Billy Corgan: «Η μουσική βιομηχανία κυβερνάται από ηλίθιους που λένε στους καλλιτέχνες πως δεν αξίζουν τίποτα»

Ο frontman των Smashing Pumpkins μιλάει και για το Tidal σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC

13/05/2015 @ 11:22
Ο Billy Corgan είναι γνωστός σε όλους για τις αιρετικές του απόψεις. Πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC σχολίασε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στις μέρες μας η μουσική βιομηχανία, που «την κυβερνούν ηλίθιοι ασκόπως».

Σύμφωνα με τον frontman των Smashing Pumpkins, η βιομηχανία της τεχνολογίας καταστρέφει ολοσχερώς την μουσική στον βωμό της καινοτομίας και γι’αυτόν τον λόγο οι τεχνολογικοί κολοσσοί προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους τους μουσικούς.

«Ο κόσμος της Τεχνολογίας απλώς καταστρέφει την μουσική, αλλά η μουσική και οι καλλιτέχνες παραμένουν απίστευτα χρήσιμοι στο να λανσάρουν πράγματα. Έτσι, οι εταιρείες συνεχίζουν να ολισθαίνουν πίσω προς τους μουσικούς. Οι μουσικοί πρέπει να αντιληφθούν την πραγματική τους αξία στην ελεύθερη αγορά, πράγμα που αργούν να το κάνουν λόγω εκείνου του παλιού μοντέλου του να λες στους καλλιτέχνες ότι δεν αξίζουν τίποτα, ότι είναι αναλώσιμοι – παρόμοιο με ό,τι έχετε δει στις αθλητικές λίγκες, θα το δείτε προοδευτικά να συμβαίνει και στην μουσική.»

Όταν η τεχνολογία, η μουσική και η αξία των καλλιτεχνών έρχονται στη συζήτηση, το Tidal γίνεται ο επόμενος σταθμός της κουβέντας. Ορίστε τι έχει να πει ο Corgan γι’αυτό:

«Παρ’όλο που επικροτώ την ιδέα του [ενν. ο Jay Z] να δημιουργήσει το δικό του μοντέλο, αφήνει εκτός πολύ κόσμο. Σε κάποιο σημείο θα αναγκαστείς να έχεις νικητές και ηττημένους, γιατί έτσι δουλεύουν τα πράγματα. Το να προσπαθείς να το πουλήσεις σαν κάτι αλτρουιστικό είναι ανειλικρινές, γιατί δεν είναι κάτι τέτοιο. Παίρνει το μερίδιο της πίτας που του αναλογεί – κι έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει αυτό- είναι ισχυρός άνθρωπος και δουλεύει με ισχυρούς ανθρώπους. Αλλά, έτσι όπως τα λέμε, κι εγώ είμαι ισχυρός καλλιτέχνης και δεν θυμάμαι να έλαβα κανένα τηλεφώνημα από αυτόν. Αλλά λαμβάνω τηλεφωνήματα από άλλους ανθρώπους κι έχω να πάρω παρόμοιες αποφάσεις. Αλλά το να πουλάς ότι είναι τίγκα αλτρουιστικό, όχι δεν το αγοράζω!»

Στην αρχή όλων αυτών των εξελίξεων, ο Corgan βλέπει την μουσική βιομηχανία πλέον σαν την Άγρια Δύση, που θα αποσυντεθεί τελείως προτού καταφέρει να αναμορφωθεί:

«Θα δείτε την πλήρη σήψη του παρόντος επιχειρηματικού μοντέλου. Και μετά την αναμόρφωση, την αλλαγή. Το πρόβλημα με τους καλλιτέχνες είναι ότι είναι αργοί στο να διεκδικήσουν την πραγματική τους θέση στην αγορά αξιών αλλά όταν έχεις να κάνεις με αθλητές και rockstar, αυτές είναι δυο συνομοταξίες ανθρώπων που μπορούν να πουλήσουν με τέτοια ανεξαρτησία που κανένας άλλος δεν μπορεί.»

Ευφυείς δηλώσεις και αναλύσεις από έναν αν μη τι άλλο ευφυή καλλιτέχνη.
  • SHARE
  • TWEET