Marduk, Immolation, Noctem, Forsaken World, Heaving Earth @ Κύτταρο, 08/09/12

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 12/09/2012 @ 13:17
Αν κρίνω απ' το προ διετίας επιτυχημένο πέρασμα των Marduk από την Αθήνα, παρέα με τους Vader, θα έλεγα ότι ήταν αναμενόμενο να μας συμπεριλάβουν και στην φετινή περιοδεία τους. Το όφελος διπλό μιας και, αφενός οι Σουηδοί αποτελούν εγγύηση στα live τους, αφετέρου έφεραν πακέτο για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Immolation που σίγουρα αποτέλεσαν πόλο έλξης για αρκετό κόσμο. Βέβαια το να τιγκάρεις το Sin City το 2010, δεν είναι το ίδιο με το να γεμίζεις το Κύτταρο εν μέσω full scale οικονομικής κρίσης το 2012 και αυτό φάνηκε, αλλά οι μπάντες τουλάχιστον δεν έδειξαν να επηρεάζονται απ' τον μισογεμάτο χώρο.

Λόγοι ανωτέρας βίας δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι στο stage από την αρχή της συναυλίας, οπότε δεν μπορώ να μεταφέρω εντυπώσεις από το άνοιγμα των Forsaken World και Heaving Earth, αλλά πρόλαβα το σετ των Ισπανών Noctem οι οποίοι δεν με συγκίνησαν ιδιαίτερα. Βαβουριάρικο death / black, κάτι σαν τρίτης διαλογής Behemoth που ευτυχώς δεν πρόλαβε να μας κουράσει αφού μετά βίας κράτησε ένα μισάωρο. Μπορεί η μουσική των Σπανιόλων να μην έλεγε τίποτα, αλλά εμφανισιακά το γραφικόμετρο χτύπησε κόκκινο με τα δερμάτινα γιλέκα, τις επωμίδες και την creepy καπαρντίνα/ κουκούλα του τραγουδιστή. Απ' την άλλη οι Behemoth φοράνε φούστες και πουλάνε οπότε ...who am I to judge them?

Με το πέρας της εμφάνισης των Noctem, περάσαμε και στο ζουμί του Σαββατόβραδου. Immolation ζωντανά στην Αθήνα. Τους είχα δει πριν μερικά χρόνια στη Γαλλία, στα πλαίσια του Hellfest, και ήταν φοβεροί. Αλλά εκεί μιλάμε για φεστιβάλ. Σε κλειστό χώρο και μικρότερη σκηνή μιλάμε απλά για μπάντα οδοστρωτήρα και μια κλάση ανώτερη. Οι παλιοσειρές από την Νέα Υόρκη μας έδωσαν το μυαλό στο χέρι, παίζοντας κομμάτια απ' όλη την καριέρα τους. Με το δίδυμο Dolan, Vigna να κλέβει την παράσταση και σύμμαχο τον πολύ καλό ήχο, ξεκίνησαν δυνατά με "Close To Α World Below" και "Swarm Οf Terror" και δεν σταματούσαν να μας σφυροκοπούν με τα αγχωτικά μουντά riff τους, παρά μόνο μεταξύ των κομματιών, με τον Dolan να κάνει την απαραίτητη -κάθε φορά- εισαγωγή, να ευχαριστεί κόσμο και να αφιερώνει τραγούδια.

Ευχαρίστησε πολλάκις τους Έλληνες οπαδούς που τους στηρίζουν, τις υπόλοιπες μπάντες στο tour, άλλες ελληνικές μπάντες όπως οι Rotting Christ, κάποια ιδιαίτερα φιλόξενη Ελληνίδα οπαδό που τους τάισε πίτσες και γλυκά και όταν ξέμεινε από ιθαγενείς, έπιασε τους ξένους, όπως οι υπεύθυνοι του Brutal Assault στην Τσεχία (αν θυμάμαι καλά). Η ουσία φυσικά σε όλα αυτά δεν ήταν η πολυλογία, αλλά ο ειλικρινής ενθουσιασμός που φαινόταν να τον διακατέχει και η τρομερή απόδοση της μπαντάρας εκείνο το βράδυ. Εβδομήντα λεπτά γαμηστερού brutal death με την μοναδική σφραγίδα των Immolation και το "What They Bring" από το περσινό απίστευτο (και free) "Providence" EP - αν και θα προτιμούσα και ένα "Illumination" από το συγκεκριμένο. Την εμφάνισή τους έκλεισαν με το καταιγιστικό "Dawn Οf Possession" από τον ομότιτλο και ιστορικό πλέον ντεμπούτο δίσκο τους.

