Saturnus, On Thorns I Lay, Hedon Cries, Sense Of Loss

Από τον Γιάννη Βόλκα, 03/06/2005 @ 12:56
28/05/05, Στον Αέρα, Αθήνα

Ένα πολύ χορταστικό πακέτο για τους λάτρεις του ατμοσφαιρικού ήχου παρουσιάστηκε στο club Στον Αέρα, στην Πετρούπολη. Η εμφάνιση των Saturnus επιβεβαιώνει ότι αυτή τη σεζόν θα δούμε live τους πάντες, από μεγαθήρια μέχρι τις πιο εξειδικευμένες στο κάθε μουσικό είδος μπάντες.


Οι πρώτοι από τα τρια αθηναϊκά σχήματα ήταν οι Sense Of Loss που συνεχίζουν το σερί τους σε μεγάλες μπάντες του είδους, μετά τους Antimmater, Moonspell και Anathema. Η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τους βοηθά στο να δείχνουν δεμένοι και άνετοι επί σκηνής, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή. Δυστυχώς τους προσφέρθηκαν μόνο είκοσι λεπτά, χρόνος απαγορευτικός για οποιαδήποτε μπάντα, μέσα στα οποία κατάφεραν να ζεστάνουν το κοινό. Στην προσπάθεια τους αυτή βοήθησε και η Χρύσα, τραγουδίστρια των National Pornografik, η οποία συνόδευσε τον frontman των Sense Of Loss στο δικό τους "See The Truth", ενώ ερμήνευσε άριστα το "Probably Built In The Fifties" των The Gathering. Η μπάντα αυτή σίγουρα άξιζε να παίξει περισσότερο...

Έφτασε η ώρα να αγριέψουμε λιγάκι με τους Hedon Cries, οι οποίοι παρουσιάζουν έναν συνδυασμό ατμοσφαιρικού και μελωδικού death metal. Με κύρια επιρροή τους Dark Tranquillity και ιδιάιτερα ζωντανό παίξιμο ξεσήκωσαν και άλλο το κοινό με τα δικά τους κομμάτια αλλά και τη διασκευή στο "My Hope, The Destroyer" των My Dying Bride. Ο τραγουδιστής τους, αν και στα καθαρά χρειάζεται κάποια βελτίωση, εντυπωσίασε με τα brutal φωνητικά του.

Οι On Thorns I Lay ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Με δισκογραφική παρουσία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αποκτήσει το δικό τους κοινό. Άνοιγμα με το απίστευτα πιασάρικο "Life Can Be", κομμάτι που πολλές μπάντες του εξωτερικού θα ήθελαν να έχουν γράψει. Στη συνέχεια την εμφάνιση της έκανε η νέα τραγουδίστρια, Μάχη, που κατάφερε να τραβήξει την προσοχή με τη φώνη αλλά και την ευχάριστη παρουσία της. Παλιότερα, πρόσφατα και νέα κομμάτια στα οποία οι On Thorns I Lay συνεχίζουν την εξέλιξη τους, δείχνοντας αρκέτες επιρροές από τη μπάντα που οδηγεί τους πάντες, τους Tool. Αρκετά μεγάλο set με κομμάτια όπως τα "Angeldust, "Mistakes" και "Precious Silence".

Είχε φτάσει η ώρα για τους Δανούς Saturnus οι οποίοι αποτελούν μια πολύ ιδιόμορφη περίπτωση συγκροτήματος. Με μόλις δυο full length δίσκους και ένα mini-cd κατάφεραν να αποκτήσουν μια βάση φανατικών οπαδών τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Η άκρως αξιόλογη αυτή μπάντα αφού εξαφανίστηκε για χρόνια, ξαφνικά επιστρέφει με νέα κομμάτια και με μια, από τις ελάχιστες στην Ευρώπη, εμφάνιση στην Αθήνα.

Τα 200 περίπου άτομα που περίμεναν αυτή τη στιγμή όσο τίποτα και γέμισαν το club, επιφύλαξαν μια τόσο θερμή και ενθουσιώδη υποδοχή που άφησε τα μέλη της μπάντας στην κυριολεξία με ανοιχτό το στόμα. Μέσα στη μια ώρα και σαράντα λεπτά, οι Saturnus παρουσίασαν σχεδόν όλα τα τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει στην, μικρή σε ποσότητα αλλά τεράστια σε ποιότητα, ιστορία τους. Μουσική σκοτεινή, αργή, σχεδόν πένθιμη αλλά ταυτόχρονα τόσο επιβλητική, και τα φωνητικά του Thomas Jensen να δίνουν μια από τις καλύτερες ερμηνείες. Το κοινό παραληρεί ενώ τα κεφάλια στις πρώτες σειρές έχουν γίνει ένα με τη μπάντα, καθώς ακούγονται τα "Starres", "Lost Μy Way" αλλά και ένα medley από τα κομμάτια του "Paradise Belongs To You". Ενθουσιασμός και στα νέα κομμάτια που συνεχίζουν στο κλασικό ύφος της μπάντας. Κερασάκι στην τούρτα το ιδανικό κομμάτι, το κορυφαίο "Christ Goodbye" με το οποίο οι Δανοί μας αποχαιρετούν, δίνοντας υπόσχεση ότι θα μας επισκεφτούν ξανά σύντομα. Μέχρι τότε, τυχεροί εμείς που είδαμε ζωντανά την κορυφαία -μαζί με τους My Dying Bride φυσικά- μπάντα ατμοσφαιρικού doom.
Playlist: Empty Ηanded, I Λong, Inflame Τhy Ηeart, Pain Washes Me, Starres, Paradise Medley, Lost My Way, Descending, Softly On The Path You Fade, Murky Waters, In Your Shining Eyes, Drown My Sorrow, Christ Goodbye.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET