Brainstorm

Wall Of Skulls

AFM (2021)
Από τον Σπύρο Κούκα, 14/09/2021
Οι Γερμανοί power metallers επανέρχονται με ένα top-half άλμπουμ της δισκογραφίας τους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μια από τις αγαπημένες μου power metal μπάντες του λεγόμενου και second unit του είδους είναι οι Γερμανοί Brainstorm, για πολλούς και διάφορους λόγους. Έχοντας μια δημιουργική συνέπεια στα πεπραγμένα τους, κυκλοφορώντας σταθερά δίσκους που ξεπερνούν το μέσο όρο του είδους και δίχως να αποκλίνουν ιδιαίτερα από το εδραιωμένο τους μουσικό κι αισθητικό ύφος, το κουιντέτο από το Heidenheim κοντεύει αισίως τα 25 δισκογραφικά χρόνια πορείας, με σημαντικά "highs" και λιγοστά "lows" κατά τη διάρκεια εκείνης.

Λέγοντας τα παραπάνω, είναι δεδομένο, από λίγο έως πολύ, ότι κάθε νέα τους δισκογραφική δουλειά έχει το δικό της ενδιαφέρον, ασχέτως των αναμενόμενων ποιοτικών διακυμάνσεων που εξαρτώνται άμεσα από το κομμάτι που αφορά τα εκάστοτε αποθέματα έμπνευσης κατά τη διάρκεια των writing/recording sessions. Έτσι, είτε μιλάμε για κορυφαίες τους στιγμές όπως τα "Soul Temptation" και "Metus Mortis", είτε για λιγότερο καλές όπως τα "Scary Creatures" και "Memorial Roots", το επίπεδο ακρόασης παραμένει υψηλό, κάτι που φαντάζει αξιοσημείωτο για ένα σχήμα με αρκετά, πλέον, χρόνια ιστορίας στις πλάτες του.

Φτάνοντας στο 13ο άλμπουμ τους, οι Brainstorm συνεχίζουν ακάθεκτοι, δείχνοντας πως μάλλον μπαίνουν ξανά σε μια περίοδο παρατεταμένης συνθετικής φόρμας, αντίστοιχης με εκείνη της early '00s εποχής τους. Η μέτρια παρένθεση του "Scary Creatures" δείχνει πως έκλεισε για τα καλά ήδη από το προηγούμενο, "Midnight Ghost" άλμπουμ τους, με το "Wall Of Skulls" να πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω ποιοτικά και να θυμίζει τις ένδοξες, προ δεκαπενταετίας στιγμές της μπάντας χάρη στην αδιάκοπη ροή του και στην έμπειρη μα καθόλου γερασμένη τραγουδοποιία του.

Τα ψυχωμένα φωνητικά του αειθαλή Andy B. Franck είναι και πάλι παρόντα και πρωταγωνιστούν, οι ποικιλία από στιβαρές heavy/power μέχρι φρενήρεις europower στιγμές κρατάει ψηλά το τέμπο, με την παραγωγή και τη μίξη του δίσκου - δια χειρός Sebastian Levermann (βλέπε και Orden Ogan) - να είναι αλάνθαστες και να μην αφήνουν περιθώρια επισημάνσεων. Έτσι, σε ούτε 45 λεπτά, οι Γερμανοί υπενθυμίζουν ότι δεν χρειάζεται κόπος, πολυδιαφημισμένες δηλώσεις ή λοιπές φανφάρες άνευ ουσίας για να δημιουργήσεις συνεπώς και με αξιόλογα αποτελέσματα, καθώς οι ίδιοι επανέρχονται χωρίς ποιοτικές εκπτώσεις με συχνότητα δύο, το πολύ τριών χρόνων κάθε φορά.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς οι Brainstorm συνεχίζουν απτόητοι να κάνουν αυτό για το οποίο φημίζονται και ξέρουν καλύτερα. Διασχίζοντας δίχως σοβαρές απώλειες ολόκληρο το μονοπάτι από τις μέρες της δόξας του είδους και την περίοδο παρακμής του μέχρι και σήμερα, παραμένουν μάχιμοι και ενδιαφέροντες σαν άλλοτε, με το "Wall Of Skulls" να αποτελεί ένα top-half άλμπουμ της δισκογραφίας τους.

  • SHARE
  • TWEET