Get Well Soon, Dear Reader @ Lux (Nijmegen, Ολλανδία), 25/04/09

Από τον Άλκη Κοροβέση, 08/05/2009 @ 02:48
Ορισμένες στιγμές μένουν χαραγμένες για καιρό στη μνήμη, χωρίς ωστόσο να μπορείς εύκολα να διαχωρίσεις την αιτία που το προκαλεί αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όλες οι συνθήκες ήταν ιδανικές για να κερδίσει η επερχόμενη εμφάνιση των Get Well Soon στο Nijmegen μια δεσπόζουσα θέση στις συναυλίες που μέχρι τώρα έχω παρακολουθήσει.

Ύστερα από ένα μάλλον κουραστικό ταξίδι από το Duisburg στο κοντινό Nijmegen, περνώντας από τη Γερμανία στην Ολλανδία και μετά την αναπάντεχα εύκολη εύρεση καταλύματος σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στον κεντρικό σταθμό, ξεκίνησα την περιπλάνηση με στόχο τον πολυχώρο (όπως αποδείχτηκε) Lux, έχοντας υπόψη μου λιγοστές πληροφορίες, εκ των οποίων η σημαντικότερη, που είχε να κάνει με το εισιτήριο, φάνταζε αδιανόητη για τα ελληνικά δεδομένα (12 ευρώ για μια τέτοια συναυλία φαίνονται απελπιστικά λίγα). Μετά την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια να βρεθώ αντιμέτωπος με ένα χώρο στα ελληνικά πρότυπα, επιχείρησα να ρωτήσω σε ένα καφέ εκεί κοντά στην περιοχή. Το συγκεκριμένο καφέ, εκτός της γνωστής του ιδιότητας, είχε ξεχωριστό χώρο για κινηματογράφο, εκθέσεις και- για καλή μου τύχη- συναυλίες. Το όνομά του, Lux. Εξαιρετικά μοντέρνος χώρος, με την αίθουσα της συναυλίας να θυμίζει έντονα θέατρο.

Ήταν δεν ήταν 150 άτομα μαζεμένα, όταν στις 8:30 περίπου ανέβηκαν στη σκηνή οι Dear Reader από το Johannesburg της Νοτίου Αφρικής, πιάνοντας μας από το λαιμό με την εξαιρετική τους εμφάνιση, υπό την καθοδήγηση της γλυκύτατης Cherilyn. Αν από τους Get Well Soon πάνω-κάτω ξέραμε τι θα ακούσουμε, αυτοί εδώ αποτέλεσαν το πρώτο highlight της βραδιάς. Εξαιρετικές συνθέσεις σε ενδιαφέροντα μονοπάτια, αγγίζοντας τα όρια του indie rock, με αρκετή δόση folk στοιχείων και μια δόση pop αισθητικής. Άξια αναφοράς η χροιά της κοπέλας, με την άρθρωση της να σε δελεάζει ακόμη περισσότερο, ενώ η συνολική απόδοση της μπάντας ήταν εξίσου αξιοπρόσεκτη. Είναι σίγουρο ότι έχουμε αρκετά ακόμα να δούμε ή μάλλον καλύτερα να ακούσουμε από τους Dear Reader στο μέλλον.Σχεδόν μια ώρα μετά και έπειτα από το εξαιρετικό άνοιγμα που πραγματοποίησαν οι Dear Reader, οι οποίοι εισέπραξαν και το ανάλογο χειροκρότημα από τον εμφανώς περισσότερο κόσμο που είχε συγκεντρωθεί προς το τέλος της εμφάνισης τους, ήρθε η στιγμή για το κυρίως πιάτο. Το ανέβασμα του Konstantin Gropper και της παρέας του επί σκηνής συνέπεσε με την έναρξη του "Prelude" από το ντεμπούτο της μπάντας, που όπως λέει και το όνομα, βοήθησε στην εισαγωγή των ακροατών-θεατών στο μαγικό χώρο των Get Well Soon.

Επόμενος σταθμός το "You/Aurora/You/Seaside", με την έντονα folk ταυτότητα να φέρνει στο νου κάτι από Goran Bregovic. Ακολούθησαν κατά σειρά τα "People Magazine Front Cover", το hit "If This Hat Is Missing I Have Gone Hunting" και "We Are Safe Inside While They Burn Down Our House", όλα από το "Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon" και κάπου εδώ σταματάω να αναφέρω τίτλους, σε μια προσπάθεια να συμβάλλω και γω με τη σειρά μου στην προστασία των ηλεκτρονικών δασών, επηρεασμένος από το έντονα περιβαλλοντικά τοποθετημένο συγκρότημα.Για όσους δεν έχει τύχει να ακούσουν ακόμα (δικαιολογημένα) τους Get Well Soon, η περιγραφή της μουσικής που συνθέτουν είναι μια σχετικά περίπλοκη υπόθεση. Θα προσπαθήσω να την περιγράψω αναφέροντας ορισμένους καλλιτέχνες που μου ήρθαν στο μυαλό ακούγοντας την. Radiohead, Tom Waits, Nick Cave, Muse, χωρίς να θυμίζουν κάποιο από αυτά ιδιαίτερα, με αρκετά folk και indie στοιχεία. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια αρκετά φορτισμένη ατμόσφαιρα, με την Yorke-oriented φωνή του Konstantin να προσθέτει ένα μελαγχολικό τόνο σε αυτή.

Η παρουσία των Get Well Soon δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη από ό,τι παρακολουθήσαμε. Με δεδομένο ότι έχουν μόλις ένα δίσκο και ένα ep στο ενεργητικό τους, τα 75 περίπου λεπτά που εμφανίστηκαν δεν πρέπει να άφησαν κάποιον παραπονεμένο.Στο σύνολο της, εκείνη η βραδιά ήταν πραγματικά ένα όνειρο. Είχα αρκετό καιρό να παρακολουθήσω μια τόσο ενδιαφέρουσα συναυλία, με αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις. Δύο συγκροτήματα ταχέως ανερχόμενα με πρόσφατες καταπληκτικές δουλειές, σε εξευτελιστική τιμή και αν μη τι άλλο σε ένα χώρο φτιαγμένο για συναυλίες, δύσκολα θα ξαναδώ. Τουλάχιστον, όχι στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο θεωρώ πως υπήρξα πολύ τυχερός παρακολουθώντας αυτή τη συναυλία και για τον ίδιο λόγο οι αναμνήσεις αυτής αποκτούν μεγαλύτερη αξία.

Setlist:

01. Prelude
02. You/Aurora/You/Seaside
03. People Magazine Front Cover
04. If This Hat Is Missing I Have Gone Hunting
05. We Are Safe Inside While They Burn Down Our House
06. Listen! Those Lost At Sea Sing A Song On Christmas Day
07. I Sold My Hands For Food So Please Feed Me
08. Help To Prevent Forest-Fires
09. Born Slippy Nuxx
10. Busy Hope
11. TickTack! Goes My Automatic Heart
12. Lost In The Mountains (Of The Heart)
-----------------------------------
13. Take It With Me (Tom Waits cover)
14. Dear Tempest-Tost, Dear WeakenedΆλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET