Ex Everything

Slow Change Will Pull Us Apart

Neurot Recordings (2023)
Από την Ειρήνη Τάτση, 06/11/2023
Αποτινάσσοντας ό,τι ήδη καθίσταται, προς την αναγέννηση της κοινότητας με όχημα την ελπίδα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το 2023 μέχρι στιγμής μας έδωσε μερικά ιδιαίτερα λαμπρά ντεμπούτα (όπως για παράδειγμα αυτά των Sprain, Agriculture και πολλά ακόμη). Σε αυτή τη λίστα έρχεται άμεσα να προστεθεί κατά πάσα πιθανότητα και το ξεκίνημα των Ex Everything. Από τις στάχτες των Kowloon Walled City, και άλλων μεγαθηρίων του Αμερικάνικου Bay Area της noise, post-hardcore και mathcore γενεαλογίας, οι Ex Everything πατούν με ωριμότητα σε μια νέα πραγματικότητα.

Η ανάγκη δημιουργίας των Ex Everything βασίζεται σε έναν θεμέλιο άξονα: την σταδιακή αποδιοργάνωση της κοινότητας και την ανάγκη ανασύστασής της. Οι ex everything, ήδη φανερά από το ονομά τους, αποφασίζουν να αφήσουν τα πάντα στο παρελθόν εκτός από την έμπνευση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αν σας έχουν λείψει οι The Dillinger Escape Plan, σίγουρα θα βρείτε μια δόση της παράνοιάς τους εντός του "Slow Change Will Tear Us Apart". Αυτη η δυναμική μανία βέβαια συνδυάζεται με καταραμένα/ κατεστραμμένα και υποβαθμισμένα αστικά τοπία και το άγχος της επιβίωσης, σε τέτοιο βαθμό που το προσφέρει το sludge των Godflesh αλλά και το noise rock των KEN Mode. Φυσικά όλα αυτά με έρεισμα τις post hardcore καταβολές των μελών των Ex Everything.

Η ζοφερή πραγματικότητα του "Slow Change Will Tear Us Apart" βαραίνει ακόμη περισσότερο όταν βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με το ρεαλισμό που κουβαλά. Σύσσωμο το συγκρότημα, μεγαλωμένο σε μια περιοχή που έδιωξε τους κατοίκους της για να γίνει κέντρο εύπορων οικονομικά ατόμων, ενώ ταυτόχρονα μαστίζεται από αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, μέσα από τους Ex Everything βρίσκει φωνή και δίνει πλατφόρμα στους κοινωνικά υποβαθμισμένους. Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς του και ότι η μουσική δημιουργία είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να προσφέρει, το σχήμα των Ex Everything χτίζει με μεράκι, απογοήτευση, θυμό αλλά πολλές δόσεις ελπίδας το δικό του μανιφέστο. Το ήδη προπορευόμενο single "The Reduction Of Human Life To An Economic Unit" αλλά και κομμάτια όπως "A Sermon In Praise Of Corruption" και "The Last Global Slaughter", από τους τίτλους τους και μόνο διαγράφουν μια κραυγή προς έναν οικονομικοπολιτικό κόσμο που ο απλός καθημερινός άνθρωπος δεν χωράει. Ο διάλογος Ben Thorne στο πρωταγωνιστικό μπάσο με τις κιθάρες του Jon Howell παράγουν ένα εκπληκτικό πεδίο για να διαχυθούν τα φωνητικά του Andre Sanabria, δένοντας όλο το σύνολο στην κραυγή που έχει ανάγκη. Και το μικροσκοπικό αλλά άκρως χαρακτηριστικό "Detonation In The Public Sphere" συνοψίζει όλα αυτά σε δύο μόλις λεπτά.

Χωρίς φόβο να θίξουν τα κακώς κείμενα σε θεωρία αλλά και πράξη, οι Ex Everything δημιουργούν ένα δίσκο αχόρταγο, σαν τους δημιουργούς του. Έχουν πεινάσει για χάρη της απληστίας άλλων αλλά δεν έχουν αδειάσει. Αυτό που μένει, γίνεται μουσική. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο στόχος τους είναι να γράφουν την τελευταία, ώστε να γίνεται όχημα για ανθρώπους που θα βρεθούν και θα συμπράξουν. Με δικά τους λόγια, "Hope without action is meaningless". Όλη αυτή η θεωρία ευτυχώς μεταφέρεται σε αντίστοιχη μουσική ποιότητα, αφού εκτός των προαναφερθέντων συνθέσεων, σχεδόν όλα τα κομμάτια ξεχωρίζουν - να προσθέσουμε σε αυτές και τα "Exiting The Vampire Castle", "Feral City" και "Plunder, Cultivate, Fabricate".

To "Slow Change Will Pull Us Apart" είναι σίγουρα ένας δίσκος που ξεχωρίζει στο είδος του και φορτώνει τους Ex Everything με τεράστιες προσδοκίες για το μέλλον. Ωμό, ρεαλιστικό, επιθετικό χωρίς υπερβολές, είναι απόλυτα ικανό να προσφέρει τη λύτρωση σε όσους την αναζητούν με αυτή τη διέξοδο. Σίγουρα δεν είναι μουσική για όλους αλλά για οπαδούς των ειδών με τα οποία καταπιάνονται, αξίζει την αμέριστη προσοχή σας.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET