Nightstalker, The Big Nose Attack @ Gagarin 205, 17/01/20

Σταθερή αξία οι Στόκοι

Από τον Παντελή Κουρέλη, 20/01/2020 @ 17:25

Με τον νέο τους δίσκο "Great Hallucinations" να είναι ακόμα φρέσκος, οι - δικαιωματικά - πρωτεργάτες της εγχώριας stoner σκηνής έκαναν ένα μεγάλο διήμερο event στο Gagarin για να γιορτάσουν την κυκλοφορία του. Παρακολουθώντας τους επί αρκετά χρόνια κι ενώ πάντα ήταν πολύ καλή live μπάντα, έχω την αίσθηση ότι από την κυκλοφορία του "Dead Rock Commandos" πριν μερικά χρόνια διανύουν μια περίοδο παρατεταμένης συναυλιακής φόρμας. Κάτι το οποίο έμελε να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά την πρώτη από τις δύο μέρες του event.

Ο κόσμος έξω από το Gagarin ήταν αρκετός - αντικαπνιστικός νόμος γαρ! - αλλά μέσα δε θα το έλεγε κανείς ακόμα γεμάτο. Με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμα, οι The Big Nose Attack, το support σχήμα της πρώτης μέρας δηλαδή, στριμώχτηκαν ελαφρώς στη σκηνή. Για όσους απορούν πώς είναι δυνατό να στριμωχτεί ένα ντουέτο στη σκηνή του Gagarin, ακόμα κι αν αυτή είναι ήδη μισογεμάτη με τον εξοπλισμό των Nightstalker, να πούμε ότι το αθηναϊκό σχήμα αυτή τη φορά ήταν κουαρτέτο. Επί 50 περίπου λεπτά τον Boogieman και τον Little Tonnie, με την πιο μεγάλη μύτη, συνόδευσαν επί σκηνής ο Κώστας Δήμου στα κρουστά και Δημήτρης Χαροκόπος στο μπάσο και όλοι μαζί γκρούβαραν με πολύ καλό, ευκρινή ήχο.

Νομίζω ότι το υλικό του πολύ καλού περσινού τους δίσκου "Deader Than Disco" κέρδισε αρκετά από το γεγονός ότι η μπάντα εμφανίστηκε ως κουαρτέτο. Το μπάσο έδωσε το απαραίτητο groove και τα κρουστά μια επιπλέον τζαμαριστή αίσθηση, ενώ οι μουσικοί είχαν τη δυνατότητα να τραβήξουν ορισμένες εκτελέσεις σε διάρκεια. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν το ομότιτλο "Deader Than Disco" αλλά και το "Change Coming On", στα οποία τα κρουστά σόλαραν κιόλας. Το νέο look των The Big Noise Attack μας άρεσε πολύ.

SETLIST

 

Special Sauce Called Love
Left Alone
Under Your Spell
She's A Witch
Deader Than Disco
Yeah! (That Girl)
Change Coming On
Heat Of The Night

 Όπως έχω ξαναπεί, προσωπικά μου αρέσει πολύ όταν αγαπημένα μου συγκροτήματα που έχουν ήδη πολλά χρόνια στο κουρμπέτι βγάζουν ακόμα καλούς δίσκους και περιοδεύουν πιστεύοντας σε αυτούς. Οι Nightstalker έχουν μια δική τους, ιδιότυπη δισκογραφική συνέπεια και κάθε 3-4 χρόνια μας δίνουν κι ένα νέο album, στο οποίο το λιγότερο που θα βρει κάποιος είναι μερικά σπουδαία τραγούδια που μένουν στα setlists τους τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι το live που είδαμε στο Gagarin αφορούσε την παρουσίαση του "Great Hallucinations", περιμέναμε το setlist της βραδιάς να είναι παραγεμισμένο με τραγούδια από το τελευταίο τους πόνημα και πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις έχω αγωνία να δω πώς θα ακούγεται το νέο υλικό ζωντανά.

Nightstalker

Χωρίς "Mommy, What’s A Funkadelic?", χωρίς "Science Of Magic" (τι φοβερό intro είναι κι αυτό), χωρίς τίποτα, σχεδόν με αναμμένα τα φώτα, η τετράδα βγήκε στη σκηνή λίγο μετά τις 11 και ξεκίνησε όπως ξεκινάει και το album, με το σχετικά γρήγορο "Black Cloud". Απότομο ξεκίνημα με ωραία riffολογία από τον Τόλη, ενώ η μπασάρα του Αντρέα μας έπιασε από τα μούτρα με τις πρώτες κιόλας νότες και δε μας άφησε όλο το βράδυ. Τα "Zombie Hour" και "Forever Stoned" έχουν δίκαια κερδίσει μια θέση στο setlist, μιας και είναι μάλλον οι καλύτερες στιγμές το προηγούμενου δίσκου "As Above, So Below" και έφεραν τα πρώτα sing alongs. Πηγαίνοντας πιο πίσω στον χρόνο, το δίδυμο "Just A Burn" και "Line" κούνησε εκατοντάδες κεφάλια και αποτέλεσε την εκπροσώπηση του "Just A Burn" στο setlist.

Από την επόμενη, φρέσκια τριάδα ξεχώρισα το πιο συναυλιακό "Cursed", ενώ τα "Brainmaker" και "Never Know (Supersonic)" δε θα μπορούσαν παρά να προκαλέσουν παροξυσμό στο κοινό. Το Gagarin ήταν όσο γεμάτο έπρεπε, ώστε να δημιουργηθεί ζεστή αλλά και υποφερτή ατμόσφαιρα. Παρεμπιπτόντως, ο ήχος στον εξώστη ήταν καταπληκτικός, με την κιθάρα να είναι επιβλητική και το μπάσο όπως πάντα ογκώδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου ήταν το αργόσυρτο, bluesy, καταπληκτικό "Hole In The Mirror", που εκτός από μια από τις κορυφαίες στιγμές του νέου δίσκου ήταν και μια από τις κορυφαίες στιγμές της συναυλίας.

Nightstalker

Ο ύμνος "Children Of The Sun" έχασε πλέον τη θέση του τελευταίου κομματιού του encore και εντός του κανονικού set νομίζω ότι χάνει λίγη από τη δυναμική του, αλλά όπως και να το κάνεις παραμένει ύμνος. Στο ιστορικό "Trigger Happy" ο αγαπημένος μας Αργύρης έκανε τα δικά του, ενώ στο "Dead Rock Commandos" φάνηκε ότι επιτέλους μετά από 8 χρόνια μάθαμε σε ποιο σημείο δεν έχει στίχους! Το ατμοσφαιρικό και κάργα ψυχεδελικό "Great Hallucinations" έκλεισε το κανονικό set σε μια πολύ καλή εκτέλεση.

Μετά το …απαραίτητο διάλειμμα, διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά το πόσο καλά λειτουργούν τα κομμάτια του "Dead Rock Commandos" στη σκηνή. Το "Go Get Some" λοιπόν άνοιξε τρομερά το encore, για να έρθει το γκαζωμένο "Baby, God Is Dead" να πάρει thumbs down από όλους, όπως επιτάσσει το χαρακτηριστικό stage antic. Για το τέλος μας επιφύλαξαν το ήδη hit «Sweet Knife", το πρώτο κομμάτι που βγήκε στη δημοσιότητα από το "Great Hallucinations", το οποίο και έχει αφομοιωθεί από τους οπαδούς. Ύστερα από αυτό, τo "Hassan I Sahba" που ακούστηκε από τα ηχεία του Gagarin λειτούργησε ως το σήμα κατατεθέν σφύριγμα λήξης για μια ακόμη εμφάνιση των Nightstalker.

Nightstalker

Τι κερδίσαμε από αυτή τη συναυλία τόσο εμείς που κάναμε δυο βήματα, όσο και αυτοί που ταξίδεψαν από άλλα μέρη της χώρας, όπως τα παιδιά που τρέχουν το fan club των Nightstalker στη Θεσσαλονίκη, από αυτό το release show μιας εκ των συνεπέστερων εγχώριων μπαντών; Είδαμε τους αγαπημένουw μας Στόκους να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο στις ζωντανές τους εμφανίσεις και να μας παρουσιάζουν ολόκληρο τον πολύ καλό νέο τους δίσκο "Great Hallucinations". Είδαμε το κοινό να γουστάρει και να πωρώνεται με τα γνωστά, παλιά κομμάτια, αλλά να έχει ήδη αφομοιώσει και ορισμένα από τα κομμάτια του καινούργιου δίσκου, με αποκορύφωμα το "Sweet Knife" στο κλείσιμο, όπου και έγινε χαμός επιπέδου Trigger Happy". Κάτω από τη σκηνή είδαμε ένα γεμάτο Gagarin να γουστάρει και να περνάει ωραία και πάνω σε αυτή είδαμε μια μπάντα να κάνει μια εμφάνιση γεμάτη με ζωντάνια και να μας δείχνει ότι το παρόν της είναι σπουδαίο. Γι’ αυτό και θα την ξαναδούμε, ελπίζουμε πολλές φορές ακόμα.

SETLIST

 

Black Cloud
Seven Out Of Ten
Zombie Hour
Forever Stoned
Just A Burn
Line
Sad Side Of The City
Cursed
Half Crazy
Brainmaker
Never Know (supersonic)
Hole In The Mirror
Children Of The Sun
Trigger Happy
Dead Rock Commandos
Great Hallucinations

Encore:

Go Get Some
Baby, God Is Dead
Sweet Knife

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography (Από το Live τους στο Gagarin 205 @ 18/01/20)

  • SHARE
  • TWEET