Crom

The Era Of Darkness

From The Vaults (2023)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 10/01/2023
Λίγες αξιόλογες στιγμές σε έναν δίσκο καλών, επικών προθέσεων
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Στο προ διετίας EP της μπάντας έγινε λόγος για τη βαριά σκιά του ντεμπούτου της και για τις ατυχείς διασκευές που επέλεξε να παρουσιάσει. Δίχως υπερβολή, το "Vengeance" του 2008 αποτέλεσε ευχή και κατάρα για τους Γερμανούς: Εντυπωσιακό, ειδικά για ξεκίνημα, με τη συνέχεια πάντως να είναι κατηφορική. Από τις επευφημίες, στη λήθη.

Ο ιθύνων νους των Crom, Walter Grosse, ουδέποτε δεν έκρυψε την αγάπη του για την επική περίοδο των Bathory. Παρούσα και τώρα με το epic / heavy / power metal ως αδιαπραγμάτευτη σταθερά. Οι προθέσεις είναι παραπάνω από καλές, η εκτέλεση όμως θα κρίνει το αποτέλεσμα. Ακουστικές κιθάρες και χορωδιακά μέρη δε γινόταν να απουσιάζουν, μας τα δίνει αμφότερα επιτυχώς εκτελεσμένα.

Επίσης, παρουσιάζονται ένα ξεπατίκωμα του "Gods Of Thunder, Of Wind And Of Rain" και μία διασκευή στη συμμετοχή της Δανίας στη Eurovision του 2018. Ή αλλιώς ένα πλούσιο μούσι και ένα επώνυμο σε - ssen δε σε κάνει αυτομάτως Viking. Ίσως αυτό να αποτελεί και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του δίσκου, οι έντονες μεταπτώσεις και αυξομειώσεις στον δείκτη ευχαρίστησης. Ναι μεν, αλλά. Με το «αλλά» δυστυχώς να ακυρώνει όλα τα «ναι» που προηγήθηκαν.

Είναι και τα φωνητικά που ακολουθούν παρόμοιο δρόμο. Άλλοτε πιάνουν και κρατούν γερά το συναίσθημα που περιμένεις να βγάλουν τέτοιοι δίσκοι και άλλοτε βρίσκονται εγκλωβισμένα σε αδιάφορες συνθέσεις (κυρίως σε τύπου μπαλάντας), μην μπορώντας να τις ορθώσουν ή να τις διορθώσουν. Τα δε μαυρομεταλλικά σημεία, ελάχιστα ευτυχώς, μοιάζουν και ακούγονται παράταιρα με τη γενική ατμόσφαιρα του δίσκου. Ένα ακόμα ισχυρό «αλλά» με τα επακόλουθά του.

Το εξοικειωμένο με αυτόν τον ήχο αυτί, δύναται να εντοπίσει στιγμές ώστε να συντονιστεί μαζί τους για λίγο. Σε ένα σύνολο δώδεκα συνθέσεων, με δυο - τρεις εξ αυτών σχετικά ολοκληρωμένων και με τις υπόλοιπες να αρκούνται σε μεμονωμένα μέρη, ο προαναφερθέν συντονισμός εξελίσσεται σε αποσυγχρονισμό. Να θες να χαρείς και να μη σε αφήνουν. Και κάπως έτσι, οι καλές προθέσεις εν τέλει δεν υπήρξαν αρκετές. Για όσους όμως σημαίνουν κάτι, ίσως να βρουν λόγους να συνδεθούν με την τέταρτη προσπάθεια του γερμανικού τρίο.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET