Emigrate

Emigrate

Pilgrim (2007)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 11/09/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η είδηση πως ο frontman των Rammstein θα εγκατέλειπε το συγκρότημα αμέσως μετά την ηχογράφηση του νέου δίσκου έπεσε σαν κεραυνός στους απανταχού φίλους του γερμανικού συγκροτήματος. Τελικά, ευτυχώς, η «είδηση» αυτή αποδείχτηκε φούσκα, μιας και διαψεύστηκε από τους ίδιους. Να όμως που λίγο καιρό μετά ήταν προγραμματισμένη η κυκλοφορία του "Emigrate" από το ομώνυμο project του Richard Kruspe, κιθαρίστα των Rammstein. Η τυχαία (ή μη) σύμπτωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, τράβηξε τα φώτα πάνω στη συγκεκριμένη κυκλοφορία, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από ότι θα γινόταν αν οι Rammstein βρίσκονταν σε πλήρεις ρυθμούς με live εμφανίσεις και ηχογραφήσεις δίσκων.

Η ιδέα για τη δημιουργία των Emigrate βρισκόταν στο μυαλό του Richard από την εποχή που κυκλοφόρησε το "Mutter", αλλά πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια μέχρι να πάρει σάρκα και οστά και ακόμα 2 ώστε να βρει τα κατάλληλα άτομα για να ηχογραφήσει τον δίσκο. Κανένα μέλος των Rammstein δε συμμετέχει σε αυτόν, ενώ τη θέση πίσω από τα drums αναλαμβάνει ο Henka Johansson των Clawfinger, αν και κατά πάσα πιθανότητα το μόνο μόνιμο μέλος της μπάντας είναι ο Richard.

Η διαφορά των Emigrate και των Rammstein είναι και αυτή που καθορίζει κατά κύριο λόγο την κατεύθυνση τους. Οι Emigrate χρησιμοποιούν μόνο αγγλικούς στίχους, τους οποίους τραγουδάει ο ίδιος ο Richard. Τα κομμάτια που βρίσκονται μέσα στον δίσκο περιέχουν ήρεμες και δυνατές στιγμές σε ποικίλη αναλογία. Το ύφος τους κυμαίνεται στα επίπεδα των Rammstein, δηλαδή industrial metal με gothic στιγμές και ηλεκτρονικά στοιχεία. Σε αυτά έχουν προσθέσει ορισμένα oriental στοιχεία και solo τα οποία έχουν εκλείψει από τα albums των Rammstein τα τελευταία χρόνια.

Η μόνιμη, πλέον, εγκατάσταση του Richard στην Αμερική φαίνεται πως τον έχει επηρεάσει σημαντικά στη σύνθεση των κομματιών των Emigrate, με αποτέλεσμα αυτά να ακούγονται πιο γλυκά, χωρίς τη γερμανική τραχύτητα που υπάρχει στους Rammstein, και περισσότερο pop. Φυσικά, αυτό είναι αποτέλεσμα και της μελωδικής αλλά συχνά παραμορφωμένης φωνής του Richard η οποία καμιά σχέση δεν έχει με τη βαριά και ασήκωτη φωνή του Till. Πλησιάζει αρκετά στη χροιά τις φωνές των Johan Edlund (Tiamat) και MZ (Evereve).

Τελικά, αξίζει κανείς να επενδύσει στο "Emigrate" χρήματα και χρόνο; Η απάντηση εξαρτάται από το τι ψάχνει κανείς να βρει σε αυτό. Οι σκληροπυρηνικοί (υπάρχουν ακόμα τέτοιοι;) οπαδοί των Rammstein, που σταμάτησαν να τους ακούνε με την κυκλοφορία του "Mutter", θα το μισήσουν θανάσιμα για το ύφος του. Αυτοί που δε μπορούσαν να ακούσουν Rammstein λόγω των γερμανικών και της φωνής του Till, θα το λατρέψουν. Αν σας αρέσουν όλες οι δουλειές των Γερμανών και έχετε μια ιδιαίτερη προτίμηση στις 3 τελευταίες κυκλοφορίες τους, θα το βρείτε αρκετά ενδιαφέρον.

Υπάρχουν κομμάτια που είναι σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά που βρίσκονται στα "Rosenrot" και "Reise, Reise". Συγκρίνετε το "In My Tears" με το "Stein Um Stein", ιδίως το refrain. Όπως και να έχει, το "Emigrate" αποτελεί την ιδανική λύση μέχρι την κυκλοφορία του επόμενου Rammstein δίσκου γιατί εν τέλει πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο άκουσμα και ορισμένα κομμάτια του είναι εξαιρετικά, όπως τα "Temptation", "Wake Up", "My World", "In My Tears", "Resolution".

  • SHARE
  • TWEET