Όλη η ιστορία για το πώς οι Blur μπήκαν ξανά στο στούντιο μετά από 12 χρόνια

Κανείς δεν περίμενε να γίνει νέος δίσκος – πολύ περισσότερο, η ίδια η μπάντα..

13/04/2015 @ 21:11
Δύο χρόνια πριν, οι Blur βρέθηκαν στο Hong Kong με αρκετό χρόνο για σκότωμα.

Τα αστέρια του brit-pop περιόδευαν ανά την Ασία, όταν η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνισή τους, σε κάποιο φεστιβάλ του Τόκυο ακυρώθηκε. Είπαμε «Έχουμε πέντε μέρες. Ας μείνουμε εδώ να γράψουμε έναν δίσκο», θυμάται ο κιθαρίστας Graham Coxon.

Από την επανένωσή τους, το 2009, μετά από το εξαετές διάλειμμα, οι Blur έκαναν τουλάχιστον μία αποτυχημένη προσπάθεια να ηχογραφήσουν νέο υλικό. «Σίγουρα δεν είναι δεδομένο ότι τα πράγματα θα λειτουργήσουν», λέει ο τραγουδιστής Damon Albarn. Την τελευταία φορά, κράτησαν χαμηλούς τόνους, «τζαμάρισαν μέχρι να μην μπορούν άλλο και ήπιαν πολύ πράσινο τσάι», όπως λέει και ο Coxon.

Αυτές οι συναντήσεις έδωσαν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο βασίστηκε τελικά το "The Magic Whip" που θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου, ένα άλμπουμ που ελπίζει να συνεχίσει από την εποχή των 90s που οι Blur έβγαζαν τα LP που καθόρισαν μια εποχή. «Δεν ήμαστε σίγουροι αν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε δίσκο ή αν απλώς περνούσαμε καλά ή αν δεν περνούσαμε καλά και όλα ήταν μια καταστροφή», σύμφωνα με τον Coxon. Μετά τον γυρισμό στην Αγγλία, η μπάντα πάνω-κάτω ξέχασε τις συνθέσεις με τις οποίες καταπιάστηκε στο Hong Kong και το project βρέθηκε σε λήθαργο για πάνω από έναν χρόνο. «Δεν είχα την καρδιά, την υπομονή, την επιθυμία να επιστρέψω σε όλο αυτό» παραδέχτηκε ο Albarn, που το 2014 ήταν απασχολημένος με τον προσωπικό του δίσκο.

Τελικά, το φθινόπωρο που μας πέρασε, ο Coxon προσφέρθηκε εθελοντικά να διαμορφώσει το υλικό από το Hong Kong σε δομημένα τραγούδια. «Πήρα το ρίσκο και είπα στον Damon 'Θα ήθελα να αναλάβω τα ηνία αυτου του δίσκου και να δω αν ακόμα υπάρχει κάτι εδώ πέρα'». Δεν ήταν σίγουρος για την αντίδραση του Albarn, αλλά η φωνή της μπάντας έδειξε ενθουσιασμό. «Του είπα 'Aν πραγματικά θέλεις να το κάνεις αυτό, τότε είναι θαυμάσιο! Αν θες να κάνεις όλη τη χαμαλοδουλειά, τότε χάρισμά σου'» δηλώνει ο Albarn.

Ο Coxon δούλεψε στο Λονδίνο με τον παραγωγό Stephen Street, που είναι υπεύθυνος για αρκετά από τα κλασσικά LP των Blur, μέχρις ότου να νιώσει ότι έχει κάτι να δείξει στον Albarn. «Ήταν πολύ αγωνιώδες όλο αυτό. Ο Damon δεν είναι καθόλου ευγενικός σε τέτοια ζητήματα, θα μου έλεγε ευθέως 'Είναι σκατά!' αν δεν του άρεσε κάτι. Δεν θα ντρεπόταν». Αντιθέτως, ο Damon Albarn ένοιωσε τόσο εμπνευσμένος που πέταξε τα Χριστούγεννα ξανά μόνος μέχρι το Hong Kong για να γράψει τους στίχους για το άλμπουμ που ετοιμαζόταν. «Σκέφτηκα να ξαναεφεύρω τα βήματά μου, να γίνω ένα φάντασμα του εαυτού μου από το μέλλον» και κάπως έτσι τα τραγούδια του "The Magic Whip" καλύπτουν μια θεματολογία από το παγωτό μέχρι την πολιτική διαμαρτυρία, αλλά και την περίπλοκη σχέση των μελών της μπάντας, όπως συμβαίνει στο "My Terracotta Heart".

Το "The Magic Whip" θα είναι ο πρώτο νέος δίσκος των Blur μετά από 12 χρόνια και το "Think Tank" του 2003. Τώρα που ξέρετε τη σχέση του επερχόμενου δίσκου με το Hong Kong, ίσως σας παραξενέψει λιγότερο το video που συνοδεύει το πρώτο single, "Go Out" και μπορείτε να δείτε εδώ.
  • SHARE
  • TWEET