Max Cavalera: «To "Roots" δεν είναι δίσκος nu metal, αλλά το αντίθετο»

Ο μουσικός σε συνέντευξή του σχολίασε την κριτική που δέχθηκαν οι Sepultura όταν κυκλοφόρησαν το άλμπουμ

01/08/2022 @ 13:58

Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε χιλιανό μέσο, ο Max Cavalera κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική που δέχθηκαν οι Sepultura όταν κυκλοφόρησαν το "Roots", από μερίδα οπαδών τους.

Συγκεκριμένα, ο πρώην frontman του σχήματος και ιθύνων νους των Soulfly, αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς κόσμου πως το επιδραστικό άλμπουμ από το 1996, που βρήκε τους Βραζιλιάνους να συνεργάζονται με τη φυλή Xavante, δεν ήταν αρκετά metal, καθώς απέκλινε από το γνώριμο ύφος τους:

«Δεν πιστεύω πως έδωσαν ποτέ μια πραγματική ευκαιρία στον δίσκο. Για εμένα, το "Roots" είναι ένα πολύ βαρύ άλμπουμ. Κομμάτια όπως τα 'Straighthate", "Spit", "Ambush", "Endangered Species", ήταν βαριά, γρήγορα και βίαια. Νομίζω πως επειδή συνδέθηκε με την, δημοφιλή τότε, ταμπέλα του nu metal, του έμεινε στο μυαλό αρκετού κόσμου.

Δεν θεωρώ πως το "Roots" είναι ένας δίσκος nu metal, αλλά το αντίθετο. Είναι αρκετά πιο σπηλαϊκό στην πραγματικότητα. Είναι πιο απλό, με χαμηλό κούρδισμα βέβαια, αλλά και πιο απλά riffs και διαθέτει κρουστά σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για εμένα, το "Roots" είναι ένας ξεχωριστός δίσκος. Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε την κατάλληλη στιγμή. Είχα την τρελή ιδέα να ηχογραφήσουμε με Βραζιλιάνους αυτόχθονες και να φέρουμε αυτό τον ήχο στο metal. Ήταν θαρραλέο και φιλόδοξο εγχείρημα, κάτι που δεν πιστεύω πως γίνεται συχνά στο metal.

Πολλές μπάντες παίζουν εκ του ασφαλούς. Φτιάχνουν δίσκους για να αρέσουν στους οπαδούς τους, αλλά εμείς δεν ήμασταν τέτοιο συγκρότημα, θέλαμε να προχωράμε. Ήταν βέβαια και το τέλος του κεφαλαίου Sepultura για μένα. Είναι όμως ένας μεγάλος δίσκος και είμαι περήφανος. Αρέσει και σε αρκετούς διάσημους, όπως τον Dave Grohl και τους Slipknot, που το αγαπούν».

Σε σχετικά νέα, οι Sepultura έκλεισαν το σετ της εμφάνισής τους στα πλαίσια τους Release Athens μαζί με τους Slipknot με τα "Ratamahatta" και "Roots Bloody Roots" μέσα από τον δίσκο, εν μέσω αποθέωσης από το κοινό.

Στο παρελθόν, ο Jonathan Davis των Korn είχε δηλώσει πως οι Sepultura αντέγραψαν τους nu metal πρωτοπόρους στο "Roots", ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Rocking, ο Max Cavalera, είχε αναφερθεί στην συνθετική διαδικασία και τις επιρροές πίσω από το άλμπουμ, για του οποίου τις θεματικές μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο To Enter Pagan #12.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Max και Igor Cavalera βρίσκονται αυτή την εποχή σε περιοδεία προώθησης των "Beneath The Remains" και "Arise", ενώ το  2016 παρουσίασαν ζωντανά ολόκληρο το "Roots", με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων του, εμφανιζόμενοι στα πλαίσιά της και στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως ο Max Cavalera κυκλοφόρησε το 2021 το ομότιτλο ντεμπούτο των Go Ahead And Die, του σχήματος που ίδρυσε με τον γιό του, Igor Amadeus Cavalera, ενώ πριν λίγους μήνες οι Soulfly ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, "Totem", που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή.

  • SHARE
  • TWEET