The Sisters Of Mercy, A.A Williams @ Fix Factory Of Sound, 12/09/19

Έχω δει ζωντανά τους Sisters Of Mercy... θα λέμε με μια αμήχανη απογοήτευση

Από τον Γιάννη Βόλκα, 16/09/2019 @ 12:36

Μεγαλώσαμε και γεράσαμε μαθαίνοντας να σεβόμαστε την αινιγματική φιγούρα του Andrew Eldritch. Μεγαλώσαμε και γεράσαμε με τη φήμη ότι οι Sisters Of Mercy δεν αποδίδουν ζωντανά αυτά που θα επιθυμούσαν οι πάμπολλοι οπαδοί τους. Αφού όμως χάσαμε την εμφάνισή τους τον Απρίλιο του 2006 καθώς και τη φετινή παρουσία τους στο Hellfest, νοιώσαμε την ηθική υποχρέωση να παραστούμε ως μάρτυρες στη συγκεκριμένη βραδιά και να κρίνουμε ιδίοις όμμασι τον θρύλο του gothic rock.

O χώρος γέμισε από νωρίς, γεγονός αναμενόμενο αφού οι Sisters Of Mercy έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους σε πολλές και διαφορετικές μουσικές σκηνές τόσο στον χώρο του rock όσο και του metal με αποτέλεσμα το πολυπληθές και ετερόκλητο κοινό να περιμένει με ανυπομονησία.

Τη βραδιά άνοιξε, όπως και σε ολόκληρη την περιοδεία, η ανερχόμενη A.A Williams η οποία έχει δημιουργήσει αρκετό «θόρυβο» με το πρόσφατο ΕP της και οι συγκεκριμένες εμφανίσεις αποτελούσαν ιδανική ευκαιρία ώστε να το προωθήσει καταλλήλως. Η συνέχεια της επιφυλάσσει ακόμα μια περιοδεία αυτήν τη φορά στο πλευρό των Cult Of Luna. Αιθέρια φωνή και υπνωτιστικές μελωδίες γέμισαν τον χώρο αν και το κοινό έμεινε κατά κύριο λόγο αδιάφορο μπροστά στην κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατη και αρκετά αξιόλογη παρουσία της.

A. A. Williams

Η ώρα της αλήθειας είχε όμως πλέον φτάσει και οι Sisters Of Mercy με το πασίγνωστο "More" ανέβηκαν στη σκηνή με τις καλύτερες προύποθέσεις. Ο Ben Christo και ο «καινούργιος» Dylan Smith ανέλαβαν τα δεύτερα φωνητικά ενώ ταυτόχρονα ξεσήκωναν τον κόσμο με χαρακτηριστική άνεση.

Τα βλέμματα όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν καρφωμένα στον Andrew Eldritch. Κρυμμένος πίσω από τα γυαλιά ηλίου και μόνιμα με ένα τσιγάρο στο χέρι έδινε το δικό του προσωπικό show. Παρά τα πολλά μειονεκτήματα τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο κατά τα άλλα χαρισματικός Eldritch γεμίζει τη σκηνή με την πληθωρική παρουσία και τη θεατρικότητά του. Αρκεί όμως αυτό;

Sisters Of Mercy

Για να ξεκινήσουμε από τον ήχο, είχαμε να διαχειριστούμε τόνους προηχογραφημένων effect, τα οποία στο τέλος της βραδιάς άφηναν στον μέσο ακροατή την υπόνοια του playback. Θα τολμήσω να διαφωνήσω αφού στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερο από αυτό που παρακολουθήσαμε. Την απουσία φυσικών drums τη γνωρίζει και ο πιο μετριοπαθής οπαδός τους πλέον και έτσι δεν θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε κάτι τέτοιο. Ο Doktor Avalanche ήταν παρών αλλά δεν κατάφερε να σώσει την κατάσταση. Είναι λυπηρό να παρακολουθείς ένα greatest hits ενός εκ των σημαντικότερων και πιο επιδραστικών συγκροτημάτων του είδους και η μουσική απόδοση να είναι νωθρή και υποτονική. Κομμάτια όπως το "Vision Thing", το "Lucretia My Reflection", το "This Corrosion" και τόσα άλλα δεν αξίζουν αυτήν τη μεταχείριση και όσο και αν η θερμή ανταπόκριση του κοινού κάλυπτε την πραγματικότητα, στο τέλος της ημέρας όλοι γνωρίζαμε τι συμβαίνει.

Sisters Of Mercy

Κορυφή του παγόβουνου η μέτρια ως κακή φωνητική απόδοση του ίδιου του Eldritch η οποία δεν έπιασε τα επιθυμητά επίπεδα σε κανένα σημείο της βραδιάς. Ίσως να είμαστε πολύ απαιτητικοί από τον εξηντάχρονο αλλά όταν αυτό που παρακολουθείς δεν χωλαίνει απλά σε ένα σημείο αλλά υστερεί στο σύνολό του, κάπου πρέπει να ρίξεις τις ευθύνες. Πού αλλού από τον αρχηγό και μπροστάρη της ομάδας;

Συμπερασματικά η συγκεκριμένη βραδιά θα μας μείνει μονάχα ως μια ιστορία που θα διηγούμαστε στο μακρινό μέλλον. Ναί, έχω δει ζωντανά τους Sisters Of Mercy. Αυτό θα λέμε και θα κατεβάζουμε το κεφάλι με μια αμήχανη απογοήτευση.

Sisters Of Mercy

Υ.Γ.: Άξια αναφοράς η ποσότητα καπνού που γέμιζε το stage με αποτέλεσμα το ίδιο εφέ να μεταφερθεί ακόμα και μέχρι τις τουαλέτες. Φήμες λένε ότι ήταν απαίτηση του ίδιου του Eldritch να μην ανοίξει ο εξαερισμός για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ατμόσφαιρας.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST
 

More
Ribbons
Doctor Jeep/Detonation Boulevard
Crash And Burn
No Time To Cry
Alice
First And Last And Always
Marian
We Are The Same, Susanne
Dominion/Mother Russia
Instrumental
Something Fast
I Was Wrong
Flood II
Lucretia My Reflection
Vision Thing
Temple Of Love 
This Corrosion

  • SHARE
  • TWEET