«10»: Αγαπημένα τραγούδια των Morcheeba

Καθώς πλησιάζει η εμφάνισή τους στο Release Athens

Από τον Γιάννη Βόλκα, 03/06/2019 @ 17:23

Δημιουργήθηκαν στο βροχερό Λονδίνο το 1995. Οι αδερφοί Paul και Ross Godfrey είχαν ήδη μετακομίσει εκεί αφού το μικρό Saltwood δεν ανταποκρινόταν στις μουσικές τους ανησυχίες. Σε ένα party συνάντησαν τη Skye Edwards η οποία έκανε δεύτερα φωνητικά σε μια funk μπάντα. Με συνοπτικές διαδικασίες, δημιουργήθηκαν οι Morcheeba και οι τρεις τους ξεκίνησαν εντατικά τη σύνθεση κομματιών, αρχικά στο δικό τους home studio.

Morcheeba

O καθένας τους είχε κάτι ξεχωριστό να προσφέρει και το προσωπικό ύφος του καθενός δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μείγμα. Ο DJ Paul είχε ξεκάθαρες ρίζες στο hip-hop, ο πολυοργανίστας αδερφός του είχε κυρίως επιρροές από το ψυχεδελικό rock ενώ η Skye με τα φωνητικά της «πατούσε» κυρίως στη soul. Το ντεμπούτο τους "Who Can You Trust" τράβηξε την προσοχή των κριτικών, τα αδέρφια Godfrey φτιάχνουν το δικό τους studio και το μέλλον ήδη διαφαίνεται λαμπρό.

Skye Edwards - Morcheeba

Η επιτυχία θα έρθει με το δεύτερο άλμπουμ. Με το "Big Calm" οι Morcheeba πραγματοποιούν το breakthrough σε πιο mainstream ακροατήρια, ο δίσκος εισβάλει στα charts και οι πωλήσεις ανεβαίνουν. Η εμπορική επιτυχία θα συνεχιστεί και στους επόμενους δίσκους ώσπου στα τέλη του 2003 η μπάντα διαλύεται για προσωπικές και μουσικές διαφορές.

Οι αδερφοί Godfrey θα συνεχίσουν πολύ σύντομα την πορεία των Morcheeba, συνεργάζονται με διάφορους τραγουδιστές/τραγουδίστριες πολλές φορές με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά η Skye κράτησε το ίδιο management με τους λοιπούς Morcheeba και το 2006 κυκλοφόρησε την πρώτη της προσωπική δουλειά. Το "Mind How You Go" δεν έλαβε όμως την ανταπόκριση που ίσως η ίδια να περίμενε.  Κατά τη διάρκεια προώθησης του "Keeping Secrets" η Skye ουσιαστικά είχε ήδη επιστρέψει και το τρίο δούλευε πάνω στη σύνθεση νέων κομματιών τα οποία θα κατέληγαν στο reunion album "Blood Like Lemonade".

Morcheeba

Δισκογραφικά συνεχίζουμε με το "Head Up High" του 2013 και καταλήγουμε στο περσινό "Blaze Away". Συναυλιακά όμως δυστυχώς δεν μας επισκέπτονται και κάθε μέρα και έτσι η εμφάνισή τους στο Gagarin τον Δεκέμβριο του 2013 μοιάζει πολύ μακριά. Με αφορμή τη συμμετοχή τους στις 16 Ιουνίου στο Release Athens μαζί τους New Order, τον Johnny Marr και τους Fontaines D.C., εμείς ξεχωρίσαμε για σας δέκα συνθέσεις ανάμεσα στα πολλά και όμορφα κομμάτια των Morcheeba.

1
"Trigger Hippie"
"Who Can You Trust?"
Morcheeba - Trigger Hippie
To πρώτο single που κυκλοφόρησε η μπάντα, έναν χρόνο πριν το ντεμπούτο τους, δεν θα μπορούσε να μην ανοίξει την παρουσίαση αυτής της δεκάδας. Βρισκόμαστε στο 1995 και οι Morcheeba δείχνουν μια ξεκάθαρη trip-hop κατεύθυνση. Το sitar ανοίγει το κομμάτι, όργανο που θα χρησιμοποιήσουν επανειλημμένα αργότερα και οι Thievery, η μελωδία σε «υπνωτίζει» με τον πιο όμορφο τρόπο ενώ η Skye Edwards δείχνει στον κόσμο για πρώτη φορά ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά.
 
2
"Moog Island"
"Who Can You Trust?"
Morcheeba - Who Can You Trust?
Εναρκτήριο κομμάτι του ντεμπούτου το Moog Island το οποίο θα επανέλθει ως "The Music That We Hear" στο επόμενο "Big Calm". Η συγκεκριμένη, αυθεντική έκδοση, αν και λιγότερο εμπορική παραμένει η αγαπημένη μας με τον trip-hop ρυθμό του. Οι κριτικοί της εποχής τους περιγράφουν σαν η Sade να πέρασε μέσα από το φίλτρο των Portishead. Λόγικες οι συγκρίσεις, αφού μιλάμε ακόμα για τον πρώτο δίσκο της μπάντας.
 
