Darkspace

Dark Space -II

Season Of Mist (2024)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 06/02/2024
Αναμετάδοση από το διάστημα του αδιαπέραστου μαύρου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δέκα χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη φορά που οι Darkspace έστειλαν "αναμετάδοση προς τους γήινους" και σε αυτό το διάστημα, ενώ οι κοινωνίες και οι ρουτίνες μας ίσως αλλάζουν, το σύμπαν του ελβετικού σχήματος παρέμεινε απαράλλαχτο: πρόκειται για το ίδιο ακριβώς εχθρικό, κρύο, κατασκότεινο μέρος. Και αυτός ο δίσκος, ο πέμπτος τους, έρχεται από ένα διάστημα χωρίς φαντασμαγορικά χρώματα και νεφελώματα αλλά από το διάστημα του πηχτού και αδιαπέραστου μαύρου.

Είναι νομίζω εμφανές πως ο mainman Wroth - κατά κόσμον Tobias Möckl - εξερευνά μέσα από τις δυο του μπάντες (τους Darkspace και τους Paysage d’Hiver) την έννοια και τα χαρακτηριστικά του ψύχους. Το ψύχος στους Paysage d’Hiver αναζητείται σε τόπους και φύσεις κοντινές ενώ στους Darkspace σε φύσεις υπερβολικά μακρινές και μη-προσεγγίσιμες. Πρέπει επίσης να του αναγνωρίσουμε ότι οι Darkspace είναι εξαιρετικά συνεπείς στα πάντα, από το 1999 ως σήμερα, σε ύφος, τεχνοτροπίες, τίτλους, εξώφυλλα, στα πάντα. Αν λοιπόν είσαι ήδη εξοικειωμένος/η μαζί τους, ξέρεις ήδη τι να περιμένεις.

Αν όμως είσαι καινούριος/α στην διαστρική εμπειρία των Darkspace, μπορείς να την ονομάσεις ambient black metal. Θα έλεγα πως το ambient εδώ έχει μεγαλύτερη αισθητική βαρύτητα από το black στοιχείο. Η μουσική είναι φαινομενικά ακίνητη κι ατέρμονα επαναληπτική, σχεδόν σαν να ακούς έναν dark ambient δίσκο. Το drum programming και τα riffs, εξίσου επαναληπτικά και "μονότονα", προσθέτουν τον παλμό και την μεταλλική επικάλυψη, ενώ οι σποραδικές κραυγές κρυμμένες κάπου στο φόντο προσθέτουν την κρίσιμη black πινελιά.

Το "Dark Space -II" αποτελείται από ένα μόνο track διάρκειας 47 λεπτών, αποτελώντας ταυτόχρονα την μεγαλύτερη ever σύνθεση των Darkspace και το συντομότερο τους άλμπουμ. Το κολοσσιαίο του drone στολίζεται από αινιγματικά samples και ανθρώπινες ομιλίες και η εμπειρία της ακρόασης, ψυχεδελική και φαντασιακή, καταλύει την αίσθηση του χρόνου και της ίδιας της κίνησης. Είναι δύσκολο να πεις αν έχεις σπάσει το φράγμα της ταχύτητας του φωτός ή αν βρίσκεσαι σε έναν τόπο εντελώς ακίνητο. Σε τόσο παρατεταμένες ηχητικές κατασκευές, το μυαλό σου παίζει συνεχώς παιχνίδια, όντας ικανό να μετατρέψει την βαρεμάρα σε δόξα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Το μυστικό πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αφεθείς και να μην προσπαθείς να ελέγξεις την αφήγηση. Το "Dark Space -II" είναι ένα άλμπουμ που είναι ικανό να σε πάει πολύ μακριά - μακριά πέρα ή μακριά μέσα - και να σου προσφέρει ένα ταξίδι πολύ διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλο, εντός του black metal χώρου. Διατηρώντας το αργό tempo καθόλη την διάρκεια του, και χωρίς το παραμικρό αντιληπτό ξέσπασμα, το "Dark -2.-2" είναι μια τιτάνια ηχητική μαύρη τρύπα που εξυπηρετεί απόλυτα τον σκοπό της, να σου ξυπνήσει ένα κοσμικό δέος.

Με τις κεραίες και το μυαλό σου ανοιχτά για νέες ηχητικές εμπειρίες, οι Darkspace σηματοδοτούν ακόμα ένα ταξίδι που ενδέχεται να ψιθυρίσει διαφορετικά μυστικά στον κάθε ακροατή. Όσες φορές καταφύγεις στο "Dark Space -II" οι υποσχέσεις θα εκπληρωθούν, το trip θα είναι εγγυημένο, η συνείδηση θα δοκιμαστεί και τα μυστήρια θα παραμείνουν μυστήρια. Υπέροχο.

Τέλος αναμετάδοσης.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET