Attacker

Sins Of The World

Metal On Metal (2016)
Από τον Σπύρο Κούκα, 16/12/2016
Δίσκος τριάδας για τη φετινή U.S. metal σοδειά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Σοκ και δέος. Θα μπορούσα να ολοκληρώσω εδώ την παρουσίαση, έχοντας περιγράψει πληρέστατα το περιεχόμενο του έκτου δίσκου των U.S. metal βετεράνων, ο οποίος κυκλοφόρησε στα τελειώματα της φετινής χρονιάς. Τρία χρόνια έπειτα από το καταιγιστικό "Giants Of Canaan", η μπάντα από το New Jersey επιστρέφει με τις αγριότερες των διαθέσεων, παρουσιάζοντας μια απ’ τις καλύτερες δουλειές της έως τώρα πορείας της.

Με το γεγονός της (μερικής) σταθερότητας του line-up να ευεργετεί το σχήμα, φαίνεται πως στο πρόσωπο του Bobby "Leather Lungs" Lucas βρέθηκε ο ιδανικός εκφραστής των φωνητικών επιθέσεων που θα ενισχύουν τη μουσική των Sabatini/Benetatos/Marinelli. Ήδη από το προηγούμενο άλμπουμ, η απώλεια του screamer Bob Mitchell ξεπεράστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσθέτοντας στη φαρέτρα των Attacker έναν τραγουδιστή εγνωσμένης αξίας και σαφώς περισσοτέρων ερμηνευτικών δυνατοτήτων από τον προκάτοχό του.

Πραγματικά, ο Lucas φαντάζει ασυναγώνιστος εδώ, με ερμηνείες που φέρνουν στον νου από τον James Rivera και τον παραγνωρισμένο Wade Black (ο οποίος και είχε αντικαταστήσει τον Leather Lungs στους Seven Witches) στις ψηλές του νότες, μέχρι τον John Cyriis και τον Geoff Tate σε ορισμένα γυρίσματα του. Αναμφίβολα σε μια ερμηνεία καριέρας, ο πρώην τραγουδιστής των Overlorde (βρείτε κι ακούστε τον μοναδικό τους δίσκο χθες) κονιορτοποιεί όσα ανυπεράσπιστα ώτα βρέθηκαν απροετοίμαστα μπρος στη λυσσαλέα του απόδοση, συνηγορώντας τα μέγιστα στην ουσιαστική αναγέννηση της μπάντας.

Όσο για το συνθετικό μέρος του δίσκου, πιθανόν μιλάμε για μια από τις δυο-τρεις πιο πειστικές δουλειές του σχήματος, τόσο σε επίπεδο songwriting, όσο και σε λοιπά επιμέρους ζητήματα (όπως θέματα εκτελεστικής φύσεως, παραγωγής αλλά και προσβασιμότητας, ειδικά για όσους δεν την πάλευαν με την ιδιαίτερη χροιά του Mitchell). Το δίδυμο Benetatos/Marinelli «κεντάει» στα κιθαριστικά θέματα, με τις Maiden-ικές δισολίες του "Carcosa" και τα leads του "World Destroyer" να συναρπάζουν, το μεγαλοπρεπές εναρκτήριο riff του "Sins Of Man" (μαζί με την τσιρίδα του Lucas) να καθηλώνει και τα κολλητά "By The Will Of Crom/Where The Serpent Lies" να κλείνουν τον δίσκο όπως του αρμόζει, επικά κι επιβλητικά. Δυστυχώς, με την ολοκλήρωση του άλμπουμ, ο Marinelli, που μαζί με τον ντράμερ Mike Sabatini υπήρξαν τα μόνα σταθερά μέλη των Attacker από τα '80s, αποχώρησε από τα καθήκοντά του, δημιουργώντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό που δύσκολα θα καλυφθεί από τον νέο, Jon Hasselbrink.

Προσωπικά, αν είχα δώσει στον δίσκο περισσότερες ακροάσεις προτού παραδώσω τη λίστα μου με τα καλύτερα της χρονιάς, σίγουρα θα φιγούραρε σε περίοπτη θέση μέσα σε αυτήν. Ακόμη κι έτσι, όμως, τίποτα δεν μειώνει το γεγονός πως το "Sins Of The World" αποτελεί μια κυκλοφορία-σταθμό για το U.S. power metal του 2016, όντας δύο σκαλιά πάνω από τον αξιόλογο φετινό δίσκο των Vicious Rumors και μισό κάτω από το φοβερό και τρομερό "Vampiro", κάνοντας την παρουσία των Attacker στον μεταλλικό μικρόκοσμο κάτι παραπάνω από αισθητή.

  • SHARE
  • TWEET