David Bowie: Ανέκδοτες φωτογραφίες από την Ziggy Stardust εποχή δια χειρός Mick Rock

Από το νέο λεύκωμα του φωτογράφου, "The Rise of David Bowie: 1972-1973"

09/09/2015 @ 15:26
Ο Βρετανός φωτογράφος Mick Rock είναι γνωστός για τα άψογα αντανακλαστικά του και την εξαιρετική αίσθηση του timing. Στις αρχές των 70s, ενώσω δούλευε στα γραφεία του περιοδικού Oz, στο Λονδίνο, ο Rock (τί όνομα!) βρέθηκε στα χέρια του τυχαία ένα promo αντίτυπο ενός δίσκου με τον τίτλο "Hunky Dory" από έναν σχετικά νεοφανή καλλιτέχνη επ’ ονόματι David Bowie.

Η επαφή με τον δίσκο οδήγησε τον Rock, που «έφαγε κόλλημα» με το άλμπουμ, να συναντήσει τον Bowie στα παρασκήνια μιας εμφάνισής του στο Birmingham και να πάρει τις πρώτες φωτογραφίες του τραγουδιστή. Αυτή ήταν η αρχή μιας μεγαλειώδους συνεργασίας, αφού ο Rock έγινε ο επίσημος φωτογράφος του Bowie από το 1972 μέχρι και το 1973, την περίοδο δηλαδή που ο τελευταίος συντάραξε τον κόσμο της pop με το ανδρόγυνο alter-ego του, Ziggy Stardust.

«Ο Mick με βλέπει όπως εγώ βλέπω τον εαυτό μου», είχε πει τότε ο Bowie στον ατζέντη του, καθώς χάζευε κάποιες από τις φωτογραφίες του Rock.

Πολύ ταιριαστός ο τίτλος του «Ανθρώπου που φωτογράφησε τα 70s», μιας και ο Rock προχώρησε σε φωτογραφήσεις άπειρων αστέρων της δεκαετίας εκείνης, όπως οι Syd Barrett, Lou Reed, Queen, Iggy Pop και Debbie Harry, ενώ προχωράει ακάθεκτος, αφού διαθέτει φωτογραφίες ακόμα και από τους Black Keys, Janelle Monae και Ellie Goulding.

Αλλά, αναμφίβολα, ο Rock για πάντα θα συνδέεται με την απαθανάτιση του Bowie στο peak του φαινομένου Ziggy Stardust . Τώρα αυτή η αξιοσημείωτη περίοδος του σημαντικού καλλιτέχνη γιορτάζεται σε ένα νέο αριθμημένο λεύκωμα, περιορισμένης έκδοσης: "The Rise of David Bowie: 1972-1973" (« Η άνοδος του David Bowie : 1972-1973») , με την υπογραφή των εκδόσεων Taschen και αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το μήνα.

Συνυπογράφεται από τον Bowie και τον Rock, με κείμενα του Barney Hoskyns και του Michael Bracewell, ο μεγάλος και πλούσιος -310 σελίδων- τόμος περιέχει δημοφιλείς εικόνες του μύθου του Ziggy, μαζί με πολλά προηγουμένως ανέκδοτα πλάνα του Bowie, σε πόζες και ειλικρινείς στιγμές, καθώς και όταν ξεδιπλώνει ζωντανά στην σκηνή το μεγαλείο του Ziggy.













  • SHARE
  • TWEET