3
"The Sea"
"Big Calm"
Morcheeba - The Sea
Δυο χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, οι Morcheeba επιστρέφουν ακόμα πιο δυναμικά και το "Big Calm" αποτελεί ακόμα και σήμερα το πιο πετυχημένο άλμπουμ τους. Σε έναν δίσκο που μοιάζει αδύνατο να βρεις κακό κομμάτι, το "The Sea" παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα της μπάντας. Το ίδιο συμβαίνει όμως και στο σύνολο της δισκογραφίας τους. Συμπερασματικά έχουμε να κάνουμε με μια σύνθεση η οποία σπάνια θα λείψει από οποιοδήποτε live των Morcheeba.
 
4
"Part Of The Process"
"Big Calm"
Morcheeba - Part Of The Process
Single από το "Big Calm" το οποίο κατάφερε να εισχωρήσει στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμπορική επιτυχία της μπάντας. Ένα πολυ ιδιαίτερο κράμα trip-hop και blues το οποίο δείχνει ότι οι Morcheeba έχουν την ικανότητα να τοποθετήσουν εύστοχα πολλά και ετερόκλητα μουσικά στοιχεία και όχι να βασίζονται μονάχα στην εύκολη λύση της χαρισματικής φωνής της Skye.
 
5
"Blindfold"
"Big Calm"
Morcheeba - Big Calm
Άλλη μια σύνθεση από το "Big Calm", δίσκο που είναι λογικό να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δεκάδα μας. Το συγκεκριμένο κομμάτι προετοιμαζόταν για την ταινία "She's So Lovely" με τους Sean Penn και John Travolta αλλά τελικά δεν θεωρήθηκε έτοιμο εγκαίρως. Βρήκε όμως τον δρόμο προς την επιτυχία αφού θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του συγκροτήματος αλλά και μέσα στα καλύτερα του '90s trip-hop.
 
6
"Rome Wasn't Build In A Day"
"Fragments Of Freedom"
Morcheeba - Fragments Of Freedom
Με το τέλος των '90s το trip-hop ουσιαστικά έπαψε να υφίσταται με την κύρια μορφή του αν και συνέχισε να επηρεάζει μεταγενέστερες μπάντες. Οι Morcheeba πραγματοποιούν και αυτοί στροφή σε πιο εύπεπτες μελωδίες γεγονός που ξίνισε ορισμένους αλλά βοήθησε την μπάντα να συνεχίσει την εμπορική της επιτυχία. Ανάμεσα στις συνθέσεις του αμφιλεγόμενου και οξύμωρου "Fragments Of Freedom", το "Rome Wasn't Build In A Day" στέκει ως μια από τις καλύτερες στιγμές.
 
7
"Otherwise​"
"Charango"
Morcheeba - Otherwise​
To "Charango" του 2002 ήταν πάντα η προσωπική μου αδυναμία. Όχι τόσο ξεκάθαρα trip-hop όσο οι πρώτοι δίσκοι και σίγουρα όχι τόσο εμπορικό όσο το "Fragments Of Freedom" που προηγήθηκε. Το "Charango" ήταν η (επί)στροφή στην ποιότητα και το πανέμορφο "Otherwise" το δείχνει με τον καλύτερο τρόπο. Στίχοι που δείχνουν πίκρα και πόνο δένουν μελαγχολικά με τη μουσική και τη φωνή της Skye. Ακόμα ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά κομμάτια της δισκογραφίας των Morcheeba.
 
8
"Charango"
"Charango"
Morcheeba - Charango
Το συγκεκριμένο κομμάτι ίσως να μην είναι η πιο προφανής επιλογή αλλά τοποθετήθηκε λόγω προσωπικής προτίμησης. Πιασάρικο και ανεβαστικό, με τη φωνή του rapper Pace Won να δίνει δύναμη στη σύνθεση. Δεν γνωρίζω ποιος έγραψε τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού αλλά ο τελευταίος στίχος "Ya all need to roll your blunts with Morceeba" δείχνει ξεκάθαρα τη διάθεση του συγκροτήματος.
 
9
"Enjoy The Ride"
"Dive Deep"
Morcheeba - Dive Deep
To μοναδικό κομμάτι του άρθρου όπου στα φωνητικά δεν συμμετέχει η Skye Edwards. Οι Morcheeba προσθέτουν μελαγχολική folk στη μουσική τους και οι Αφοι Godfrey επιλέγουν την Judie Tzuke η οποία μπορεί να προέρχεται από μια εντελώς διαφορετική σκηνή αλλά ταιριάζει απόλυτα με το συγκεκριμένο κομμάτι δίνοντας έτσι το κατάλληλο αποτέλεσμα. Με την ποιότητα της σύνθεσης δείχνει να συμφωνεί και η ίδια η Skye αφού οι Morcheeba περιλαμβάνουν ορισμένες φορές το "Enjoy The Ride" στις setlists τους ακόμα και μετά την επιστροφή της στην μπάντα.
 
10
"Face Of Danger"
"Head Up High"
Morcheeba - Head Up High
O δεύτερος δίσκος των Morcheeba μετά την επιστροφή της Skye και, κατά την προσωπική μου γνώμη, ο καλύτερος της δεύτερης περιόδου. Σε έναν δίσκο που περιλαμβάνει πολλά και ετερόκλητα μουσικά στοιχεία, το "Face Of Danger" με τη συμμετοχή του rapper Chali 2na αποτελεί μια από τις πιο χορευτικές στιγμές ενώ ταυτόχρονα δείχνει με έναν περίεργο τρόπο να επηρέασε και το "Low" των 1000Μοds.
 
  • SHARE
  • TWEET