Συνέντευξη: Suede

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 06/09/2011 @ 12:18
Θα ακουστεί κάπως κυνικό, αλλά μάλλον χαροποίησε τους Αθηναίους fan των Suede η ακύρωση της δεύτερης μέρας του 2310 Festival στη Θεσσαλονίκη, καθώς οδήγησε στη διοργάνωση μιας ξεχωριστής συναυλίας του συγκροτήματος, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα. To Rocking.gr, πριν την ακυρωθείσα μέρα του φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, συνομίλησε με τον drummer της μπάντας, Mat Osman, για το reunion, τα μελλοντικά σχέδια των Suede κ.ά. Την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου το βρετανικό συγκρότημα, εξ αυτών που χαρακτήρισαν τη brit pop σκηνή, θα βρίσκεται στο Entertainment Stage για μια ιδιαίτερη βραδιά.

Αρχικά Mat πες μου τι έφερε τους Suede πάλι μαζί μετά από επτά χρόνια. Όταν διαλυθήκατε το 2003 πίστευες ότι θα ξαναέλθει μια μέρα που θα παίζατε πάλι;
Ναι, το πίστευα ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ξαναπαίζαμε πάλι μαζί. Εξάλλου, τότε δε θεωρήσαμε πως το διαλύσαμε ακριβώς, αλλά πως απλώς θέλαμε ένα διάλειμμα από την ιδέα των Suede. To ερέθισμα για να ξαναενωθούμε δόθηκε μέσω μιας συναυλίας για φιλανθρωπικό σκοπό, το "Teenage Cancer Trust". Από το παρελθόν στηρίζαμε το "Teenage Cancer Trust" και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη συναυλία που διοργάνωσε. Προετοιμαστήκαμε πολύ καλά για τη συγκεκριμένη εμφάνιση και δώσαμε μια πολύ καλή συναυλία, που το κοινό έδειχνε να ευχαριστιέται. Εκείνη τη βραδιά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επανένωση του συγκροτήματος για μια σειρά συναυλιών και μετά την ολοκλήρωσή τους να ξανασυζητήσουμε για το μέλλον των Suede.

Τι έχει αλλάξει πλέον στον τρόπο που «λειτουργείτε» ως συγκρότημα;
Πλέον είμαστε πιο επαγγελματίες. Από τη στιγμή που βάλαμε σκοπό να δώσουμε κάποιες συναυλίες μετά από τόσα χρόνια, αποφασίσαμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο τέλεια γίνεται. Παλαιότερα κάναμε περιοδείες και ανάμεσα στις συναυλίες μας ξενυχτάγαμε, την άλλη μέρα είχαμε hangover, χάναμε αεροπλάνα και γενικά κάναμε κάποια λάθη. Τώρα δουλεύουμε αρκετά και ξοδεύουμε όλη την ενέργειά μας στο να είναι οι συναυλίες όσο το δυνατόν καλύτερες.

Ήταν η αποχώρηση του Bernard Butler το 1994 ένα κομβικό σημείο, το οποίο άλλαξε σημαντικά τα μέχρι τότε δεδομένα των Suede;
Εννοείται. Η μπάντα ήταν διαφορετική μετά τη φυγή του Bernard και αρχίσαμε να δουλεύουμε με έναν εντελώς άλλο τρόπο χωρίς αυτόν. Φέρνω στο μυαλό μου ξανά εκείνη την εποχή της αποχώρησής του και σκέφτομαι πως πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια νέα αρχή ως μπάντα. Δεν καταφέρνουν πολλά συγκροτήματα όταν χάνουν ένα σπουδαίο μουσικό από τις τάξεις τους να ορθοποδήσουν ξανά.

Έχετε επαφή με τον Butler;
Προσωπικά τον είδα από κοντά πριν ένα χρόνο περίπου. Με τον Brett (Anderson) o Butler συνεργάστηκε για τις επανεκδόσεις των δύο πρώτων μας άλμπουμ. Έχουμε καλή σχέση μαζί του, δεν είμαστε εχθροί.

Μου είπες πριν πως μετά τις συναυλίες θα σκεφτείτε και θα αποφασίσετε για το μέλλον της μπάντα. Άρα δεν είσαι σε θέση να μου πεις εάν τελικά η επανένωσή σας ήταν ένα one-off reunion.
Ναι, έτσι είναι. Κανείς από εμάς δε θέλει να νιώσει πως επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας. Θα ξοδέψουμε όλο το καλοκαίρι σχεδόν σε συναυλίες και μετά θα αρχίσουμε να γράφουμε τραγούδια. Αν αυτό που θα δημιουργήσουμε μάς ακούγεται καλό, τότε θα συνεχίσουμε ως μπάντα, αλλιώς δε νομίζω πως θα συνεχίσουμε.

Μου λες δηλαδή και εσύ αυτό που είχε ισχυριστεί ο Brett Anderson σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Ακριβώς. Δε θέλουμε να κυκλοφορήσουμε ένα μέτριο άλμπουμ μόνο και μόνο για να δώσουμε δισκογραφική παρουσία. Για παράδειγμα, όταν ακούω το τελευταίο μας άλμπουμ, "A New Morning", εύχομαι να είχαμε τα κότσια τότε να παραδεχθούμε πως η συγκεκριμένη δουλειά δεν είναι τόσο καλή όσο οι προηγούμενες και να δουλέψουμε εκ νέου για καλύτερο αποτέλεσμα.

Πολύς κόσμος θεωρεί αρκετά κομμάτια από τη συλλογή b-sides "Sci-Fi Lullabies" ως τα καλύτερα του συγκροτήματος. Μετανιώνεις που μερικά από αυτά δε βρήκαν θέση σε ένα άλμπουμ και απλώς έμειναν b-sides;
Όχι, δε μετανιώνω, αντιθέτως μου αρέσει το ότι ο κόσμος ψάχνεται και ανακαλύπτει και αυτές τις πτυχές του καταλόγου μας. Είμαι περήφανος που έχουμε γράψει τόσα καλά τραγούδια ώστε και τα b-sides μας να είναι υψηλού επιπέδου.

Είσαι ικανοποιημένος με τις επανεκδόσεις των άλμπουμ σας; Φαίνονται αρκετά χορταστικά πακέτα για τους fan των Suede.
Ναι, είμαι. Παραδέχομαι πως υπάρχουν κάποια πράγματα στις επανεκδόσεις που ο κόσμος δε θα ακούσει παραπάνω από μια φορά, όπως κάποια demo. Αλλά θεωρώ πως οι επανεκδόσεις μας είναι ένα «ολοκληρωτικό πορτραίτο» του πώς ήταν η μπάντα την εποχή του κάθε άλμπουμ, απ' όλες τις απόψεις. Πώς ήταν στο studio, πώς ακουγόταν live κτλ.

Αναπολείς τις ημέρες που η brit pop μουσική ήταν ένα από τα κυριότερα μουσικά κινήματα της εποχής;
Όχι ιδιαιτέρως... Η brit pop έγινε μια μαζική υστερία στη Μεγάλη Βρετανία αμέσως, κάτι που μου έκανε εντύπωση. Το γεγονός ότι γιορτάζαμε τη «βρετανικότητά» μας δε μου καθόταν καλά, γιατί τα άλμπουμ της εποχής ήταν κατά κάποιον τρόπο επικριτικά για το βρετανικό τρόπο ζωής. Ταξιδεύοντας στις περιοδείες μας, βλέπαμε την απήχηση που έχουν τα τραγούδια μας και πώς ο κόσμος τα αντιλαμβάνονταν και καταλαβαίναμε πως δεν είναι τραγούδια αποκλειστικά για το Λονδίνο και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά τραγούδια για το πώς είναι να είσαι νέος, φτωχός και παθιασμένος. H brit pop-μάνια και πώς τη βιώναμε στη χώρα μας μού έβγαζε κάτι αρκετά εγωιστικό.

Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον της δισκογραφίας; Ή το internet κάνει κουμάντο πλέον;
Είμαι αρκετά θετικός με το θέμα του διαδικτύου, για να είμαι ειλικρινής. Όταν μεγαλώναμε εμείς, ο κύριος τρόπος να ενημερωθείς για τα μουσικά τεκταινόμενα ήταν είτε το ραδιόφωνο, είτε τα μουσικά έντυπα, ενώ τώρα μπορείς να πληροφορηθείς τα πάντα από παντού. Όταν ακούω κάποιον να λέει πως το διαδίκτυο «σκότωσε» τη μουσική βιομηχανία, σκέφτομαι πως «σκότωσε» απλώς τη βιομηχανία και όχι τη μουσική. Στην κατάσταση που είμαστε πλέον ναι μεν λιγότεροι επιχειρηματίες βγάζουν λεφτά από τη μουσική, αλλά ο κόσμος ακούει πολύ περισσότερη μουσική και αυτό το θεωρώ καταπληκτικό.

Σε ευχαριστώ πολύ Mat για το χρόνο σου.
Να 'σαι καλά, καλό μεσημέρι!

Γιάννης Κοτζιάς
  • SHARE
  • TWEET