Gel

Only Constant

Convulse Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 09/05/2023
Στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο LP του, το hardcore κουιντέτο από το New Jersey ηχεί ικανό να αποτελέσει τη νέα αγαπημένη μπάντα της σκηνής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η ορμή με την οποία οι Gel με κάθε τους κυκλοφορία παρέσερναν τα πάντα στο σύγχρονο hardcore underground, είχε τραβήξει αρκετά βλέμματα. Σε συνδυασμό με τις ζωντανές τους εμφανίσεις, καθώς και τον αέρα ανανέωσης που φέρνουν με τις μουσικές τους, η είδηση της άφιξης του πρώτου LP των Gel, άνοιξε τα προγνωστικά για το hardcore ντεμπούτο της χρονιάς. Το "Only Constant", μπορεί να μην απολαμβάνει, άκοπα ή αβίαστα, τον εν λόγω τίτλο, αλλά αποτελεί μια από τις κυκλοφορίες που όσα άτομα λατρεύουν το ιδίωμα, θα μάθουν απ’ έξω.

Ο ντόρος που έχει προκαλέσει η μπάντα την τελευταία τριετία, παραπλανεί εύκολα αναφορικά με το πόσο νεανικό σχήμα είναι. Βέβαια, στον μικρόκοσμο του hardcore, αυτό το χρονικό διάστημα, δεδομένης της σύνηθους διάρκειας ζωής μπαντών, αλλά και των αμέτρητων συναυλιών, είναι παραπάνω από επαρκές. Οι Gel όμως, εκμεταλλεύτηκαν την εμπειρία τους στο έπακρο, και προσέγγισαν το "Only Constant", ως κάτι περισσότερο από μια ακόμη κυκλοφορία. Το κουιντέτο, έριξε βάρος στη σύνθεση, αρνούμενο να κυκλοφορήσει μια απλή συλλογή κομματιών σύντομης διάρκειας.

Πράγματι, το "Only Constant", από την πρώτη ακρόαση διαφέρει αισθητά από τους προκατόχους του. Όχι, οι Gel δεν άλλαξαν τον ήχο τους, ούτε επιχείρησαν να τον πλασάρουν διαφορετικά. Το american hardcore στο οποίο επιδίδονται, παραμένει ακραίο, αφοσιωμένο, φορτισμένο, ρυθμικό, στα όρια του χορευτικού, και κυρίως, αδυσώπητο. Αυτή τη φορά όμως, εκπέμπει μια εντυπωσιακή συνέχεια, και συμπάγεια. Το "Only Constant", στα 17 λεπτά που διαρκεί, μετατρέπει την ομοιμορφία σε ένα πανίσχυρο όπλο.

Οι δέκα συνθέσεις του δίσκου, αντλούν συσσωρευτικά από την ορμή που δημιουργούν, και έτσι κάθε break ή ξέσπασμα, ηχεί επιβλητικό και άριστα τοποθετημένο σε μια υποδειγματική ροή. Φυσικά, όπως οφείλει να συμβαίνει σε κάθε hardcore δίσκο που πραγματικά ξεχωρίζει, οι επιμέρους συνθέσεις στέκονται αυτόνομα. Τα τύμπανα και οι ερμηνείες του "Fortified" δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Οι κιθάρες και τα κοψίματα του "Out Of Mind" σε πετούν μονομιάς στο pit. Tα samples του ιντερλούδιου "The Calling Card", με ηχητικά μηνύματα οπαδών, όπως τα ζήτησε η μπάντα, θα μετατρέψουν το "The Way Out" σε έναν οδοστρωτήρα που εκμεταλλεύεται τις αλλαγές σε τέμπο, μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το "Worn Down" που ακολουθεί ωθεί την πίεση στα άκρα. Το Sami Kaiser στο μικρόφωνο αποτυπώνει με απίστευτη ψύχωση τους ενδοσκοπικούς και αυτοκριτικούς στίχους, στα χνάρια της διαχρονικής χάρης του hardcore να αποτελεί μέσο επικοινωνίας, ενδυνάμωσης, ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.

Από το εναρκτήριο "Honed Blade" που φροντίζει με τον συνδυασμό του βασικού riff με τα τύμπανα να προκαλέσει αναστάτωση, μέχρι το φινάλε του "Composure" με την παραλλαγή του ίδιου θέματος σε πιο mid-tempo σκηνικά, οι Gel πετυχαίνουν κάτι άξιο μνείας. Ενταγμένα σε μια νέα γενιά hardcore σχημάτων που εξερευνούν τον εύθραυστο εσωτερικό τους ψυχισμό, καθώς και το πώς τοποθετούν εαυτά εντός της σκηνής και της κοινωνίας, οι Gel συνθέτουν ένα άλμπουμ που μπορεί ταυτόχρονα να απογειώσει τη διάθεση, όσο και να οδηγήσει σε περισυλλογή. Παράλληλα, εθίζουν στις συνθετικές τους τεχνοτροπίες, όπως η αλητεία του μεσαίου μέρους του "Attainable", που ρίχνουν τις άμυνες της όποιας προκατάληψης περί ρηξικέλευθου έργου.

To hardcore των Gel βρίσκει τον αιχμηρότερο εκφραστή του στο πρώτο τους full-length. To "Only Constant", είναι μια από τις κυκλοφορίες του ιδιώματος για φέτος, που τα κάνει όλα σωστά, ενώ ταυτόχρονα σε αφήνει να θες παραπάνω. Υπενθυμίζει, όπως και άλλες κυκλοφορίες της συνομοταξίας του (Turnstile, Zulu, Scowl, Soul Glo, Regional Justice Centre, One Step Closer) το πώς οι παραδοσιακές διδαχές του ιδιώματος μπορούν να ερμηνεύσουν τον ψυχισμό των νεότερων γενιών του περιθωρίου. This is hardcore for the fucking freaks. Και έχουν δίκιο.

Spotify
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET