Morcheeba, Cayetano Soundsystem feat. DJ Booker @ Gagarin 205, 14/12/13

Όμορφη εμφάνιση με κυρίαρχη φιγούρα την Skye Edwards με τη φωνάρα της, σε ένα γεμάτο Gagarin

Από τον Μάνο Πατεράκη, 16/12/2013 @ 14:14
Η αλήθεια είναι ότι είχα μεγάλη απορία για το πώς θα τα πήγαινε η εν λόγω συναυλία από άποψη προσέλευσης. Κάτι η τιμή του εισιτηρίου (όχι πολύ ακριβή, αλλά εν μέσω κρίσης σίγουρα όχι αμελητέα), κάτι το ότι οι Morcheeba είναι όνομα που βρισκόταν στο ζενίθ του πριν κάμποσα χρόνια και πια μοιάζει λίγο εκτός εποχής, κάτι το ότι ο φετινός τους δίσκος, "Head Up High", δεν ακούστηκε ιδιαίτερα, αν και απόλυτα ικανοποιητικός μουσικά... Είχα αρκετή περιέργεια να δω τι θα συναντούσα στο Gagarin. Τελικά, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω και η εικόνα του εντελώς γεμάτου συναυλιακού χώρου ήταν το δίχως άλλο ενθαρρυντική για την Ελλάδα που λανθασμένα μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι πνέει τα λοίσθια συναυλιακώς.

Cayetano / DJ Booker

Τη συναυλία άνοιξε ο Cayetano με τον DJ Booker στα decks. Δεν θα επεκταθώ ιδιαίτερα στα της εμφάνισής τους γιατί ομολογώ ότι δεν έχω εντρυφήσει ιδιαίτερα σε αυτούς τους ηλεκτρονικούς κόσμους. Θα σταθώ, όμως, στο ότι μας συντρόφευσαν τίμια, χωρίς να προσπαθούν να κλέψουν την παράσταση, γνωρίζοντας ακριβώς ποιος ήταν ο ρόλος τους στο event. Ο κόσμος έμοιαζε να τους απολαμβάνει και δεν «χάλασαν» κανέναν.

Στα των Morcheeba τώρα... Η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι ιδιαίτερα όποτε παρακολουθώ την τελευταία εμφάνιση της περιοδείας ενός καλλιτέχνη - και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, αυτό είναι ένα φαινόμενο που έχω συναντήσει κάμποσες φορές. Το συγκρότημα, κουρασμένο από το εξαντλητικό touring, βλέπει μπροστά του την τελική ευθεία και τα δίνει όλα, απελευθερωμένο, ή τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ. Εντελώς απελευθερωμένη ήταν, λοιπόν, η εμφάνιση των Morcheeba. Με μια επικοινωνιακή Skye Edwards να κερδίζει όλους με το ειλικρινές και πλατύ της χαμόγελο, αλλά κυρίως με τη φωνάρα της, το συγκρότημα άφησε όλο το κοινό ικανοποιημένο, στη μιάμιση ώρα, σχεδόν, που διήρκησε το set του.

Morcheeba

Δυστυχώς, δεν ακούσαμε κομμάτια από το "Dive Deep", καθότι είχε κυκλοφορήσει την περίοδο που η Skye βρισκόταν εκτός μπάντας και τα αδέρφια Godfrey είχαν καλεσμένους τραγουδιστές. Το set βασίστηκε τόσο στον φετινό τους δίσκο όσο και στο "Big Calm" του 1998, το καλύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος μέχρι στιγμής (και για πάντα, μάλλον). Δεν είναι τυχαίο που το live άρχισε «πραγματικά» στο τρίτο του κομμάτι -και πρώτο από "Big Calm"-  το όμορφο "Part Of The Process".

Morcheeba

Τα κύρια συστατικά της εμφάνισης των Morcheeba ήταν η φωνάρα της Skye, όπως είπαμε, το μπάσο που οδηγούσε τον γκρουβάτο ρυθμό, τα τερτίπια της κιθάρας που προσέδιδαν μια ψυχεδελική διάσταση και τα εξαιρετικά πλήκτρα, τα οποία οδήγησαν και στη διασκευή στο "Let's Dance" του David Bowie. Η Skye Edwards ήταν, βέβαια, η ψυχή του live. Κάποια στιγμή, κατέβηκε από τη σκηνή για να αγκαλιάσει μια παλιά της συμφοιτήτρια που διέκρινε ανάμεσα στο κοινό (η Edwards σπούδαζε fashion design στο Λονδίνο και, όπως μας πληροφόρησε, το φόρεμα που φορούσε το είχε σχεδιάσει η ίδια).

Morcheeba

Κάπου προς το τέλος, έκανε την ερώτηση πόσοι είχαν αγοράσει το καινούργιο άλμπουμ, για να επικρατήσει νεκρική σιγή. Ρώτησε και πόσοι το αγόρασαν σε βινύλιο ή πόσοι είχαν στην κατοχή τους πικάπ... Οι αντιδράσεις εξακολουθούσαν να είναι χλιαρές. Όταν ρώτησε πόσοι κατέβασαν από το ίντερνετ το "Head Up High", τότε ακούστηκαν φωνές από κάθε γωνιά του Gagarin. Σημάδια των καιρών; Αδιαμφισβήτητο. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το ύφος της Skye κάθε άλλο παρά επικριτικό ήταν, αφού τόσο αυτή, όσο και οι υπόλοιποι πέντε μουσικοί επί σκηνής φάνηκαν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα τη βραδιά. Ούτως ή άλλως, οι μουσικοί από τις συναυλίες ζουν πλέον, οπότε μόνο παραπονεμένοι δεν θα μπορούσαν να είναι από τη στάση που έκαναν στην Αθήνα.

Morcheeba

Συνολικά, λοιπόν, η πρώτη εμφάνιση των Morcheeba στη χώρα μας από το 2001 και μετά είχε θετικό πρόσημο. Ήταν μια εμφάνιση αβίαστη, ειλικρινής, γεμάτη ζωντάνια. Η άλλοτε χαλαρωτική, άλλοτε χορευτική μουσική τους μας χάρισε ένα όμορφο βράδυ Σαββάτου και δεν υπάρχει πιθανότητα κανείς λάτρης του συγκροτήματος να έφυγε απογοητευμένος από το Gagarin.
SETLIST

Make Believer
Never An Easy Way
Part Of The Process
The Sea
Gimme Your Love
Shoulder Holster
Otherwise
Let's Dance (David Bowie cover)
Crimson
Trigger Hippie
Blindfold
Release Me Now

Encore:
I'll Fall Apart
Rome Wasn't Built In A Day
Face Of Danger

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET