Devin Townsend Project

Addicted!

Inside Out (2009)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 22/12/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Μεταξύ των πιο ταλαντούχων μουσικών της γενιάς του, ο εκκεντρικός Καναδός Devin Townsend, έχει δημιουργήσει μερικούς καταπληκτικούς δίσκους και συνεχίζει να δημιουργεί με την ίδια συχνότητα και ποιότητα, κάτι που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει το παραπάνω. Αν κάποιος αμφισβητεί το έργο του ή το πόσο ταλαντούχος συνθέτης και τραγουδιστής είναι, απλά θα μπορούσε να κοιτάξει προς το θορυβώδες ηχητικό τείχος που οικοδόμησε ο Townsend με τους Strapping Young Lad ή να διαβεί τα πιο πειραματικά μονοπάτια της Devin Townsend Band. Γενικώς οι δίσκοι του Devin πάντα βγάζουν έναν αέρα ανανέωσης και φρεσκάδας, με συνθέσεις που συνδυάζουν πολλές και διάφορες επιρροές. Έτσι λοιπόν, και το επόμενο φιλόδοξο βήμα που κάνει με τους Devin Townsend Project, φαίνεται να κινείται στο ίδιο πλαίσιο δημιουργικότητας και έμπνευσης. Και όλα αυτά μέσα από μια τετραλογία δίσκων με διαφορετικό lineup και ηχητική προσέγγιση.

Και αφού το προ εξαμήνου κυκλοφορηθέν, "Ki", ήταν ένα πιο ατμοσφαιρικό, με κάπως πιο εσωστρεφείς και ambient καταστάσεις, άλμπουμ, το ολόφρεσκο, δεύτερο μέρος, "Addicted!" είναι ακριβώς το αντίθετο. Πιο επιθετικό και βαρύ, αλλά ταυτόχρονα πιασάρικο και εμπορικό. Μόνο που ως συνήθως, όλα γίνονται σχεδόν την ίδια στιγμή σε δίσκους του Townsend. Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί η συμμετοχή της Anneke van Giersbergen, της οποίας η παρουσία είναι καταλυτική και σίγουρα οι οπαδοί των Gathering, οι οποίοι δεν είναι και πολύ ικανοποιημένοι με τα δύο της προσωπικά άλμπουμ, θα βρουν στο "Addicted!" την γνωστή, χαρισματική Anneke. Η αγγελική φωνή της δεν συμμετέχει απλά ως δεύτερη φωνή ή background σε κάποιες συνθέσεις, αλλά αναλαμβάνει μεγάλο ρόλο και ξεδιπλώνει το ταλέντο της, παράλληλα με τις «καφρίλες»  και τις πιο απόκοσμες ερμηνείες του Townsend. Οπότε, όταν αντιλαμβάνεστε ότι στο συγκεκριμένο άλμπουμ η εκπληκτική Anneke, κάνει τρομερές ερμηνείες βγαλμένες από τις χρυσές μέρες των Gathering, τότε το άλμπουμ δεν μπορεί παρά να ακούγεται εντυπωσιακό. Ακόμα και στις πιο εμπορικές στιγμές του δίσκου, όπως πχ το "Bend It Like Bender!", ο Devin δημιουργεί μια ποιοτικότατη πολυμορφία, που συνδυάζεται άψογα με τις πιο βιομηχανοποιημένες ιδέες και τα riffs που φέρνουν σε Meshuggah.

Η διαφορετικότητα του "Addicted!" σε σχέση με το πρόσφατο "Ki", γίνεται αντιληπτή από την πρώτη ακρόαση και το πρώτο riff ήδη καθοδηγεί σε πιο γνώριμα λημέρια τον οπαδό του Townsend. Ένας ήχος που είναι σύγχρονος, εμπορικός, αλλά και απόκοσμος και απροσδιόριστος εν πολλοίς από όσους περιμένουν από τον συγκεκριμένο μουσικό να προσκολλήσει σε ένα στυλ. Κιθάρες που περνάνε από αμέτρητα εφέ, ηλεκτρονικά κόλπα, εντυπωσιακή ενορχήστρωση και μια γυναικεία φωνή που έχει χαρακτηρίσει έναν ατμοσφαιρικό ήχο με τις ερμηνείες της, αποτελούν σημαντικά κομμάτια ενός δίσκου που καταπλήσσει. Ακόμα και το ανανεωμένο "Hyperdrive!" από το "Ziltoid The Omniscient", στέκει πανέμορφο μεταξύ νέων κομματιών σαν το "Supercrash!" με το εκπληκτικό ρεφρέν ή το πανέμορφο "Awake!". Η ιδιοφυής πολλές φορές συνθετική απλότητα των κομματιών αρκεί για να κάνει το "Addicted!" ένα από τα κορυφαία άλμπουμ που έχει παρουσιάσει ο Καναδός και σίγουρα ένα εκ των κορυφαίων για τη χρονιά. Και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, τότε απλά να σταθούμε στο ότι ο Devin Townsend γράφει μουσική σύγχρονη, που στέκεται περήφανα και δεν υποτάσσεται σε καμιά ταμπέλα και μόδα. Έστω και αν το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν λάβει ποτέ τη διαφήμιση που του αναλογεί, σίγουρα θα κατέχει τη μοναδικότητα που πλαισιώνει τα άλμπουμ που κυκλοφορεί ο συγκεκριμένος κύριος. Η αυθεντικότητα και η ποικιλία των ήχων του είναι αξιοπρόσεκτη και με έναν άσσο στο μανίκι, σαν την Anneke, το "Addicted!" προτείνεται ανεπιφύλακτα.
  • SHARE
  • TWEET