Ved Buens Ende, Agnes Vein @ Eightball, 07/03/20

Αλώβητοι στον θρόνο τους οι Νορβηγοί και ο μύθος ανέγγιχτος

Από τον Γιάννη Βόλκα, 10/03/2020 @ 15:46

Υπάρχουν ορισμένα συγκροτήματα τα οποία με το πέρασμα των χρόνων απέκτησαν ένα cult status και έχουν μείνει στην ιστορία ως μύθος. Αυτό άλλοτε συμβαίνει επείδη η διάλυση της μπάντας ήρθε νωρίς και πολύ αργότερα ήρθε η αναγνώριση της αξίας τους. Άλλες φορές είναι η απουσία τους από τα συναυλιακά δρώμενα. Ουκ ολίγα από αυτά τα συγκροτήματα προέρχονται από την black metal σκηνή. Ανάμεσα τους και στις κορυφαίες θέσεις της λίστας βρίσκονται οι Ved Buens Ende. Ένα συγκρότημα που με έναν μόνο δίσκο κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα το «περίεργο» του όνομα στην ιστορία της ακραίας μουσικής.

Δύομιση δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του "Written In Waters" και με έναν ανέλπιστο τρόπο οι Yusaf "Vicotnik" Parvez, Carl-Michael Eide και Hugh "Skoll" Mingay βρίσκονται στη σκηνή του Eightball. Αρκετός κόσμος στον χώρο ο οποίος όμως δυστυχώς δεν γέμισε. Την ίδια μέρα οι Πολωνοί Riverside βρίσκονταν στο Principal και οι απόψεις ακόμα διίστανται αν τελικά το κοινό μοιράστηκε ανάμεσα στις δυο μπάντες. Η πραγματική απόκλιση ίσως να είναι της τάξεως των 20-30 ατόμων αλλά και πάλι το ποσό δεν είναι αμελητέο αφού η προσέλευση και στις δυο συναυλίες τελικά έφτασε τα 200-250 άτομα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το νούμερο αυτό έμοιαζε αρκετό ώστε να δώσει την απαραίτητη «ζεστασιά» στον χώρο χωρίς όμως να δημιουργήσει τις ενοχλητικές συνέπειες που έχουμε όλοι ζήσει σε ασφυκτικά γεμάτα venue.

Μια από τις ελληνικές περιπτώσεις συγκροτημάτων που ανήκουν στην προαναφερθείσα κατηγορία είναι και οι Θεσσαλονικείς Agnes Vein οι οποίοι πλησιάζουν τα 20 χρόνια ύπαρξης αλλά η ελληνική πραγματικότητα τους έχει περιορίσει σε δύο μονάχα δίσκους. Το εξαιρετικό black/doom τους φαίνεται εξίσου εντυπωσιακό επί σκηνής αν και τα μέλη της μπάντας ανέκαθεν διατηρούσαν μια χαμηλών τόνων στάση. Ο όγκος και η βαριά ατμόσφαιρα ταίριαξαν απόλυτα με αυτό που θα ακολουθούσε στη συνέχεια και οι Agnes Vein απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι, αν και δεν είναι ξεκάθαρα black metal μπάντα, είναι ικανοί να προσφέρουν το ζητούμενο «σκοτάδι» πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε σχήμα που επιχειρεί να μας «τρομάξει» με επιτηδευμένο corpsepaint. Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα καλύτερα αν δεν υπήρχαν διάφορα μικροπροβλήματα ήχου καθώς και το τελικό κλείσιμο της φωνής του Σάκη, το οποίο όμως επηρέασε μόνο στην προσπάθειά του να μας μιλήσει. Κερασάκι στην τούρτα, μια σύνθεση από το επερχόμενο άλμπουμ της μπάντας το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2030 όπως δήλωσαν χιουμοριστικά οι ίδιοι.

