Δισκογραφικές Radiohead, Vampire Weekend, Adele: «Η Apple δεν σκόπευε να πληρώσει καλλιτέχνες για τους τρεις πρώτους μήνες!»

Η Beggars Group (4AD, Matador, XL, Rough Trade) κατηγορεί την Apple Music ότι δεν «παίζει τίμια» με τις ανεξάρτητες δισκογραφικές

19/06/2015 @ 12:28
Η Apple θα λανσάρει σύντομα τη νέα μουσική υπηρεσία της, Apple Music. Η υπηρεσία θα συνδυάζει streaming, downloading, ραδιόφωνο και ένα τμήμα κοινωνικής δικτύωσης. Θα κοστίζει 9,99 δολάρια το μήνα, αν και είναι δωρεάν για τους πρώτους τρεις μήνες.

Τώρα, η Beggars Group -η βρετανική δισκογραφική εταιρεία που περιλαμβάνει τις 4AD, Matador, XL, Rough Trade και Young Turks, μεταξύ άλλων- έχει εκδώσει μια γραπτή δήλωση στην οποία εκθέτει κάποια προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την υπηρεσία. Κυρίως, το γεγονός ότι, ως έχει τώρα, οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής δεν θα πληρωθούν για το streaming που τους αναλογεί κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων τριών μηνών.

Η δήλωση αναφέρει ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη υπογράψει συμφωνία με την Apple. «Με πολλούς τρόπους η δομή του deal είναι πολύ προοδευτική, αλλά, δυστυχώς, δημιουργήθηκε χωρίς αναφορά σε εμάς ή απ’όσο γνωρίζουμε σε κανέναν ανεξάρτητο και ως εκ τούτου παρουσιάζει όπως ήταν αναμενόμενο προβλήματα για εμάς και για τις επόμενες κυκλοφορίες των καλλιτεχνών μας», γράφει στο κείμενό της η ανεξάρτητη δισκογραφική.

«Αν και κατανοούμε τη λογική της πρότασής τους και τον στόχο τους να εισαγάγουν στις αγορές μια μόνο-συνδρομητική υπηρεσία, παλεύουμε να καταλάβουμε γιατί οι κάτοχοι δικαιωμάτων και οι καλλιτέχνες θα πρέπει να σηκώσουν οι ίδιοι το βάρος του κόστους απόκτησης πελατών της Apple».

Προσθέτουν: «Και με δεδομένη τη φυσική αντίδραση των ανταγωνιστικών ψηφιακών υπηρεσιών να προσφέρουν συγκρίσιμους όρους, φοβόμαστε ότι το μοντέλο της δωρεάν δοκιμής, πολύ μακριά από το να απομακρύνει τη μουσική βιομηχανία από τις freemium υπηρεσίες -ένα μοντέλο που υποστηρίζουμε- θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο στη λήψη της πριμοδότησης και σε τίποτα άλλο ("taking the 'mium' out of freemium")».

Η επιστολή καταλήγει με μια αισιόδοξη νότα: «Ωστόσο, ευελπιστούμε ότι τα εμπόδια στη συμφωνία μπορούν να αρθούν, για εμάς και για όλες τις ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες-μέλη του Merlin στο σύνολό του και ότι θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε πλήρως αυτή τη δυνητικά συναρπαστική νέα υπηρεσία μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η Apple Music έχει οριστεί να ξεκινήσει την 30η Ιουνίου.
  • SHARE
  • TWEET