Slipknot live

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 02/06/2005 @ 13:31
30/05/05, Θέατρο Λυκαβηττού, Αθήνα

"Την ακύρωση της προγραμματισμένης για το βράδυ της Δευτέρας εμφάνισης του μουσικού συγκροτήματος Slipknot στο θέατρο Λυκαβηττού ζήτησε από το διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, κάνοντας λόγο για «μουσική του σατανά». Σε επιστολή του προς το διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Σεραφείμ, επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την εμφάνιση των Slipknot στο Λυκαβηττό, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας. Τα δημοσιεύματα αυτά κάνουν λόγο για «μουσική του σατανά» και προβολή σατανιστικών και παγανιστικών συμβόλων, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η μουσική του συγκροτήματος «θα ελευθερώσει σκοτεινές επιθυμίες».


Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή, τονίζοντας ότι είναι καθήκον κάθε δημόσιου φορέα να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη -και ιδιαίτερα τους νέους- από κάθε εκδήλωση που προωθεί το σατανισμό και τις καταστροφικές λατρείες και αντιβαίνει στο ισχύον Σύνταγμα".

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το www.in.gr. Είναι απορίας άξιον το πως η εκκλησία "ευαισθητοποιήθηκε" άμεσα σε δημοσιεύματα "έγκριτων" εφημερίδων για συγκροτήματα τα οποία θα απελευθέρωναν δήθεν σκοτεινές επιθυμίες, ενώ για τα εσωτερικά της προβλήματα που την ταλανίζουν το τελευταίο καιρό δεν έχει δείξει την αντίστοιχη ευαισθητοποίηση. Για άλλη μiα φορά η μουσική, γενικότερα, χτυπήθηκε από τους γνωστούς επιτιμητές των καιρών μας, δίχως ποτέ αυτοί να έχουν κοιτάξει το βαθύτερο νόημα της. Σύντομα ακολουθούν μεγάλα συγκροτήματα (Marylin Manson, Black Sabbath, Slayer), για τα οποία σε άλλες χώρες υπάρχουν αντιδράσεις λόγω του ονόματος, των στίχων και της συμπεριφοράς τους με αποτέλεσμα να ακυρώνονται συναυλίες. Ελπίζουμε κάτι αντίστοιχο να μη συμβεί και στην χώρα μας, και από την μεριά μας "προσκαλούμε" τους πολέμιους να παρευρεθούν στις συναυλίες και να διαπιστώσουν ότι οι 15000-20000 θεατές θα τις παρακολουθήσουν δίχως να γίνουν τα έκτροπα που περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Από νωρίς, στον περιβάλλοντα χώρο του Λυκαβηττού είχαν αρχίσει να μαζεύονται οπαδοί των Slipknot (Maggots), αλλά και γενικότερα οπαδοί της metal μουσικής που είχαν την περιέργεια / αγωνία για την εμφάνιση των 8 μασκοφόρων. Στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία το ένατο μέλος τους, Clown, δεν τους ακολούθησε λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος και η συναυλία ήταν αφιερωμένη σε αυτόν. Support έπαιξαν οι The DevilWorx, group που προήλθε από τους διαλυμένους Septic Flesh, καθώς σε αυτό συμμετέχουν οι Set<’H> (vocals/bass), Chris. A (guitars), Fotis. B (drums ). Το μουσικό τους στυλ διαφέρει ριζικά από τους Septic Flesh, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα τους η μουσική που παίζουν περιγράφετε ως "elements from all kinds of extreme metal-from black metal to modern stuff". Στη σκηνή όμως, τα προβλήματα ήχου που αντιμετώπισαν δεν τους επέτρεψαν να αποδώσουν τα 4-5 κομμάτια τους με τον τρόπο που ήθελαν, ενώ σαν δωράκι έπαιξαν και ένα κομμάτι των Septic Flesh.

Σιγά-σιγά ο Λυκαβηττός γέμισε και στις 21:30 το intro του "Prelude 3.0" ακούστηκε. Οι Slipknot βγήκαν με το "Blister Exists". O ήχος ήταν ο καλύτερος που έχει ακουστεί στο Λυκαβηττό εδώ και πολλά χρόνια με τον Joey Jordison (drums) δικαιωματικά να κλέβει την παράσταση με την τεχνική του. Ο Corey Taylor (vocals) απέδειξε τον επαγγελματισμό του, όταν στη διάρκεια της συναυλίας στραμπούλιξε το πόδι του, με αποτέλεσμα να κουτσαίνει κατά την διάρκεια του set, θυμίζοντας παλαιότερη εμφάνιση του Iggy στην Δραπετσώνα όταν τον είχε χτυπήσει ένα μπουκάλι στο κεφάλι και είχε συνεχίσει τη συναυλία κανονικά.

Πολλές αναφορές για τον φίλο τους Clown και πολλές ευχαριστίες προς το ελληνικό κοινό το οποίο μετά από πολύ καιρό απέδειξε τον χαρακτηρισμό του ως το καλύτερο της Ευρώπης, καθώς είχε δημιουργηθεί τεράστιο mosh pit στην αρένα, ενώ και οι καθήμενοι ήταν το ίδιο ενθουσιώδεις. Κατά τη διάρκεια του "Duality" oι θεατές τραγούδησαν ολόκληρο το κομμάτι, κάνοντας των Corey να αναφέρει ότι για πρώτη φορά το συγκεκριμένο κομμάτι ακούγεται τόσο δυνατά από το κοινό, ενώ προς το τέλος της συναυλίας ο Corey ζήτησε από τον κόσμο στην αρένα να καθίσει και στο σύνθημα του να πεταχτεί όρθιος, πράγμα που όντως έγινε.
Μετά από περίπου 1,5 ώρα η συναυλία τελείωσε, με τους Slipknot να δίνουν την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν σύντομα και τον Corey να φεύγει υποβασταζόμενος, καθώς το πρόβλημα στο πόδι δεν τον άφηνε να περπατήσει.
 
Το συναυλιακό καλοκαίρι ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Οι Slipknot έδειξαν ότι δίκαια θεωρούνται από τα καλύτερα live groups και εμείς είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο group στην ωριμότερη φάση της καριέρας του, δίχως να χρειαστεί να περιμένουμε πολλά χρόνια για κάποια ζωντανή εμφάνιση του.

Το set list ήταν το ακόλουθο: "Prelude 3.0", "Blister Exists", "Sic", "Disastepiece", "Before I Forget", "Left Behind", "Vermillion", "Pulse Of The Maggots", "Everything Ends", "The Heretic Anthem", "Duality", "Spit It Out", "People=Shit", "Get This", "Wait And Bleed", "Surfacing", "Danger Keep Away".

  • SHARE
  • TWEET