Drenge

Strange Creatures

Infectious (2019)
Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 15/03/2019
Ένας μεταβατικός δίσκος για το συγκρότημα από το Derbyshire
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δεν σας κρύβω ότι μου αρέσει αρκετά το φασαριόζικο σχήμα των Drenge. Το ντεμπούτο τους που κυκλοφόρησε το 2013 μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση, ειδικά δεδομένου ότι κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που πολλά rock συγκροτήματα άφηναν ή είχαν ήδη αφήσει τις κιθάρες για χάρη μιας πιο pop ή ηλεκτρονικής προσέγγισης.

Απ' ό,τι φαίνεται όμως σήμερα, τα αδέρφια Loveless από το Derbyshire μάλλον δικαιώθηκαν για την επιλογή τους καθώς η βρετανική σκηνή αυτή την περίοδο «βράζει» ενώ καθημερινά ξεπετάγονται διάφορα καινούργια σχήματα που επιλέγουν μια πιο «σκληρή» προσέγγιση. Και αυτό είναι κάτι που αντανακλάται στη νέα τους δουλειά η οποία, χωρίς σε καμία περίπτωση να αντιγράφει, φαίνεται να μην μένει ανεπηρέαστη από την επιτυχία συγκροτημάτων όπως οι Idles και οι Shame. Έτσι, οι grunge κιθάρες του παρελθόντος λοξοκοιτάζουν προς το post-punk ενώ παράλληλα οι φωνητικές μελωδίες φλερτάρουν με τις εξομολογήσεις του σπουδαίου Mark E. Smith, κάτι που γίνεται εξαρχής εμφανές στο εξαιρετικό “Bonfire Of The City Boys” που ανοίγει και τον δίσκο.

Διατηρώντας το προσωπικό τους ύφος, οι Drenge δείχνουν να βρίσκονται σε διάλογο με όσα συμβαίνουν γύρω τους στη Γηραιά Αλβιώνα. Συγχρόνως, οι πιο πρώιμες ενορχηστρωτικές επιλογές περιορίζονται, τα γκάζια πέφτουν αισθητά, και οι σκληρές παραμορφώσεις δίνουν τη θέση τους σε ηλεκτρονικούς ήχους, πλήκτρα που παραπέμπουν στα '80s, και σαξόφωνα που φανερώνουν ένα συγκρότημα που εξελίσσεται, δουλεύοντας συνέχεια τον ήχο του.

Ωστόσο, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, αυτή η επιλογή τους τελικά δεν λειτουργεί απόλυτα. Μπορεί οι Drenge να παραμένουν ανήσυχοι κι ενδιαφέροντες όμως σε κάποια τραγούδια η έλλειψη αυτής της νεανικής ορμής, που ήταν έντονη στους δύο προηγούμενους δίσκους τους, καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα κάπως νερόβραστο, βαρετό, και ανέμπνευστο που καθιστά τον δίσκο, συνολικά, αρκετά άνισο.

Ένα όμως είναι σίγουρο, οι Drenge κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς μια κατεύθυνσή που μπορεί να τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη απήχηση και αναγνωρισιμότητα καθώς το "Strange Creatures" είναι με διαφορά η πιο εμπορική τους κυκλοφορία. Απλά έχω την αίσθηση ότι το συγκρότημα με τη νέα του δουλειά πιθανόν να χάσει κάποιους από τους ακροατές που τους ακολουθούν από την αρχή της πορείας τους. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις.

Συνοψίζοντας λοιπόν, νομίζω ότι οι Drenge βρίσκονται σε στάδιο μετάβασης. Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία επέστρεψαν με ένα δίσκο που ψάχνει να βρει τη θέση του στο μουσικό στερέωμα. Το συγκρότημα κινείται πλέον σε διαφορετική κατεύθυνση όμως αυτή, προς το παρόν, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Έτσι, το "Strange Creatures" μοιάζει περισσότερο με έναν απλά καλό και, παράλληλα, κάπως μεταβατικό δίσκο πριν το επόμενο βήμα του συγκροτήματος.

  • SHARE
  • TWEET