Grand Cadaver

Into The Maw Of Death

Majestic Mountain Records (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 28/12/2021
Ένα old school death metal tribute supergroup που κάνει καλά τη δουλειά του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ένα ακόμα supergroup είναι γεγονός. Και αυτό καταπιάνεται με την πιο ακραία μορφή του death metal. Οι Grand Cadaver αποτελούνται από το πρώην κιθαριστικό δίδυμο των Mr.Death, παρέα με τον πρώην ντράμερ των Katatonia, τον μπασίστα των Pagandom και τον τραγουδιστή των Dark Tranquillity. Οι αγαπητοί Σουηδοί αποφάσισαν να δηλώσουν έμπρακτα την αγάπη τους για το old school death metal της πατρίδας τους. Αναπόφευκτα το μυαλό πάει στους Entombed, τους Grave και τους Dismember.

Τα κομμάτια στο ντεμπούτο των Grand Cadaver είναι ογκώδη, βίαια και κάθε άλλο παρά αναμασήματα του παρελθόντος. Προφανώς, το πόδι του Daniel Liljekvist είναι διαρκώς στο γκάζι, όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό από τα "Disanimated" και "Soul Infestation". Ωστόσο υπάρχουν και στιγμές όπως το "Grim Eternal" ή το "Cold Dead Light" όπου τα πράγματα αποκτούν μια ατμοσφαιρική βραδύτητα.Σε κάθε περίπτωση, το thrashy/death metal των Grand Cadaver θα λειτουργήσει αρκούντως καλά και στις συναυλίες, που αναμένεται να δώσει το σχήμα.

Όπου παρατηρείται μια πιο εκτεταμένη διάρκεια στη σύνθεση, τα πράγματα πάνε λίγο να φέρουν σε πιο Gothenburg καταστάσεις, όπου σε συνδυασμό με τα φωνητικά του Stanne δεν θέλει και πολύ για να θυμίσει ελαφρώς τη βασική μπάντα του χαρισματικού frontman. Για τον οποίο αξίζει να τονίσουμε πως χαρίζει μια ερμηνεία βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα του ξενερωμενου με τα καθαρά φωνητικά οπαδού των βετεράνων του NWOSDM.

Η αλήθεια είναι πως το "Into The Maw Of Death" δεν είναι αδιάφορο και σε αυτό συμβάλλουν τα μέλη του project, προερχόμενα από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, κουβαλώντας μαζί τους στοιχεία από το μελωδικό death, το doom αλλά και τον ατμοσφαιρικό ήχο, ακόμα και αν αυτά δεν είναι αντιληπτά εκ πρώτης ακροάσεως.

Δεν ξέρω που θα βγάλει όλη αυτή η ενασχόληση φτασμένων μουσικών, όπως οι Tomas Lindberg (At The Gates), Nick Holmes και Greg Mackintosh (Paradise Lost) και εσχάτως o Mikael Stanne (Dark Tranquillity) με πιο underground ήχους, αλλά πέρα από το να τιμήσουν τις επιρροές τους, ενδεχομένως, να διδάξει και τις νέες γενιές ανερχόμενων σχημάτων ένα στυλ το οποίο για κάποιους θεωρείται παρωχημένο, αν και έχει μεγαλώσει τους κορυφαίους καλλιτέχνες στο ιδίωμα - και όχι μόνο.

Το "Into The Maw Of Death" μπορεί να μη διεκδικεί την είσοδο του σε λίστες με τις κορυφαίες κυκλοφορίες του έτους - ίσως να το έκανε σε μια άλλη εποχή - αλλά θα κερδίσει σίγουρα τις ακροάσεις των φίλων του παλιακού death metal.

  • SHARE
  • TWEET