Setlist: Close To A World Below / Swarm Of Terror / Father You're Not A Father / Under The Supreme / Passion Kill / Into Everlasting Fire / What They Bring / Majesty And Decay / I Feel Nothing / Den Of Thieves / No Jesus No Beast / Dawn Of Possession

Marduk

Το backdrop των Marduk είχε πέσει. Η σκηνή γέμιζε και ξαναγέμιζε με  εφετζίδικο καπνό και ένας έρμος roadie ανεβοκατέβαινε επί μισή ώρα το σανίδι για να διπλό και τριπλοτσεκάρει ότι όλα είναι εντάξει. Οι Σουηδοί μπορεί να παίζουν black metal αλλά δεν έχεις μία σταθερή παρουσία στο χώρο αν πάνω απ' όλα δεν είναι επαγγελματίας και οι Marduk είναι και με το παραπάνω. Ο Arioch είναι από τα καλύτερα λαρύγγια εκεί έξω, πολύ καλός frontman και αναμφισβήτητα ανανέωσε το γκρουπ, αλλά το φετινό "Serpent Sermon" αποτελεί μία απ' τις πιο αδύναμες στιγμές των Σουηδών και μόνο άξιο διάδοχο του φοβερού "Wormwood" δεν το λες.

Marduk

Όντας όμως στα πλαίσια προώθησης του νέου δίσκου, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την εμφάνιση της μπάντας τραγούδια του, με το ομότιτλο να ανοίγει καταιγιστικά το σετ. Το καλό είναι ότι μιλάμε για μία τόσο δυνατή και δεμένη μπάντα, με έναν τόσο επιβλητικό frontman που τα νέα τραγούδια παιγμένα ζωντανά και αναμιγμένα με παλαιότερα classics όπως το "Panzer Division Marduk" ή το "Slay Τhe Nazarene" δύσκολα θα χαλάσουν και τον πιο απαιτητικό οπαδό. Έτσι και "Temple Οf Decay" ακούσαμε, και "Souls For Belial" λίγο πριν το encore και mosh pit στη μέση του club προκάλεσε το " On Darkened Wings" και την υπομονή των security-άδων δοκίμασαν κάποιοι πιο θερμοί οπαδοί, προσπαθώντας να ανέβουν στην σκηνή.

Marduk

Το συγκρότημα φαινόταν να γουστάρει, ο ήχος μας έκανε λίγο "νερά" σε ορισμένα σημεία, η κιθάρα του Morgan έσπερνε riff και ο Arioch μπορεί να μην ήταν τόσο ομιλητικός όσο ο Dolan αλλά προλόγιζε τα κομμάτια και έδειχνε ορεξάτος. Όταν εν τέλει μας καληνύχτισε -και έχοντας στο μυαλό μου το σκηνικό που παίχτηκε στην Θεσσαλονίκη την προηγούμενη ακριβώς ημέρα- σκέφτηκα ότι αυτό ήταν και για μας. Ευτυχώς οι Σουηδοί με διέψευσαν. Βγήκαν για encore και τα "With Satan Αnd Victorious Weapons" και "Wolves" έκαναν τους τοίχους του Κυττάρου να σειστούν για τελευταία φορά εκείνο το βράδυ.

MardukSetlist:

Serpent Sermon
Nowhere, No-One, Nothing
The Levelling Dust
The Black Tormentor Of Satan
On Darkened Wings
Slay The Nazarene
Temple Of Decay
Throne Of Rats
Deme Quaden Thyrane
Within The Abyss
Baptism By Fire
Panzer Division Marduk
Souls For Belial
-------------
With Satan And Victorious Weapons
Wolves

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET