Creeper

Sanguivore

Spinefarm Music Group (2023)
Από την Ειρήνη Τάτση, 09/11/2023
Gothic rock για μεταλλάδες, χορευτική μουσική για οπαδούς του emo rock που δεν είχαν χορέψει ποτέ ξανά προηγουμένως
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Creeper είναι ένα συγκρότημα που η αισθητική του ίσως ξεπερνά την προσκόλληση τους σε κάποιο μουσικό είδος. Το στοιχείο του σκοτεινού μα χιουμοριστικού, ανάλαφρου horror είναι το σήμα κατατεθέν των Creeper που αν τους δεις σίγουρα θυμίζουν κάτι περισσότερο από The 69 Eyes, AFI στην μέση πολύ goth εποχή τους και Deathstars, παρά τη μουσική που πραγματικά παίζουν. Ποια είναι αυτή; Θα φτάσουμε κι εκεί.

Από το ιντριγκαδόρικο πρώτο δίσκο τους, "Eternity In Your Arms" στο ακαταμάχητα κολλητικό δεύτερο, "Sex, Death & The Infinite Void" αλλά και το EP "American Noir", φτάνουμε μάλλον, στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας των Creeper. Το "Sanguivore" ακροβατεί ανάμεσα σε ασαφή όρια alternative rock, gothic rock, heavy metal και emo punk rock χωρίς αναστολές και ντροπές, μα κυρίως, με ένα μεγάλο θράσος να τα συνδυάσει όλα και να το πετύχει. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα μη αναμενόμενα. Ας πούμε ότι κλείνεις τα μάτια σου και δεν διάβασες τίποτα από όσα έγραψα μέχρι τώρα. Το εναρκτήριο, εφτάλεπτο "Further Than Forever", θυμίζει ταυτόχρονα λίγο από την ύστερη εποχή των Savatage στις διαχρονικές rock όπερες του Jon Oliva, με μια νότα από τη μεγαλοπρέπεια του Meat Loaf, ενώ διατηρεί ταυτότητα Creeper για όσους τους έχουν ξανακούσει. Δεν αργεί και το "Sacred Blasphemy" που με τα δειλά του πλήκτρα, εισάγεται σε ένα μανιασμένο heavy metal riff για να συνδυαστεί με gothic rock φωνητικά που του ταιριάζουν απίστευτα - ας μη μιλήσουμε για τον τίτλο του κομματιού. Αυτός ο δίσκος δεν έχει καμία δουλειά να ακούγεται heavy metal αλλά τα καταφέρνει.

Ταυτόχρονα, το "Sanguivore" βρίθει από αναφορές στην alt emo σκηνή και στους θεούς του ιδιώματος My Chemical Romance, με κομμάτια που θυμίζουν τόσο όσο κάτι δικό τους - βλέπε "Teenage Sacrifice" και πόσο φέρνει αλλά όχι στο "The Sharpest Lives" των προαναφερθέντων, ενώ ταυτόχρονα τα κουπλέ θυμίζουν glam rock βγαλμένο απευθείας από τη δεκαετία του 80. Το βασικό, goth στοιχείο διατηρείται ως πάγια σταθερά σε όλη τη διάρκεια του "Sanguivore". Από τη μία, στην αρχή βρίσκουμε το "Cry To Heaven" που κάνει ένα πέρασμα από αθώα εφηβικά HIM ακούσματα. Από την άλλη, προς το τέλος βρίσκουμε το "Black Heaven", ένα κομμάτι με EBM υπόβαθρο - αν και τα synthesizers έχουν σταθερή παρουσία σε όλο το δίσκο - που φέρνει στο μυαλό τιτανοτεράστια hit από μεγαθήρια της σκηνής σαν τους VNV Nation και Apoptygma Berserk.

Δεν λείπει και η πιο αργή πλευρά των Creeper από όλο αυτό το πολυποίκιλο αποτέλεσμα. Στη μια πλευρά του δίσκου συναντάμε το στενάχωρο "The Ballad Of Spook And Mary" που διατηρεί ένα δολοφονικό αφηγηματικό ύφος σαν αυτό του Nick Cave στο "Song Of Joy" και το ευρύτερο "Murder Ballads". Στο τελείωμα του δίσκου συναντάμε το εμβατηριακό "More Than Death", έναν φόρο τιμής στην σοκαριστική φωνή του Will Gould, που αν και λάμπει σαν αυτόφωτο αστέρι καθ’ όλη τη διάρκεια του "Sanguivore", στο συγκεκριμένο κομμάτι το καθαρό του ηχείο μαγεύει, μόνο του επί απλοϊκών πλήκτρων, και κλείνει σε ανέλπιδο κλίμα τον καταδικασμένο έρωτα: "I’ll see you in hell if I don’t see you before, I know that our love is cursed and I can’t find the cure, but I will love you more than death".

Οι Creeper σε έναν γεμάτο ενδιαφέρον δίσκο, ακούγονται τα πάντα από όσα έχουμε αναφέρει σε μουσικό είδος, αποπνέουν φρεσκάδα, μα κυρίως, ενώ αφήνουν ξεκάθαρη σφραγιδα του εαυτού τους βάσει της έως τώρα δουλειάς τους. Αναδεικνύουν με σεβασμό τις επιρροές τους σε ένα βαθμό που μόνο ενα alternative rock συγκρότημα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα και η σύγκρισή τους με αυτούς είναι μεγάλη τιμή: τους Placebo. Ειλικρινά πιστεύω πως το "Sanguivore" είναι ένας δίσκος που έχει μέσα κάτι για όλους, ενώ τα κομμάτια του ένα προς ένα είναι ικανά να γίνουν επιτυχίες. Ταυτόχρονα ο δίσκος στην ολότητά του δεν έχει βαρετή στιγμή και καλεί να τον ακούσεις ξανά και ξανά. Οι Creeper δεν φοβούνται να εμπλουτίζουν όπως φαίνεται την πετυχημένη συνταγή τους και δίσκο με το δίσκο επανέρχονται αναγνωρίσιμοι μα εμφανώς πιο δυνατοί και πλουραλιστικοί. "Sanguivore" είναι η αγγλική ονομασία για τους αιματοφάγους οργανισμούς. Τι πιο ταιριαστό μετά από την πιο τρομακτική, ξενόφερτη γιορτή του έτους να αφήσετε τους Creeper να τραφούν από εσάς.

Youtube | Spotify

  • SHARE
  • TWEET