θα πατάει ασυναίσθητα το κουμπί repeat στο στερεοφωνικό σας. Είτε επιλέξετε mid tempo συνθέσεις όπως τις "Tattooed Rider", "Season Of The Witch", "Grave Desecrator", "Dia De Los Muertos" είτε πιο γρήγορες όπως τις "Hell Funeral", "War Dog", "Resurrection Day", "Road Rage Killer", "Satan's Host" (τραγούδι που θυμίζει Motörhead από χιλιόμετρα και ο Αρχηγός θα το ήθελε δικό του) όλο το άλμπουμ περικλείεται στις λέξεις «heavy metal». Οι πιο φανατικοί ας έχουν υπόψη τους ότι στην limited έκδοση του άλμπουμ υπάρχουν δυο επιπλέον νέα τραγούδια, που για μένα καλώς επιλέχτηκαν σαν bonus, αφού είναι ένα συνθετικό κλικ κάτω από όλα τα τραγούδια της κυρίως κυκλοφορίας, καθώς και οχτώ παλιότερες συνθέσεις σε ακουστική ζωντανή εκτέλεση. Όλα τα bonus του δεύτερου CD υπάρχουν και στην έκδοση του βινυλίου προς τέρψη όσων συλλέγουν δίσκους.

Οι Grave Digger με την νέα δουλειά μάλλον ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ακόμα και των παρωπιδιασμένων οπαδών τους που γουστάρουν ακόμα και στυλ (λέμε τώρα) να αλλάξουν. Έχω ξανά αναφέρει ότι οι Grave Digger είναι ταγμένοι σε αυτό που κάνουν αποτελώντας ιεραπόστολους του κλασικού metal ήχου, κάτι που δείχνουν και αποδεικνύουν σε κάθε δισκογραφική τους κίνηση. Για ακόμα μια φορά το σχήμα γραφεί και μας χαρίζει απλά αλλά ξεσηκωτικά heavy metal τραγούδια. Πόσο μάλλον σε αυτή την δουλειά που θα μπει στο πάνθεον των κορυφαίων στιγμών τους. Αυτό όμως είναι που αγαπάμε σε αυτό το συγκρότημα. Έχει τον τρόπο να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Μακάρι αυτό να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.
  • SHARE
  • TWEET