Συνέντευξη Kvelertak (Vidar Landa)

«Δεν θέλουμε να αλλάξουμε το στυλ μας για να γίνουμε μεγαλύτεροι και πιο προσβάσιμοι σαν μπάντα»

Οι Kvelertak είναι μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά μπάντες του extreme χώρου τα τελευταία χρόνια. Έχουν παίξει πολυάριθμα σόου τόσο σε μικρά club όσο και σε τεράστια φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να μιλήσουμε με τον Vidar Landa στο backstage του Hellfest 2014, όπου μας παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη.

KvelertakX.K.: Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια δύσκολη ερώτηση. Δεδομένου του ότι οι Sepultura παίζουν στο main stage τώρα, ποιά είναι η αγαπημένη σου περίοδός τους, η τρέχουσα ή αυτή με τον Max Cavalera;
Δεν ήμουν και ποτέ οπαδός των Sepultura για να πω την αλήθεια. Οπότε δεν έχω και κάποια άποψη πάνω σε αυτό.

Α.Κ.: Παρόλο που είστε νέα μπάντα, σας έχω δει ήδη τρεις φορές ζωντανά και η σκηνική σας παρουσία είναι εντυπωσιακή, είστε πολύ δραστήριοι και φαίνεται να το απολαμβάνετε περισσότερο από το κοινό. Από πού πηγάζει αυτή η ενέργεια;
Πάντα μας άρεσε να παίζουμε ζωντανά. Έτσι ξεκίνησαν όλα, γράφοντας μουσική και παίζοντας σόου. Ήμασταν πολύ τυχεροί ταξιδεύοντας σε τόσες χώρες και παίζοντας για τόσο διαφορετικούς ανθρώπους. Παρόλο που παίζουμε το ίδιο υλικό κάθε βράδυ, είναι ωραίο να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και να περνάς καλά μαζί τους. Οπότε μάλλον ξεκινά από το ότι περνάμε καλά.

Α.Κ.: Η πρώτη σας εμφάνιση στην Ελλάδα ήταν πριν δύο χρόνια με τους Megadeth. Το κοινό μπορεί να μην ήξερε όλα τα τραγούδια αλλά ήταν μια διασκεδαστική εμπειρία για όλους μας. Έχετε πάρει τέτοιο feedback κι από άλλα σόου;
Την θυμάμαι πολύ καλά αυτή τη συναυλία. Υπήρχε κάτι στο κλίμα σε αυτόν τον χώρο και είχε έρθει και πολύς κόσμος εκεί. Ήταν σαν αγώνας ποδοσφαίρου ή κάτι τέτοιο. Η ατμόσφαιρα ήταν σαν να είσαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ίδιο κι όταν παίξαμε με τους Slayer το προηγούμενο καλοκαίρι στην Αθήνα. Παίξαμε νωρίς, δεν είχε ακόμη νυχτώσει. Όταν έπαιξαν οι Slayer ήταν σαν να είσαι σε ταινία. Ήταν ένα από τα καλύτερα metal σόου που έχω βρεθεί στη ζωή μου, κυρίως λόγω του κοινού στην Αθήνα. Είχαν φωτιές και έτρεχαν γύρω-γύρω. Το είχα δει αυτό σε βίντεο όταν ήμουν παιδί. Δεν το έχω δει κάπου αλλού αυτό.

KvelertakΧ.Κ.: Προτιμάτε να παίζετε σε φεστιβάλ ή σε δικά σας σόου; Ποιές είναι οι διαφορές στις εμφανίσεις ανάμεσα σε αυτά τα δύο;
Μου αρέσουν και τα δύο. Έχουμε κάνει μεγάλες σε διάρκεια περιοδείες, πάντα πηγαίνουμε και στα καλοκαιρινά φεστιβάλ. Τα φεστιβάλ και όλο το κλίμα που υπάρχει εκεί είναι υπέροχο, σχεδόν σαν να πηγαίνεις διακοπές. Έχεις την ευκαιρία να παίξεις για πολλούς νέους ανθρώπους. Φέτος παίξαμε σε πολύ καλές σκηνές και στις main stages τόσο στη Σκανδιναβία όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Μερικές φορές νιώθω ότι σχεδόν γίνεται πολύ μεγάλο όλο αυτό γιατί δεν μπορείς να αλληλεπιδράσεις με το κοινό με τον ίδιο τρόπο. Όπως είπατε πριν είμαστε πολύ δραστήριοι και μερικές φορές είναι δύσκολο να το περάσεις αυτό όταν παίζεις μπροστά σε κόσμο που είναι τόσο μακριά σου. Πρέπει να συγκεντρωθείς περισσότερο στο παικτικό κομμάτι και λιγότερο στο να χοροπηδάς συνέχεια. Όταν κάνεις περισσότερο το άλλο, σου λείπουν τα φεστιβάλ και τα υπόλοιπα σόου.

A.K.: Πιστεύεις πως η νέα σας δισκογραφική σας προωθεί με καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο; Είναι μια μεγαλύτερη εταιρία εξάλλου.
Νομίζω πως δίνουν περισσότερη προσοχή. Το έχουν στήσει εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικά στις Η.Π.Α. και σε χώρες όπου δεν είχαμε ακουστεί πριν υπάρχει μεγάλη διαφορά, αλλά κυρίως στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χ.Κ.: Ποιές είναι οι μπάντες που ανήκουν στη Roadrunner, που όταν ενταχθήκατε κι εσείς στην εταιρία είπατε «τώρα θα είμαστε μαζί με αυτούς»;
Τότε ήταν οι Gojira που είχαν υπογράψει ένα ή δύο χρόνια πριν και ήταν ευχαριστημένοι. Είχαν ήδη όλα αυτά τα μεγάλα ονόματα και προσπαθούσαν να φέρουν και νέα ιδιαίτερα στην Αμερική. Αλλά επίσης και οι μπάντες με τις οποίες είχαμε μεγαλώσει, όπως οι Sepultura και ο King Diamond, που ήταν στη Roadrunner σε κάποια φάση της καριέρας τους.

Χ.Κ.: Εάν μια μεγάλη δισκογραφική όπως η Roadrunner σας πρότεινε με καλό ή άσχημο τρόπο να συμπεριλάβετε κάποια κομμάτια με αγγλικό στίχο στον κατάλογό σας, θα το κάνατε;
Όχι. (γέλια)

KvelertakΑ.Κ.: Γιατί όχι;
Το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφής είναι του Rolland, που προτιμά να τραγουδάει στα νορβηγικά, δεν ξέρω καν αν μπορεί να γράψει στίχους στα αγγλικά. Νομίζω αυτό είναι μέρος του λόγου που έχουμε προχωρήσει τόσο. Είναι αυτό το ιδιαίτερο στυλ τραγουδιού. Δεν θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, ούτε και την ιδέα που υπάρχει από πίσω, ή να γίνουμε μεγαλύτεροι και πιο προσβάσιμοι σαν μπάντα. Προσωπικά δεν θα το ευχαριστιόμουν.

Χ.Κ.: Δεν θες να δοκιμάσεις ούτε ένα τραγούδι;
Ίσως συμβεί για κάποιο λόγο. Μπορεί μια διασκευή ή κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν λέω ποτέ. Αλλά, όχι επειδή κάποιος θέλει να αποκτήσουμε μεγαλύτερο κοινό. Δεν νομίζω πως αυτό θα γίνει κάποια στιγμή σύντομα.

Χ.Κ.: Βγάλατε έναν δίσκο με μια ανεξάρτητη δισκογραφική και μεγαλώσατε το όνομά σας. Σύντομα πήγατε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες. Ποιό είναι το επόμενο βήμα;
Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε χρόνο και να γράψουμε έναν νέο δίσκο. Αυτή είναι η δουλειά που έχουμε να κάνουμε προς το παρόν. Θα δούμε που θα μας πάει αυτό σε σχέση με ότι έχουμε κάνει ως τώρα. Έχουμε φιλοδοξία για να περιοδεύσουμε και να κάνουμε πράγματα. Δεν είχαμε ποτέ τη φιλοδοξία να μείνουμε στάσιμοι. Θέλουμε απλά να συνεχίσουμε και να δούμε αν θα μας αρέσει. Δεν ξέρω πόσο μακριά μπορεί να πάει όλο αυτό, φωνάζοντας στα νορβηγικά, αλλά φαίνεται πως είναι κάτι που αρέσει στον κόσμο.

Χ.Κ.: Έχετε τρεις κιθάρες στη σκηνή. Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι ιδιαίτερο με τον ήχο σας, αξιοποιώντας τις κιθάρες αυτές με κάποιο τρόπο;
Θα δούμε, ειδικά στον τελευταίο μας δίσκο έχουμε κάνει πολλά περισσότερα με τρεις κιθάρες σε σχέση με το ντεμπούτο. Σε όλα τα τραγούδια κάθε κιθάρα έχει το χώρο της. Μας έδωσε πολλές ευκαιρίες και μπορεί στον επόμενο δίσκο να είναι πιο ανοικτή και πιο άμεση η χρήση τους. Στην τελευταία μας δουλειά ξοδέψαμε πολύ χρόνο για να κάνουμε αρμονίες με τις κιθάρες και ίσως θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο ευθύ την επόμενη φορά. Μας δίνει πάντως πολλές δυνατότητες.

KvelertakΧ.Κ.: Απόψε παίζετε στη 1 το βράδυ. Έχετε παίξει ξανά σε παρόμοια ώρα;
Ναι, έχουμε ξαναπαίξει τέτοια ώρα μερικές φορές. Συνήθως είναι πολύ καλά, έχεις όρεξη για να παίξεις, αλλά μερικές φορές πίνεις παραπάνω και τα πράγματα πάνε λίγο χάλια.

Χ.Κ.: Δεν ξέρω αν θα μείνετε τις επόμενες μέρες για να παρακολουθήσετε το φεστιβάλ...
Ο Erlend θα μείνει.

A.K.:  Ήθελα να σε ρωτήσω εάν θα δεις κάποιες άλλες μπάντες και ιδιαίτερα τους Emperor.
Σκεφτόμουν για πολύ καιρό το να μείνω, επειδή παίζουν ολόκληρο το "In The Nightside Eclipse". Το άκουσα πριν λίγες μέρες. Είναι αστείο γιατί το προηγούμενο βράδυ είπα πως δεν ακούω πλέον και τόσο black metal. Όμως οι Emperor και το "In The Nightside Eclipse" είναι ένας από τους δίσκους που είναι ακόμη στο στερεοφωνικό μου. Μετά από μερικές ημέρες έμαθα πως θα παίξουν ολόκληρο το άλμπουμ στο Hellfest. Είναι λίγο κρίμα που θα το χάσω αυτό. Ίσως τους δω κάποια άλλη φορά.

A.K.: Δεν θα έχεις και πολλές ευκαιρίες δυστυχώς.
Χ.Κ.: Αν συμφωνήσουμε πως το "In The Nightside Eclipse" είναι ένα από τα πέντε πιο επιδραστικά άλμπουμ στο extreme metal από τη Νορβηγία, ποιά είναι τα άλλα τέσσερα κατά τη γνώμη σου;
Θα αναφέρω το "Deathcrush" ή το "De Mysteriis Dom Sathanas" των Mayhem και το "Nemecis Divina" των Satyricon, ήταν μεγάλα άλμπουμ για μένα όταν ήμουν έφηβος.

Χ.Κ.: Κάποια σύγχρονη μπάντα; Οι Leprous μήπως; Τους έχεις ακούσει; (σ.σ.: μιας κι ο Einar παίζει πλήκτρα στους Emperor.)
Leprous; Όχι, δεν τους έχω ακούσει.

Α.Κ.: Είναι ένα progressive metal συγκρότημα. Υποθέτω πως δεν είσαι και πολύ φίλος του progressive.
Όχι και τόσο.

KvelertakΧ.Κ.: Άλλες νορβηγικές μπάντες που πιστεύεις ότι κάνουν την διαφορά;
Υπάρχουν πολλές ωραίες μπάντες, όπως οι Turbonegro. Έκαναν ότι έκαναν στα '90s, αλλά παίζουν ακόμη φοβερό punk rock.

X.K.: Πρέπει να πάμε να προλάβουμε τους Iron Maiden. Πότε μπορούμε να περιμένουμε ένα headline show από σας στην Ελλάδα;
Πιθανότατα με τον επόμενο δίσκο.

Θα σας δούμε εκεί. Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου.
Ευχαριστώ κι εγώ.
  • SHARE
  • TWEET