Φοίβος Δεληβοριάς @ Μετρό, 18/02/11

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 22/02/2011 @ 11:56
Η επιστροφή του Φοίβου Δεληβοριά στη δισκογραφία μετά από τέσσερα χρόνια συνοδεύεται αυτό το μήνα από μια σειρά εμφανίσεων στο ιστορικό Μετρό στου Γκύζη.Ο συμπαθέστατος Φοίβος, πέρα από την αξιόλογη δισκογραφία του, έχει τη φήμη του καλλιτέχνη που κατορθώνει να έχει μια αρκετά αμφίδρομη σχέση με το κοινό στις εμφανίσεις τους, κάτι που κάνει τις συναυλίες του μια αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η προβολή σκηνών από το "The Invisible Man" του Orson Welles, εκτός από μια έμμεση αναφορά στο πρόσφατο άλμπουμ του Δεληβοριά, "Ο Αόρατος Άνθρωπος", ήταν και το έναυσμα για την έναρξη του προγράμματος. Ενός προγράμματος b-movie, όπως μας εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του οποίου σκηνές από ταινίες προβάλλονταν και έντυναν οπτικά τη μουσική με μια σουρεαλιστική πινελιά.

Ο σχεδιασμός του καλλιτέχνη για αυτές τις εμφανίσεις από την πρώτη στιγμή φάνηκε αρκετά προσεγμένος. Ο Δεληβοριάς συνοδευόταν από μια εξαιρετική τριμελή μπάντα, από την οποία δε μπορώ να μην αναφέρω τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο, που απέσπασε ουκ ολίγες φορές το θαυμασμό του κοινού με την ποικιλία των οργάνων που πέρασαν από τα χέρια του καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Ο ίδιος ο Δεληβοριάς χειριζόταν με ωραίο τρόπο τη ροή του προγράμματος, κάνοντας προλόγους για σχεδόν κάθε κομμάτι που θα τραγουδούσε, κάτι που ανέκαθεν συνήθιζε βέβαια και στο παρελθόν, προκαλώντας αρκετές φορές το γέλιο του κοινού με τον ιδιαίτερο και χιουμοριστικό του τρόπο.

Η εμφάνιση του, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε μια έμφαση στο "Ο Αόρατος Άνθρωπος", καθώς όλα τα κομμάτια του άλμπουμ παίχτηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και έτυχαν θερμής υποδοχής, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιον τρόπο τα καλά λόγια και τις θετικές κριτικές που το συνοδεύουν. Στο "Σκοτάδι Των Δυο", στο οποίο συμμετέχει κανονικά στο άλμπουμ η Ρένα Μόρφη, τη θέση της πήρε η Evira των Abbie Gale, η οποία στη συνέχεια ερμήνευσε και το "No Inspiration" από το πρόσφατο άλμπουμ του συγκροτήματός της.

Όμως δεν έλειψε και σχεδόν καμία από τις παλαιότερες αγαπημένες στιγμές του τραγουδοποιού, οι οποίες μάλιστα έχαιραν νέων ενορχηστρώσεων, που αν και δεν ήταν πάντοτε καλύτερες από τις αυθεντικές, έδιναν μια retro αίσθηση στην ατμόσφαιρα της συναυλίας, μια αίσθηση βγαλμένη από παλαιά καλή ελληνική ταινία, όπως αυτή που προβαλλόταν κατά τη διάρκεια του "Αυτή Που Περνάει". Η "Υβρεοπομπή" τιμήθηκε δεόντως από το κοινό, που ήξερε κάθε βωμολοχία απ' έξω και ανακατωτά, αλλά και ο "Καθρέφτης", που ερμηνεύθηκε σε μια λιτή, a capella (συν)εκτέλεση παρευρισκομένων και Δεληβοριά.

Για το τέλος, ο Δεληβοριάς μας φύλαξε πέρα από τα "Θέλω Να Σε Ξεπεράσω" και "Εκείνη", τρεις διασκευές: "Ο Πασατέμπος" του Μανώλη Χιώτη, το "Αστέρι του Βοριά" του Χατζιδάκι και το "Something Stupid" του Frank Sinatra, με ελληνικούς στίχους και τον τίτλο "Κάτι Ηλίθιο", σε άλλη μια χιουμοριστική έξαρση του Δεληβοριά. Με το "Καλοκαίρι Θα 'Ρθει" o τραγουδοποιός μας καληνύχτισε και σίγουρα κανείς δεν έφυγε παραπονεμένος από το γεμάτο πρόγραμμα, που σχεδόν άγγιξε τις τρεις ώρες, και την αστείρευτη όρεξη του Δεληβοριά σε όλες τις εκφάνσεις της βραδιάς. Η σειρά εμφανίσεων του καλλιτέχνη στο Μετρό είναι κάτι που οι φίλοι του θα ευχαριστηθούν και με το παραπάνω, αλλά και οι περιστασιακοί του ακροατές θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως.

Setlist:

Bolero
Η Μπόσα Νόβα Του Ησαΐα
Ένας Σκύλος Στο Κολωνάκι
Χάλια
Η Άλλη Καρδιά
Ωροσκόπιο
Αμφιβολία
Η Γυναίκα Του Πατώκου
Φώτης
Το Βαλσάκι Τα Δάφνης (Superferry)
Το 'Πα Kαι Το 'Κανα
Χωρίς
Το Φεγγάρι Αυτό
Αφού Δε Μ' Αγαπάς
----------------------------------------------
Το Σκοτάδι Των Δύο
No Inspiration
Το Αποκηρυγμένο
Θα 'Θελα Να 'Μουν Εκεί
Η Πέρα Χώρα
Μηδέν Εισερχόμενα
Τρένο Στην Κορυφογραμμή
Η Υβρεοπομπή
Και Του Χρόνου
Ο Καθρέφτης
Η Κική Κάθε Βράδυ
Αυτή Που Περνάει
Θέλω Να Σε Ξεπεράσω
----------------------------------------------
Το Καταφύγιο
Εκείνη
----------------------------------------------
Ο.Κ.
Ο Πασατέμπος
Τ' Αστέρι Του Βοριά
Κάτι Ηλίθιο
Το Καλοκαίρι Θα 'Ρθει

Γιάννης Κοτζιάς

Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται από το επίσημο site του Φοίβου Δεληβοριά, www.foidel.gr.
  • SHARE
  • TWEET