Guthrie Govan feat. Yiorgos Fakanas Group @ Αθηνά Live, 17/02/12

Από τον Αλέξη Φλούρο, 22/02/2012 @ 11:58
Τα έχουμε ξαναγράψει πολλάκις για την απίστευτη δουλειά που (εκτός των άλλων) κάνει εδώ και επτά πλέον χρόνια ο Γιώργος Φακανάς μέσα από τις μετακλήσεις τεράστιων ονομάτων στον ευρύτερο χώρο της αυτοσχεδιαστικής μουσικής (jazz & fusion), όμως άλλη μια δε βλάπτει καθόλου, αφού στον Πολιτιστικό Μεσαίωνα που βιώνουμε στη χώρα μας τέτοιες κινήσεις κάνουν τη διαφορά. Ευκαιρία τούτη τη φορά εν προκειμένω η ζωντανή εμφάνιση του «πιο καλά κρυμμένου μυστικού στις σύγχρονες τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας», δηλαδή του συμπαθέστατου και χαρισματικού Guthrie Govan.

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή βρεθήκαμε στο κατάμεστο Αθηνά Live για να θαυμάσουμε από πολύ κοντά -πρώτο τραπέζι πίστα για να δούμε «πώς διάολο το κάνει!»- τον ψηλόλιγνο Βρετανό κιθαρίστα μαζί με τους YFG, δηλαδή τον Γιώργο Φακανά στο μπάσο, τον Τάκη Πατερέλη στο σαξόφωνο, τον Δημήτρη Σεβδαλή στα πλήκτρα και τον Πάνο Βασιλόπουλο στα τύμπανα.

Guthrie Govan feat. YFG

Το set list μοιρασμένο δίκαια τούτη τη φορά, χώρεσε δυο ώρες υλικό που συνδύαζε συνθέσεις του επίτιμου καλεσμένου από το περιβόητο "Erotic Cakes", που δημιούργησε αίσθηση με την κυκλοφορία του το 2006, με αντίστοιχες του band leader Φακανά από το δίσκο "Domino", και το επίσης πολυσυζητημένο και υποψήφιο πέρυσι για βραβείο Grammy άλμπουμ του "Interspirit", που αποτελεί μάλιστα και τον πρώτο προσωπικό δίσκο του τεράστιου μπασίστα Anthony Jackson. Του Jackson, ο οποίος εκείνη τη βραδιά μάλιστα ήταν παρών, στο κοινό!

Guthrie Govan feat. YFG

Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός του κοινού, που αποτελείτο επί το πλείστον από κιθαρίστες της εγχώριας σκηνής, έγινε έκδηλος από το πρώτο κιόλας λεπτό, γεγονός που προσέδωσε στη βραδιά εξαρχής μια χαρμόσυνη νότα σε όλους, ιθύνοντες και κοινό. Για του λόγου το αληθές, το "Waves", που έχει ξεπεράσει πλέον το ένα εκατομμύριο ακροάσεις στο YouTube σε όλες του τις μορφές (studio και live cuts), ξεσήκωσε μονομιάς τους παρευρισκόμενους και η μπάντα απογειώθηκε. Να σημειώσουμε εδώ το απίστευτο επίπεδο και των πέντε μελών της μπάντας, δεδομένου του ότι αυτό που βιώσαμε ήταν αποτέλεσμα ΜΙΑΣ και μόνο πρόβας επί ελληνικού εδάφους, με μια συνοχή που μόνο κορυφαίοι μουσικοί θα μπορούσαν να καταφέρουν... Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Guthrie Govan feat. YFG

Όσο για αυτόν καθ' αυτόν τον Guthrie, η «εκνευριστική» του άνεση επί της ταστιέρας πρέπει να έστειλε την επομένη κάθε παρόντα συνάδελφό του στον ψυχίατρο με συμπτώματα κατάθλιψης! Με αφέλεια εφήβου, αφέλεια με την καλύτερη έννοια του όρου φυσικά, διάβαζε την παρτιτούρα, μοίραζε χαμόγελα, έως και κάθισε οκλαδόν στη σκηνή σε φάση περισυλλογής και ατμόσφαιρας... Χάρμα ακοής μα και οφθαλμών λοιπόν, απέδειξε περίτρανα πως όποιος είναι Μεγάλος, δε χρειάζεται να το δείχνει.

Guthrie Govan feat. YFG

Τέλος, τo επίμονο χειροκρότημά μας «επέβαλε» στη μπάντα ένα encore, παρά το προχωρημένο της ώρας, που δεν ήταν άλλο από το "Waves" που άνοιξε την αυλαία εφόσον είχε εξαντληθεί το προβαρισμένο υλικό.

Guthrie Govan feat. YFGSetlist:

Waves
Narkissos
Ner Ner
Freedom
Erotic Cakes
Inner Power
Seviglia
Wonderful Slippery Thing
Parhelia
-------------------------
Waves

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν







  • SHARE
  • TWEET