Gösta Berlings Saga

Konkret Musik

InsideOut (2020)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 20/07/2020
​Σκοτεινό, ηλεκτρονικό, απροκάλυπτα προοδευτικό: το instrumental rock των Σουηδών μαστόρων είναι σαν το αγρίμι που αποφεύγει την αιχμαλωσία
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Παρατηρώντας την πορεία των Gösta Berlings Saga διαπιστώνει κανείς δύο πράγματα: πρώτον, ότι δίσκο με τον δίσκο ο ήχος τους γίνεται σταδιακά πιο προσωπικός και, δεύτερον ότι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το progressive rock του ξεκινήματος τους. Το νέο τους έκτο studio άλμπουμ μοιάζει με τερματικό σταθμό και η μπάντα από τη Στοκχόλμη φτάνει τελικά σε ένα ολοκληρωτικά ανώνυμο μέρος. Σε ένα μέρος ολότελα δικό τους.

Δύο χρόνια μετά το θαυμάσιο "ET EX", επιστρέφουν με μια δουλειά που φέρνει δύο βασικές διαφοροποιήσεις. Παρουσιάζονται, καταρχήν, σαν κουιντέτο (με την προσθήκη του percussionist Jesper Skarin) και αλλάζουν τον φορμαλισμό της μουσικής τους, αφήνοντας πίσω τους δίσκους των λίγων track με μεγάλες διάρκειες και εισάγοντας μας σε έναν δίσκο με δώδεκα συντομότερες συνθέσεις. Η μουσική τους δεν αποτελείται πια από τις εκτεταμένες, ελαφρώς ψυχεδελικές συνθέσεις που τους μετέτρεπαν σε σίγουρη συναυλιακή εμπειρία, αλλά από μικρά και συμπαγή θέματα που τους καθιστούν μια αμεσότερη, αισθητικά επιθετικότερη, μπάντα.

Σε αυτό το νέο μανιφέστο δημιουργικότητας που τιτλοφορείται "Konkret Music", τα ηνία κρατούν σφιχτά οι πειραματισμοί των synths. Πλάι λοιπόν στις προοδευτικές 70s ατμόσφαιρες, θα βρει κανείς σαφείς αναφορές στην electronica των '70s-'80s και τους King Crimson να μπλέκονται ξεδιάντροπα με τους Kraftwerk. Οι κιθάρες γίνονται πιο διάφανες, πιο διακριτικές και ουσιαστικές ενώ το rhythm section - πως το καταφέρνουν αυτό οι άτιμοι οι Σκανδιναβοί; - αναδύει αναθυμιάσεις ψυχεδέλειας, παρά τη σαφή του «τέχνη». Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά συνεκτικό σύμπλεγμα ανάμεσα σε παλιές μουσικές, σύγχρονες γκρούβες, πανέξυπνες αρμονίες κι ενορχηστρώσεις, σε μια συνολικά φρεσκότατη απόδοση.

Αν κάτι κυριαρχεί όμως ακόμα περισσότερο είναι η ατμόσφαιρα του άλμπουμ, μια ατμόσφαιρα που παραμένει σκοτεινή κι αινιγματική, παρά τον σχεδόν χορευτικό χαρακτήρα της μουσικής. Οι κλίμακες με τα πολλά ημιτόνια αλλά και οι εφευρετικότητα των ήχων των synths καταλήγουν ενίοτε να θυμίζουν στις μουσικές των ταινιών του Carpenter και δεν ειναι τυχαίο που αναφερόμαστε τόσο συχνά σε αυτό το όνομα. Το trick των synth που φεύγουν σε στιγμές εκτός τονικότητας, είναι τρομερά εύστοχο και συμβάλλει πολύ στη horror rock εμπειρία.

Η μουσική των Gösta Berlings Saga είναι μουσικής υψηλής αισθητηριακής έντασης. Κάποια φωτεινότερα τοπία κάνουν σε στιγμές την εμφάνιση τους ("Close To Home", "Instrument", "A Question Of Currency"), σε ένα άλμπουμ που κατά τ' άλλα είναι γεμάτο αδρεναλίνη. Θα κρατήσω τον φοβερό όρο kraut-punk για τα "Släpad", "Vinsta Guldklocka" και το παραισθησιογόνο ομώνυμο, θα κάνω δίκαιους συνειρμούς για το αιώνιο "The Man Machine" με το "Basement Traps" και δεν θα καταφέρω να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου για το καταπληκτικό "To Never Return", μία σύνθεση με καθαρή αγωνία και φινετσάτο heaviness.

Το "Konkret Musik" καταφέρνει να είναι γεμάτο εκπλήξεις, σε έναν στυλ που κανονικά δεν χωράνε πολλά twists. Επιτυγχάνει επίσης να είναι ειδολογικά ελεύθερο και να συγκροτεί έναν δικό του μουσικό χαρακτήρα. Εν τέλει, να επιβεβαιώνει αυτό που ήδη ξέραμε, ότι οι Gösta Berlings Saga είναι μία από τις από τις πλέον ενδιαφέρουσες και μοναδικές instrumental rock μπάντες των καιρών μας. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο άλμπουμ που, παρά τη σχετικά μονόπλευρη του διάθεση, καταφέρνει να είναι εξερευνητικό, ευθύ και ψυχαγωγικό ταυτόχρονα. Εξυπακούεται πως ο ελεύθερος από στεγανά ακροατής δεν είναι απλά καλοδεχούμενος: καλείται να αλητέψει μαζί του, αποφεύγοντας την αιχμαλωσία για ακόμη μια φορά.

  • SHARE
  • TWEET