Don Henley και Steven Tyler εναντίον πιθανής αλλαγής σε νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν διάφοροι καλλιτέχνες

14/02/2014 @ 19:14
Ιδιαιτέρως προβληματισμένοι εμφανίζονται καλλιτέχνες όπως ο Don Henley, ο Steven Tyler, ο Sting κ.ά., καθώς ισχυρίζονται πως η αμερικάνικη κυβέρνηση πάει να περάσει νόμο ο οποίος ίσως και να ξεγυμνώνει από τους δημιουργούς ενός τραγουδιού το δικαίωμα της άρνησης σε περίπτωση που κάποιος άλλος επιθυμεί να κάνει remix η να σαμπλάρει τη δουλειά τους.

Το όλο θέμα ξεκινάει από την στιγμή που μια επιτροπή εμπορίου στις Η.Π.Α. κατέθεσε ένα paper στο οποίο αναλύονται θέματα πνευματικών δικαιωμάτων (και εκτός μουσικής) στο οποίο υπάρχει το συμπέρασμα πως ίσως λόγω των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων περιορίζεται η δημιουργικότητα.

Μουσικοί όπως οι προαναφερθέντες θορυβήθηκαν ιδιαιτέρως από αυτό το paper και θέλοντας να προλάβουν τυχόν δυσμενείς εξελίξεις έχουν αρχίσει να προσέχουν με τη βοήθεια νομικών ιδιαιτέρως το θέμα με την κυβέρνηση να τους καθησυχάζει πως ακόμα δεν είναι σίγουρο πως θα κυλήσει αυτή η υπόθεση. Οι καλλιτέχνες τονίζουν πως ήδη έχουν χάσει το δικαίωμα να μην μπορούν να εμποδίσουν κάποιον άλλον μουσικό να ηχογραφήσει μια δική του εκδοχή του έργου τους και δε θέλουν να χάσουν και το δικαίωμα να εμποδίσουν τυχόν mashups και remixes ειδικά αυτά που κυκλοφορούν στο Youtube.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η άποψη του Chuck D των Public Enemy που ισχυρίζεται πως το θέμα του sampling μέχρι το 1994 είχε γίνει τόσο αυστηρό που πλέον του ήταν αδύνατο να δουλέψει με τον τρόπο που ήθελε και μπορούσε όπως στη δεκαετία του '80.
  • SHARE
  • TWEET