Agnes Vein

Όσο δύσκολο είναι να κατηγοριοποιήσεις τη μουσική του "Written In Waters" άλλο τόσο φαντάζει αδύνατο να περιγράψεις τη ζωντανή εμφάνιση των Ved Buens Ende. Αρχικά οφείλω να παραδεχτώ ότι περίμενα κάτι περισσότερο θεατρικό από πλευράς σκηνικής παρουσίας αν και η μουσική των Νορβηγών δεν έχει ανάγκη από επιπρόσθετα στοιχεία. Τελικά αυτό που είδαμε ήταν τέσσερις down to earth προσωπικότητες με μια απόλυτη σεμνή παρουσία. Τέσσερις ακραίους καλλιτέχνες οι οποίοι δεν προσπάθησαν σε ουδεμία στιγμή να μας εντυπωσιάσουν με ψεύτικα τερτίπια και άφησαν τη μουσική να μιλήσει στην ψυχή του καθένα μας.

Ved Buens Ende

Ξεκινώντας από τον νεότερο, ο Øyvind Myrvoll ανταποκρίνεται εξαιρετικά στον ρόλο του είτε έχουμε να κάνουμε με black metal είτε με jazz-ίστικο παίξιμο. Μπορεί τα βλέμματα του κοινού να ήταν απασχολημένα με τους παλιότερους αλλά η μουσική συμβολή του στις εμφανίσεις αυτές παίζει καθοριστικό ρόλο. Εξίσου αφανής αλλά σίγουρα σημαντικός, ο Skoll στη δεξιά γωνία, έμεινε κρυμμένος στις σκιές και αφοσιωμένος στο μπάσο του. Στο κέντρο του stage, αναγκαστικά καθιστός σε καρέκλα, ο Carl-Michael Eide αποτελεί μια επιβλητική φιγούρα τόσο λόγο της εξέλιξης της ζωής του όσο και λόγο της συμμετοχής του σε αμέτρητα και σημαντικά σχήματα της σκηνής (Ved Buens Ende. Virus, Aura Noir, Dodheimsgard, Cadaver και άλλα). Δυστυχώς με τα τύμπανά του δεν μπορεί να μας μαγέψει πλέον αλλά τα καταφέρνει εξίσου καλά με τα θεατρικά φωνητικά του και τα μέρη του στις κιθάρες. Δίπλα του, ο Vicotnik ανέλαβε τις υπόλοιπες κιθάρες και τα απόκοσμα φωνητικα συμπληρώνοντας έτσι το μακάβριο παζλ των Ved Buens Ende.

Ved Buens Ende

Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε μια μπάντα η οποία παίζει στην κυριολεξία όλα τα τραγούδια της και έτσι δεν έμεινε χώρος για παράπονα σχετικά με τη διάρκεια ή την επιλογή του setlist. Ούτως ή άλλως οι συνθέσεις του "Written In Waters" λειτουργούν ως ένα σώμα και έτσι είναι τελείως άχρηστο να επιλέξουμε κάποια συγκρεκριμένη μεμονωμένη στιγμή. Το σημαντικότερο όλων είναι η βαριά ατμόσφαιρα η οποία δημιουργήθηκε στον χώρο, τόσο που σε στιγμές ένοιωθες να σε πλακώνει, να μαυρίζει την καρδιά σου, ανήμπορος να αντιδράσεις. Και όλο αυτό να συμβαίνει με τον πιο ύπουλο και υποχθόνιο τρόπο μέχρι νικημένοι αποχωρήσαμε από τον χώρο.

Ved Buens Ende

Η ατάκα που άκουγες από τα στόματα των παρευρισκομένων δεν ήταν άλλη από το «εμπειρία ζωή». Απόλυτα φυσιολογικό αφού το συναίσθημα που μας προκάλεσε η συγκεκριμένη βραδιά δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτό που έχουμε νοιώσει στην πλειοψηφία των συναυλιών που έχουμε παρευρεθεί.'Ετσι οι Ved Buens Ende παραμένουν αλώβητοι στον θρόνο τους και ο μύθος παρέμεινε ανέγγιχτος.

Ved Buens Ende

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

 

Coiled In Wings
I Sang For The Swans
A Mask In The Mirror
Carrier Of Wounds
You, That May Wither
It's Magic
Remembrance Of Things Past
Den Saakaltde
Those Who Caress The Pale
Autumn Leaves
The Plunderer

  • SHARE
  • TWEET